|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
Tortilla espanola |
| Autor |
Wiadomość |
Madź

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 30 Paź 2011 Posty: 254
|
Wysłany: 2011-11-05, 22:57 Tortilla espanola
|
|
|
Tortilla española ( de patatas)
Jak ktoś nie robił/ nie jadł, to polecam
4 srednie ziemiaki
7 jajek
1 srednia cebula
olej
sol
1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie, małe plasterki. Cebulę pokroić w piórka.
2. Rozgrzać na głębokiej patelni odrobinę oliwy, podsmażyć lekko cebulę, po czym wyjąć na talerz odsączając z tłuszczu.
3. Dolać oliwy na patelnię, wrzucić ziemniaki, posypać solą, smażyć na delikatny złoty kolor. Gdy gotowe odsączyć z tłuszczu (o ile to konieczne).
4. W głębokim naczyniu ubić białka na sztywno, potem dodawać po jednym żółtku, wciąż ubijając.
5. Dodać do jaj ziemniaki i cebulę, posolić, wymieszać i odstawić an 10 minut.
6. Rozgrzać ponownie patelnię, przelać masę jajeczną na patelnię, smażyć na jak najmniejszym ogniu. Od czasu do czasu poruszać patelnią tak aby tortilla nie przykleiła się.
7. Gdy już troszkę się zetnie przewrócić na drugą stronę, można przy pomocy jakiegoś dużego talerza.. zdejmujemy tortille na talerz. Jeżeli patelnia zrobiła się sucha, dodajemy łyżkę oliwy, rozgrzewamy ją, kładziemy tortillę drugą stroną tą nie przysmażoną. I smażymy na małym ogniu około 2 minut, od czasu do czasu poruszając patelnią. Jak ktoś lubi przyrumienioną to musi poczekać dłuzej
8. Gdy gotowa przekładamy na talerz, ale tak by się nie połamała, kroimy jak ciasto i zajadamy.
Tak wygląda gotowa
Często też stosuję wariacje ze wszystkim co zalega w lodówce - cukinia, bakłażan, grzyby, szparagi, mniaaaaam. Mój ukochany hiszpański przepis |
_________________ Moja Hiszpania hxxp://postalesdeasturias.wordpress.com/ |
|
|
|
 |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2011-11-06, 18:30
|
|
|
Też czasem robię, jak uda mi się kupić jajka od szczęśliwych kur. Lubimy. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
go.

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2011-11-07, 11:30
|
|
|
my też uwielbiamy
szukałam inspiracji na dzisiaj... i mam Choć mój A bankowo nie omieszka dorzucić suszonego pomidora |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
 |
Madź

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 30 Paź 2011 Posty: 254
|
Wysłany: 2011-11-07, 11:33
|
|
|
| gosia z badylem napisał/a: | | bankowo nie omieszka dorzucić suszonego pomidora | oo ,też brzmi spoko Ja mam dziś wersję z bakłażanem, który akurat w tortilli zawsze mi smakuje jak grzyby |
_________________ Moja Hiszpania hxxp://postalesdeasturias.wordpress.com/ |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|