dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2011-11-19, 17:27
|
|
|
maga napisał/a: | baia napisał/a:
Betakaroten, który często przywołują weganie jako roślinne źródło witaminy A, może być tylko w znikomym procencie zamieniany przez organizm ludzki w prawdziwą witaminę A
Jest dla mnie całkowitą nowością. Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam. Czy mógłby ktoś sie odnieść? |
Cytat: | "Karotenoidy są znacznie gorzej wykorzystywane z pożywienia niz retinol. Całkowite wykorzystanie B - karotenu równa sie 1/6 tego, które ma retinol" |
dane z książki"Wartośc odżywcza wybranych produktów spożywczych"
Nie oznacza to wcale znikowej ilości. Dorosły człowiek potrzebuje około 800 mikrogram witaminy A dziennie. Witamina A to retinol + betakaroten. Nawet jesli zjada sie tylko b- karoten to i tak przy dobrze zbilansowanej diecie nie sposób aby go zabrakło.
Przykład: 100 g moreli suszonych zawiera prawie 8000 mikrogramów betakarotenu, więc jesli podzielimy to na 6 to i tak będzie więcej niż 800 mikrogramów a przeciez codziennie zjadamy mnóstwo innych produktów zawierającytch betakaroten (dobre źródła to: brzoskwinie, melony, morele świeże i suszone, pomarańcze, sliwki świeże i suszone, wiśnie i suszone, pistacje, pestki dyni, botwinka, brokuły, brukselka, cykoria, dynia, jarmuż, kapusta pekińska, kopere, marchew, papryka czerwona, natka pietruszki, szczaw, szczypiorek, szpinak, szparagi). Także trzeba miec naprawde bardzo ograniczona, monotonną dietę aby nabawić się niedoborów witaminy A. |
|