potrawy z wolnowara |
Autor |
Wiadomość |
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2013-07-27, 21:39
|
|
|
Ja tez zrobiłam ale na razie stoi w lodówce Chyba niedługo zjem z nią kanapkę |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-07-27, 22:30
|
|
|
MartaJS - cieszę się, że Babci przepis idzie w Świat i że smakuje. Cieszyłaby się i mówiłaby Babcia "kuszajtie, kuszajtie, sztoby nie byli gholodni"
Myślę, że dynia też spoko. Można spróbować! Daj znać jeśli wypróbujesz!
Edysqa! To smacznego! Zimna najlepsza |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2013-07-28, 12:35
|
|
|
ale to na pewno z kabaczka? nie z baklazana? nie wiem czemu mam watpliwosci.
z drugiej strony jestem tak podstepna, ze mialam kabaczka i go poplastrowalam do wolnowara, dalam troche oleju i soli i wyszlo pyszne.... |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-07-28, 19:08
|
|
|
melba - No to jest przepis popularny na Ukrainie to tzw. ikra z kabaczka ( Икра из кабачков), lecz tak samo można zrobić kabaczkowo-bakłażanową lub z samego bakłażana - wtedy dodać jeszcze starta marchew. Niektorzy daja jeszcze wtedy trochę cukru (jak jest ikra z bakłażana, albo często wtedy też dają pół na pół bakłażan-papryka czerwona).
To co podałam to jest taki przepis najprostszy, podstawowy na kabaczkową, od rodziny z Ukrainy...
Podobna do niego, najtasza ale równie pyszna jest też pasta duszono-smażona na oleju z samej marchwi z czosnkiem, solą, pieprzem i czarnuszką.
te ikry można poszukac zdjęć jak się wpisze cyrylicą w google
hxxp://edazdorov.ru/diet-recept/zakuski-lait/801-ikra-iz-baklagan-na-zimu.html
hxxp://katty1991.blogspot.com/2012/08/blog-post_5344.html
Każda pani domu ma swój przepis, ale wiele jest własnie z olejem słonecznikowym. To jest bardzo specyficzny wtedy smak i aromat- mnie się przypomina Odessa i babcia Praskowia i sniadania z pierogami z ziemniakami, chlebem i ta ikra, zielony ogórek z ogródka i hrerbata a śniadanie. I to całkiem rano około 6, bo potem już za gorąco na jedzenie |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2013-08-05, 10:31
|
|
|
Rodzina orzekła, że ziemniaki z wolnowara są absolutnie genialne.
Pokroiłam w ćwiartki, posypałam solą czosnkową, polałam lekko olejem, wstawiłam na low i pojechaliśmy się kąpać nad jezioro. Po 4 godzinach były mięciutkie i pachniało aż do samych drzwi wejściowych |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2013-08-05, 10:50
|
|
|
bronka: tak robię na wsi. No i przetwory podobnie np nastawiając na noc. Prawdę mówiąc jak trafię w dobrej cenie kupię kolejny ale większy żeby nie wozić. |
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2013-08-08, 19:12
|
|
|
bronka a nie sciemnialy Ci ziemniaczki? ja kiedys robilam podejscie ale cos kolor minie podpasil... |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2013-08-14, 08:36
|
|
|
Ja jeszcze do takich ziemniaków z wolnowara dowalam wielką ilość czosnku. Główkę albo więcej. O ile cebuli z wolnowara nie lubię i zwykle robię ją osobno, to czosnek pieczony w ten sposób jest absolutnie genialny. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2013-08-14, 17:17
|
|
|
melba napisał/a: | bronka a nie sciemnialy Ci ziemniaczki? |
tam gdzie nie były opatulone wlasnym sosem ani olejem- ściemniały, ale troszkę |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2013-08-14, 20:04
|
|
|
MartaJS napisał/a: | Ja jeszcze do takich ziemniaków z wolnowara dowalam wielką ilość czosnku. Główkę albo więcej. O ile cebuli z wolnowara nie lubię i zwykle robię ją osobno, to czosnek pieczony w ten sposób jest absolutnie genialny. |
U nas to samo - Daniel zawsze grzebie, żeby jak najwięcej czosnku wyłowić.
Takie maleńkie ziemniaczki z wolnowara - absolutny hit wszechczasów (jeszcze do tego w tym roku własne). |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2013-12-08, 13:07
|
|
|
przyznam ze wolnowar to na rowni z blenderem wykorzystywane przeze mnie urzadzenie kuchenne
jakos mialam opory zeby zupy w nim robic, bo wole takie bardziej rozgotowane, ale przystapilam do barszczyku z czerwonych burakow ostatnio, i wciagnelam ten barszczyk bez mrugniecia okiem
ja mam mise ceramiczna, i zrobilam kiedys blad, ze wystawilam ja goraca na balkon, wiec mi troche popekala. te pekniecia to bardziej wizulany efekt psuja, ale sa. tak wiec ostrzegam. |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
|