wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
świąteczny bigos z wolnowara
Autor Wiadomość
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2011-12-08, 20:50   świąteczny bigos z wolnowara

Do wolnowara wrzucić wieczorem kapustę kiszoną, polać olejem, nastawić na LOW, pójść spać.

Rano obudzi nas intensywny zapach :-)
Poszatkować kapustę słodką (raczej więcej niż kiszonej), sparzyć, odcedzić, dodać do wolnowara. Dodać sól, jałowiec, liście laurowe, pieprz, kminek i duuużo suszonych grzybów (borowików, podgrzybków, maślaków...).
Około południa dodać suszone jabłka i śliwki. Też sporo.
Po południu namoczyć kostkę sojową albo kotlety sojowe pokrojone (niekoniecznie), pokroić w kosteczkę, dodać. Spróbować, ewentualnie doprawić.
Cały czas wolnowar włączony jest na LOW, a bigosik sobie delikatnie mruga.

Wieczorem bigos jest gotowy. Przełożyć do słoików, zawekować, otworzyć w święta :-)

(Można też zrobić tuż przed świętami, ale wtedy dom zamiast choinką i innymi, bardziej subtelnymi elementami świąt, wali ostrą kapuchą - stąd u nas zawsze bigos robi się wcześniej.)

Generalnie z wolnowara jest kwaśniejszy - jakoś ten kwas się nie rozkłada (?), intensywniejszy niż normalnie.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
Ostatnio zmieniony przez MartaJS 2011-12-08, 22:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-08, 20:58   

mój był bardziej słony ;-) I taki mięciutki, mniam :-D
MartaJS, kiszoną kapustę gotowałaś tak na sucho? Ja wrzuciłam wieczorem kapustę i suche grzyby i trochę mi się przy garnku przypiekło za mocno. Teraz pewno wrzucę grzyby ugotowane razem z wodą z gotowania albo doleję wodę do garnka.
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2011-12-08, 21:13   

To jest myśl, zrobić bigos już teraz :)
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2011-12-08, 22:53   

Aaa, no zapomniałam napisać, zaraz edytuję. Z olejem! Ale wody żadnej nie dodawałam. Troszkę się przypiekła na brzegach, ale fajnie tak.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-09, 06:52   

Dzięki :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12