czatnej z bananów |
Autor |
Wiadomość |
ag
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-12-11, 15:11 czatnej z bananów
|
|
|
Czatnej z bananów
4 banany
1 łyżka ghee
szczypta cukru
0.5 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
szczypta chilli
Banany obrac, pokroić na plasterki. Na rozgrzane ghee wrzucić przyprawy (w odstępie kilku sekund). Dodać banany - mieszać kilka minut aż się rozpuszczą i powstanie gęsta masa (można dodać odrobinę wody). Przestudzić i podawać jako dodatek do pieczywa.
Przepis z książki Ewy Kmiecik "Wegetarianizm po mistrzowsku" |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-12-11, 15:46
|
|
|
jadłam i fajne, dziec się nie dał namówic (nie należymy do fanów bananów więc sporadycznie goszczą u nas)
Dobrze się komponowało z takim czymś, co było na stole, hmmm...., jak to określic słodki chlebek lub mało słodkie ciasto (może ktoś rozwikła moją zagadkę bo to było bardzo ciekawe) |
|
|
|
|
Madź
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 30 Paź 2011 Posty: 254
|
Wysłany: 2011-12-11, 20:27
|
|
|
ag, jutro na moim stole Brzmi rewelacyjnie, zwłaszcza, że ja nie znoszę ostatnio bananów solo |
_________________ Moja Hiszpania hxxp://postalesdeasturias.wordpress.com/ |
|
|
|
|
ma~
ma~
Dołączyła: 26 Lis 2011 Posty: 46 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2011-12-11, 22:56
|
|
|
Brzmi całkiem smakowicie:)
A może spróbujecie bananowego curry?
Aby przygotować tą potrawę potrzebujemy:
4 ząbki czosnku
3cm imbiru
1 łyżeczka czarnej fasoli ( urad dal )
2 łyżki oleju
8 liści curry
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka chili rozdrobnionego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 1/2 łyżki pasty z tamaryndowca
400 ml wody
6 dużych niedojrzałych bananów, pokrojonych na 4cm kawałki
2 łyżki wiórek z kokosa
Czosnek, imbir, czarną fasolę ( ugotowaną ) i trochę wody miksujemy w blenderze. Odkładamy na bok.
Liście curry i gorczycę ( nasiona ) na oleju przez minutę podpiekamy na patelni lub woku. Dodajemy przygotowaną pastę i suszone chili i kurkumę.
Smażymy przez 4-6 minut przed dodaniem pasty z tamaryndowca. Następnie dodajemy wodę i gotujemy przez około 2-3 minuty. Dodajemy banany i gotujemy, raz na jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.
Można posypać przed podaniem wiórkami kokosowymi. Podawać z chlebkiem indyjskim lub z ryżem jaśminowym.
Smacznego:)
ps: ja gotowałam banany trochę dłużej aby bardziej zmiękły i połączyły się ze składnikami. Jedliśmy z ryżem jaśminowym.
ps: wolne tłumaczenie przepisu by Gordon Ramsay's Great Escape. |
_________________ Ciągle szukam, czytam, dowiaduję się i wdrażam:) |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2011-12-14, 22:48
|
|
|
Jadłam w wykonaniu ag, było pyszne. Ale zupełnie mi nie pasuje do pieczywa, raczej do bitej śmietany. Tak czy siak smak wspaniały. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2011-12-17, 19:05
|
|
|
Cytat: | A może spróbujecie bananowego curry?
Aby przygotować tą potrawę potrzebujemy:
4 ząbki czosnku
3cm imbiru
1 łyżeczka czarnej fasoli ( urad dal )
2 łyżki oleju
8 liści curry
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka chili rozdrobnionego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 1/2 łyżki pasty z tamaryndowca
400 ml wody
6 dużych niedojrzałych bananów, pokrojonych na 4cm kawałki
2 łyżki wiórek z kokosa |
my roibimy wersj.ę niewegańską z:
niecałego kg bananów,
4 łyżek masła
1 łyżki mleka
1 łyżki soku z cytryny
1 czosnku
1 świeżej chili papryczki
1/2 łyżeczki masali
1/2 -!!- kurkumy
1/2 garam masali
z tych składników to porcja na dwie parki , przygotowanie około godziny
Wszystko zgrubsza tak samo, tylko na samym końcu dodajemy cytrynkę |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
|