wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
bułeczki gryczane
Autor Wiadomość
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2012-01-29, 21:40   bułeczki gryczane

Kolejny gryczany eksperyment zakończony powodzeniem :-) Polecam :-)

1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki pszennej białej
1 szkl mąki orkiszowej
duża szczypta soli
letnia woda (trochę więcej niż szklanka)
świeże drożdże (duża łyżka)
1 łyżeczka cukru (lub miodu w wersji nie-vegan)
kilka łyżek dowolnego oleju (np. rzepakowego)

Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością letniej wody i cukrem, odstawić na kilka minut. Mąki wymieszać z solą, wlać wodę, drożdże, olej, wymieszać, zagnieść, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180-200 st. Ciasto ponownie wyrobić, odrywać kawałki i lepić bułeczki, układać na blaszce. Powinny jeszcze rosnąć ok.15 minut, po tym czasie do piekarnika na jakieś pół godziny. Gotowe :-)

Wychodzi ok. 10 niedużych bułeczek.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2012-01-31, 10:34   

Robię podobne, ale nie piekę, tylko gotuję na parze i sypię więcej gryczanej mąki, czasem 100%.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2012-01-31, 10:37   

W sensie, że takie pyzy? Ja poznańskie kluchy z łacha? I z sosem?
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2012-01-31, 10:54   

U nas to się buchty nazywa, pierwszego dnia są kluskami z sosem grzybowym, a drugiego - bułkami :-)
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-01-31, 11:03   

koko, z samej gryczanej wychodzą? Bez jajek? Kleją się?
 
 
Mycha 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 15 Paź 2008
Posty: 167
Skąd: Żory
Wysłany: 2012-01-31, 12:14   

A jakiej mąki używacie? Z gryki palonej czy nie?
 
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2012-02-10, 17:46   

bronka, właśnie ta mąka gryczana ma taką fajną właściwość, że od razu, nawet bez wyrabiania trzyma się sama ze sobą, a nie z miską i z ręką. Ale i tak zwykle dodaję mąkę orkiszową 1:1, żeby wzbogacić wypiek dla Jerza. No i sypię sezam i słoneczni, albo dynię.
I robię na mleku, bo wtedy zaczyn wyrasta mi jak szalony.
Jeszcze fotosy (te rowy sama porobiłam, żeby bułki były takie ładne, jak w Lidlu ;-) ).

DSC04764.JPG
Plik ściągnięto 11174 raz(y) 34,86 KB

DSC04772.JPG
Plik ściągnięto 11174 raz(y) 36,38 KB

_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
majaja 
wybuchowa wredota


Pomogła: 52 razy
Dołączyła: 12 Cze 2007
Posty: 3450
Skąd: warszawskie Bielany
Wysłany: 2012-02-10, 19:27   

Mycha napisał/a:
A jakiej mąki używacie? Z gryki palonej czy nie?
z ciekawości proszę o przetłumaczenie pytania, na mące babalskich żadnej takiej informacji nie ma?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-10, 19:33   

majaja, zdaje się Bioplanet ma taką i taką
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2012-02-10, 19:54   

Ja mam teraz mąkę od Hillara, jest niepalona.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
Mycha 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 15 Paź 2008
Posty: 167
Skąd: Żory
Wysłany: 2012-02-11, 18:19   

Też kiedyś kupiłam mąkę na której nie było informacji, z jakiej gryki była zrobiona. W smaku okazało się, że z palonej i to mi bardzo przeszkadzało, bo palona ma bardzo dominujący smak. Szybko mi zbrzydła. Wobec tego mam nadzieję, że do przepisu potrzebna jest mąka z niepalonej (białej) gryki.
 
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2012-02-11, 18:58   

O z takiej hxxp://amarantus.pl/product_info.php?products_id=3189&osCsid=b7cla35ifo2ln451cc4cb1ir47]o.
Moim zdaniem to niepalona jest.
Ale ciekawa jestem smaku palonej, muszę sobie zmielić, bo mam grykę paloną.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
monika343 
monika343

Dołączyła: 26 Mar 2012
Posty: 39
Wysłany: 2012-07-04, 11:55   

Nie mam mąki gryczanej! to z mąki orkiszowej, razowej samej wyjdą? bo żauwarzyłam że mój mały, chleba razowego to nie! ale bułeczki jak najbardziej tak :-)
_________________
monika
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2012-07-04, 12:02   

monika343, jeśli masz młynek do kawy i kaszę gryczaną, to dasz radę zrobić sobie mąkę :-)

[ Dodano: 2012-07-04, 12:04 ]
MartaJS, a te bułeczki nie twardnieją? Kiedyś zrobiłam podobny eksperyment (nie pomnę, co dałam, ale na pewno było tam z 1/2 mąki gryczanej) i po kilku godzinach zrobiły mi się kamienie :-/
_________________
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2012-07-04, 12:15   

monika343, wyjdą na pewno.

maga, moje nie twardniały.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 17