bułeczki gryczane |
Autor |
Wiadomość |
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-01-29, 21:40 bułeczki gryczane
|
|
|
Kolejny gryczany eksperyment zakończony powodzeniem Polecam
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki pszennej białej
1 szkl mąki orkiszowej
duża szczypta soli
letnia woda (trochę więcej niż szklanka)
świeże drożdże (duża łyżka)
1 łyżeczka cukru (lub miodu w wersji nie-vegan)
kilka łyżek dowolnego oleju (np. rzepakowego)
Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością letniej wody i cukrem, odstawić na kilka minut. Mąki wymieszać z solą, wlać wodę, drożdże, olej, wymieszać, zagnieść, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180-200 st. Ciasto ponownie wyrobić, odrywać kawałki i lepić bułeczki, układać na blaszce. Powinny jeszcze rosnąć ok.15 minut, po tym czasie do piekarnika na jakieś pół godziny. Gotowe
Wychodzi ok. 10 niedużych bułeczek. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2012-01-31, 10:34
|
|
|
Robię podobne, ale nie piekę, tylko gotuję na parze i sypię więcej gryczanej mąki, czasem 100%. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-01-31, 10:37
|
|
|
W sensie, że takie pyzy? Ja poznańskie kluchy z łacha? I z sosem? |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2012-01-31, 10:54
|
|
|
U nas to się buchty nazywa, pierwszego dnia są kluskami z sosem grzybowym, a drugiego - bułkami |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-01-31, 11:03
|
|
|
koko, z samej gryczanej wychodzą? Bez jajek? Kleją się? |
|
|
|
|
Mycha
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 15 Paź 2008 Posty: 167 Skąd: Żory
|
Wysłany: 2012-01-31, 12:14
|
|
|
A jakiej mąki używacie? Z gryki palonej czy nie? |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2012-02-10, 17:46
|
|
|
bronka, właśnie ta mąka gryczana ma taką fajną właściwość, że od razu, nawet bez wyrabiania trzyma się sama ze sobą, a nie z miską i z ręką. Ale i tak zwykle dodaję mąkę orkiszową 1:1, żeby wzbogacić wypiek dla Jerza. No i sypię sezam i słoneczni, albo dynię.
I robię na mleku, bo wtedy zaczyn wyrasta mi jak szalony.
Jeszcze fotosy (te rowy sama porobiłam, żeby bułki były takie ładne, jak w Lidlu ).
DSC04764.JPG
|
|
Plik ściągnięto 11177 raz(y) 34,86 KB |
DSC04772.JPG
|
|
Plik ściągnięto 11177 raz(y) 36,38 KB |
|
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
majaja
wybuchowa wredota
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2012-02-10, 19:27
|
|
|
Mycha napisał/a: | A jakiej mąki używacie? Z gryki palonej czy nie? | z ciekawości proszę o przetłumaczenie pytania, na mące babalskich żadnej takiej informacji nie ma? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-10, 19:33
|
|
|
majaja, zdaje się Bioplanet ma taką i taką |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2012-02-10, 19:54
|
|
|
Ja mam teraz mąkę od Hillara, jest niepalona. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
Mycha
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 15 Paź 2008 Posty: 167 Skąd: Żory
|
Wysłany: 2012-02-11, 18:19
|
|
|
Też kiedyś kupiłam mąkę na której nie było informacji, z jakiej gryki była zrobiona. W smaku okazało się, że z palonej i to mi bardzo przeszkadzało, bo palona ma bardzo dominujący smak. Szybko mi zbrzydła. Wobec tego mam nadzieję, że do przepisu potrzebna jest mąka z niepalonej (białej) gryki. |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-02-11, 18:58
|
|
|
O z takiej hxxp://amarantus.pl/product_info.php?products_id=3189&osCsid=b7cla35ifo2ln451cc4cb1ir47]o.
Moim zdaniem to niepalona jest.
Ale ciekawa jestem smaku palonej, muszę sobie zmielić, bo mam grykę paloną. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
monika343
monika343
Dołączyła: 26 Mar 2012 Posty: 39
|
Wysłany: 2012-07-04, 11:55
|
|
|
Nie mam mąki gryczanej! to z mąki orkiszowej, razowej samej wyjdą? bo żauwarzyłam że mój mały, chleba razowego to nie! ale bułeczki jak najbardziej tak |
_________________ monika |
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2012-07-04, 12:02
|
|
|
monika343, jeśli masz młynek do kawy i kaszę gryczaną, to dasz radę zrobić sobie mąkę
[ Dodano: 2012-07-04, 12:04 ]
MartaJS, a te bułeczki nie twardnieją? Kiedyś zrobiłam podobny eksperyment (nie pomnę, co dałam, ale na pewno było tam z 1/2 mąki gryczanej) i po kilku godzinach zrobiły mi się kamienie |
_________________
|
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-07-04, 12:15
|
|
|
monika343, wyjdą na pewno.
maga, moje nie twardniały. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
|