Vegabutik
|
Wysłany: 2012-03-13, 15:35 Naleśniki z soczewicy i ryżu
|
|
|
Polecam przepis na naleśniki z ziaren soczewicy i ryżu. Przeszukiwałam forum, nie znalazłam takich naleśników- jak gdzieś jest to mnie poprawcie.
PRZEPIS:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1, 5 szklanki ryżu białego
1 – 2 jajka ( zamiast jajka mąka sojowa)
0,5 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub innego
2 łyżki mąki orkiszowej razowej ( lub mąki bezglutenowej )
olej kokosowy do smażenia
1 łyżeczka syropu z agawy ( gdy będą to naleśniki na słodko)
szczypta soli
Wykonanie:
Soczewicę i ryż płuczemy i namaczamy na noc przykryte w całości wodą.
Po tym czasie blenderujemy soczewicę z ryżem przez 3 minuty, odstawiamy ponownie na 1 h aby lepiej się namoczyły. Znów miksujemy już na gladko około 3 -5 minut ( mogą być malutkie grudki ale to nic)
Dodajemy mąkę, mleko syrop, sól, jaja. Wszystko miksujemy do uzyskania lejącego ciasta naleśnikowego ( jeżeli dasz zbyt dużo wody do namaczania ziaren nie dolewaj już mleka, ciasto nie może być za rzadkie)
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, roztapiamy troszkę oleju kokosowego ( najlepiej wysokiej jakości) i smażymy naleśniki.
Naleśniki wypełniamy ulubionymi dodatkami – dżemem, serem, bananami z bitą śmietanką kokosową. Są bardzo odżywcze ze względu na połączenie strączków z ryżem i mąką razową. Otrzymujemy w ten sposób zdrowe i wartościowe białko.
Można pominąć jajko gdy stanowi ono problem ze względu na alergię lub w przypadku diety wegańskiej. Wtedy należy dodać łyżkę mąki sojowej lub 2 łyżki mąki pszennej jasnej zwiększając ilość mleka/wody.
nalesniki z soczewicy i ryzu 220.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2146 raz(y) 23,22 KB |
|
_________________ www.blog.vegabutik.pl |
|