Skórka pomarańczowa i cytrynowa |
Autor |
Wiadomość |
diuszesa
Dołączyła: 02 Lis 2011 Posty: 21 Skąd: Pomorze Zachodnie
|
Wysłany: 2012-02-22, 23:15 Skórka pomarańczowa i cytrynowa
|
|
|
Zawsze miałam obawy przed stosowaniem skórki do wypieków, z obawy przed tymi wszystkimi środkami, którymi pryskane są owoce. Czy ta skórka to jest bezpieczna? Mam wrażenie, że zjada się samą chemię. Wiecie coś na temat toksyczności skórki? |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2012-02-22, 23:26
|
|
|
Nie użyłabym takiej świeżej skórki, chyba że z eko pomarańczy niekonserwowanej tradycyjnie - środkami przeciwpleśniowymi itd. Z tych samych powodów unikam kupowanie uszkodzonych pomarańczy, bo tą drogą cała chemia dostaje się do środka i po prostu się ją zjada. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-02-23, 07:24
|
|
|
są wysuszone EKOLOGICZNE skórki pomarańczy, na pewno nie jadłabym skórki z "powszechnej" pryskanej pomarańczy i cytryny. A jak już MUSISZ - dokładnie wymyj szczoteczką, sparz gorącą wodą, ponownie wymyj, możesz nawet w bardzo ciepłej wodzie wymoczyć te owoce przez jakieś 15 minut. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-23, 08:22
|
|
|
ja używam tylko z eko pomarańczy i cytryn - kiedy kupię taki eko owoc, po umyciu zdejmuję skórkę, kroję drobno i suszę w suszarce albo na szafce w kuchni, przechowuję w słoiku |
|
|
|
|
|