Maple Leaf

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-03-07, 13:56 Ciasto czekoladowe z sezamową glazurą
|
|
|
Ciasto jest z gatunku raczej tych mocno czekoladowych w smaku. Takie, które się określa mianem "No, może być. Ważne, że słodkie, zdrowe i szybko się robi"
Ciasto:
- 2 1/4 szklanki mąki (ja użyłam pszennej razowej chlebowej i żytniej typ 720, pół na pół),
- 1/2 szklanki kakao,
- 1 1/2 szklanki cukru (ja użyłam 1 szklanki przecieru z rodzynek- rodzynki zmiksowane na gładko z wodą),
- 1 łyżeczka sody,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 szklanka ciepłego mleka sojowego (ewentualnie więcej, jeśli mąka jest razowa),
- 1/2 szklanki oleju,
[opcjonalnie posiekana czekolada, jeśli chcemy ciasto z jej kawałkami )
Mąkę i kakao przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sodę, proszek, sól i jeśli używamy to cukier. W innym naczyniu mieszamy mleko z olejem ( i w moim przypadku z przecierem rodzynkowym). Do suchych składników wlewamy mokre i jeśli ciężko nam się miesza dodajemy nieco mleka, by konsystencja była luźniejsza. Opcjonalnie wsypujemy kawałeczki czekolady).Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej kakao. Pieczemy 30-35 minut w temp. 180 st.C. (wyjmujemy, gdy patyczek lub wykałaczka wbita w środek będzie sucha).
Glazura sezamowa:
- 50g sezamu,
- 1 łyżka oleju,
- 1-2 łyżki słodu jakiegoś lub miodu,
- odrobinka przegotowanej wody.
Wszystko miskujemy w blenderze na gladką konsystencję, dodając tylko tyle wody, by uzyskać konsystencję Nutelli albo gęstego miodu. Smarujemy ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe i zajadamy od razu albo dopiero, jak wystygnie. |
|