Keks jabłkowy |
Autor |
Wiadomość |
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-06-03, 10:42 Keks jabłkowy
|
|
|
KEKS JABŁKOWY
50 dag słodkich jabłek
10 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych moreli
10 dag suszonych daktyli
10 dag rodzynek
10 dag migdałów,ze skórką ,przeciętych na pół
2 łyżki miodu ,ale może być ciemny cukier ,syrop z buraka itp
1 średnia obrana marchewka
po 1/4 łyżczki cynamonu,kardamonu ,anyżku ,kolendry-zmielone
sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
Jabłka obrać zetrzeć na tarce -grube oczka ,zetrzeć marchew ,malutkie oczka.Bakalie grubo posiekać Wszystko razem wymieszać ,nakryć folią i zoastawić na 10-12 godzin w chłodnym miejscu
Potem dodać
2,5 szklanki mąki
2 łyżaczki proszku do pieczenia -ja mam taki ekologiczny niemiecki
Zagnieść,włożyć do formy keksowej(ok30cm)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
Piec w 180 stopniach ok 50-60 minut
Wystudzić ,zawinąć w papier do pieczenia ,jeść na drugi dzień
Myślę ,że można dodać jeszcze trochę tartej skórki z pomarańczy ,z 10 dag orzechównp'pistacje ,laskowe ,ew gotowy keks polać lukrem z cukru pudru
Bardzo dobry ,pachnący keks |
|
|
|
|
pao [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-03, 10:47
|
|
|
no to podeszłaś pod moje gusta keksik
chyba nawet sięgnę po przepis, choć nieczęsto mi sie to zdarza |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-06-03, 10:49
|
|
|
Pao bardzo polecam |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2007-06-03, 12:11
|
|
|
margot, w tym cieście nie ma mąki? Ciekawe. |
|
|
|
|
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-03, 12:14
|
|
|
puszczyk napisał/a: | w tym cieście nie ma mąki? |
Puszczyku pobudka . Jest, nawet 2,5 szklanki. |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2007-06-03, 12:15
|
|
|
No tak, dzisiaj się nie wyspałam, bo Weronika się często budziła. |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-06-03, 12:17
|
|
|
ja miałam piec ciasto bez mąki?
a piekłam z samej białej mąki i pół białej i pół z pełnego przemiału |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2007-06-04, 12:45
|
|
|
Upiekłam.
Najpierw wczoraj chciałam wyjeść całą masę owocowo-bakaliową, teraz pól keksa zjedzone i niestety nie doczeka do jutra. Następnym razem upikę od razu dwa.
margot, dzięki za pyszny przepis. |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-06-04, 12:53
|
|
|
puszczyk napisał/a: | Upiekłam. |
ale sie cieszę |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2007-11-03, 14:17
|
|
|
Margot
mam duże zaufanie do Twoich wypieków i zastanawiam się czy jutro nie popełnić takiego ciasta; robiłaś je w wersji bezglutenowej? |
|
|
|
|
frjals
ískalt tófa
Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1706 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2007-11-03, 14:44
|
|
|
Ależ smakowity przepis, jak zgromadze odpowiednią ilość bakalii to na pewno zrobię. |
_________________
|
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-11-03, 22:13
|
|
|
Agnieszka nie robiłam jeszcze
Ale mieszanka mąk bezglutenowych np kukurydziana ,trochę tapioki,gryczanej chyba by zdała egzamin
Aga może spróbuj z połowy porcji? |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2007-11-04, 15:07
|
|
|
Margot
dzięki
Dziś będzie test (jabłka, gruszka, marchewka, bakalie, wiórki kokosowe, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżka słodu daktylowego, mąki: jaglana, amrantusowa, kukurydziana + zmielone pestki dyni, słonecznika, siemię i trochę zakwasu kukurydzianego, cynamon, imbir, łyżka ksylitolu).
Relacja z wariacji nt keksu po konsumpcji.
Na razie czekam na lekkie wyrośnięcie ciasta a bakalie (śliwki suszone, rodzynki, nerkowce, włoskie, migdały + owoce i marchewka) macerują się. |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-11-04, 17:58
|
|
|
Agnieszka , jak by się udało to by było ciasto dla Julki-jest już opo leczeniu antygrzybiczym ,ale z celiaki się nie wyrasta |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2007-11-04, 20:16
|
|
|
Udało się więc można robić bezglutenowe + trochę zakwasu kukurydzianego
Jeszcze dobrze nie wystygło ale już zjadłyśmy po kawałku. Adzie b smakuje ja następnym razem zaryzykuję mniej mąki amarantusowej (jakoś mocno czuję tutaj ale zobaczymy jak na zimno) i większą różnorodność owoców suszonych (czyli dałabym mniej śliwek a dodatkowo daktyle, figi, morele i pewnie jeszcze otartą skórkę z cytryny)
Ciasto mimo zakwasu kukurydzianego (taki jak do chleba) wyrosło nieznacznie. Wyszło też słodkie (no przynajmniej dla mnie) i wilgotne. |
|
|
|
|
frjals
ískalt tófa
Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1706 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2007-11-09, 22:47
|
|
|
Właśnie skończyłam piec keksa.
Ciekawa jestem czy wam też takie ciasto wychodziło? Bo myślałam, że będzie takie wilgotne (przed pieczeniem), a po dodaniu mąki zrobiły sie z niego grule, taka jakby kruszonka, suche po prostu. Teraz po wyjęciu z formy rozpada się, więc nie wiem czy go wystudzać w formie czy poza...
Cos pokręciłam czy tak ma być?
Jak się rozpadnie to sie wścieknę... |
_________________
|
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2007-11-10, 11:06
|
|
|
margot napisał/a: | ale z celiaki się nie wyrasta |
ja wyrosłam:) |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-11-10, 16:40
|
|
|
Nie ,nie rozpada sie jest dość wilgotne ,zagniecione ma podobną konsystencję do ciasta drożdzowego ,pierogowego.Hm nie wiem ,ale może za dużo mąki w stosnku do masy było?
Karolina -miałas stwierdzoną celiakię czy czasową nietolerancję glutenu( ,miałas biopsje(czy jak tam) jelit przy stwierdzeniu celiaki?
Pytam bo mojej koleżance powiedziano ,że to choroba do końca życia i jedyne lekarstwo to brak glutenu w diecie |
|
|
|
|
frjals
ískalt tófa
Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1706 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2007-11-10, 18:32
|
|
|
margot napisał/a: | może za dużo mąki |
no właśnie nie wiem, dałam 2 i pół szklanki - tak jak przeczytałam w przepisie
ostatecznie da się zjeść , ale wolałabym, żeby było bardziej wilgotne... |
_________________
|
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2007-11-10, 18:33
|
|
|
Ja też miałam dietę bezglutenową przez jakiś czas jako dziecko. Ale celiakia to na całe życie jest... |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2007-11-12, 12:06
|
|
|
margot napisał/a: | arolina -miałas stwierdzoną celiakię czy czasową nietolerancję glutenu( ,miałas biopsje(czy jak tam) jelit przy stwierdzeniu celiaki? |
historia była taka:
Jako dwumiesięczne dziecko słabo przybierałam na mleku w proszku ( ) i babcia postanowiła dodawać do niego mąki...Potem zaczęły sie dziać straszne rzeczy, bardzo wymiotowałam, ciągła biegunka. Pediatra stwierdził, ze to zanik kosmków jelitowych i zaproponował biopsję. Mama się nei zgodziła i postanowiła trzymać dietę. Byłam na niej dwa lata. Potem powoli zaczęła wprowadzać gluten i było ok.
Miałam tę chorobę bardzo wcześnie rozpoznaną i może dlatego wyzdrowiałam.
[ Dodano: 2007-11-12, 12:31 ]
Kurcze poczytałam sobie o celiakii i masakra przestraszyłam się...
Albo to nie była ta choroba albo nie wiem co. Fakt faktem, z glutenem nienajlepiej mi. Wzdęcia, zaparcia, złe samopoczucie. Może to zwykła nietolerancja? Nie wiem jak się to tego zabrać, jedno jest pewne - nie pójde na gastroskopię. |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-12-07, 21:44
|
|
|
margot, jak długo ten keks może leżeć? Tzn. ile dni przed świętami można go upiec, żeby nie robić wszystkiego w tym samym czasie? A czy trzeba go przechowywać w lodówce (zastanawiam się ze względu na jabłka)? |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2009-12-07, 23:08
|
|
|
może tak do tygodnia i ja nie trzymałam w w lodówce ,ale gdzieś gdzie jest chłodno |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-12-08, 12:05
|
|
|
dziękuję margot, pewnie upiekę na święta |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2009-12-09, 15:08
|
|
|
Gosia, mam nadzieję ,że ci posmakuje , na cin cin jest nawet zdjęcie chyba bo i tam wstawiałam ten przepis |
|
|
|
|
|