Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-03-02, 13:26 ziemniaczana
|
|
|
2 marchewki, korzeń pietruszki, plaster selera
olej/oliwa/ masło
ziemniaki (5 sporych)
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziołowy
por
sól
koperek
tymianek
sok z cytryny
szczypiorek
śmietana (wege lub wegan)
Starkowane warzywa (marchew, pietruszka, seler) poddusić chwilę na oliwie. Zalać wrzątkiem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak prawie miękkie tłuczkiem do ziemniaków kilka ruchów miażdżących w garnku (nie jest to wariant zupy kremu). Dodać przyprawy: ziele, listek, pieprz ziołowy, pora (daje fragment bo ciągnących się nitek po zębach dzieć nie lubi więc potem wyławiam). Sól do smaku (dałam mniej bo w zupie zagościł domowy, solony koperek), kilka kropel soku z cytryny. Zabielić śmietaną (w zależności od opcji dietowej zwykłą lub wegan), szczypta tymianku. Jeśli pomijamy etap duszenia warzyw a wrzucamy je na wrzątek można dodać oliwę czy masło. Jadłyśmy ze szczypiorkiem (sporo) i powtórka z grzankami czosnkowymi.
Moim zdaniem na bazie tego przepisu warianty można tworzyć rożne z dodatkiem np:
chrzanu,
suszonego grzyba
ziół np. majeranek, zioła prowansalskie, lubczyk.....
żywy koperek, natka czy szczypiorek czosnkowy też się sprawdzi
curry
a do posypania: parmezan lub prażone pestki np.: dyni to kolejna alternatywa
Upraszczając przepis można ziemniaki ugotować w stosowanym bulionie (ziemniaków wówczas warto dać więcej). |
|