Panisse- coś a'la polenta z mąki z ciecierzycy |
Autor |
Wiadomość |
Maple Leaf
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-03-11, 19:11 Panisse- coś a'la polenta z mąki z ciecierzycy
|
|
|
Nie wiem, czy Ktoś już próbował tego dania. Ja przetestowałam dzisiaj i jestem wręcz zachwycona Zjadłam na obiad z sałatką (sałata, pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony, pietruszka zielona, winegret). Pycha!
Przepis Anny Olson, przeklejam ze strony kuchni.tv
Cytat: | Składniki:
1 szklanka + 2 łyżki mąki z ciecierzycy
2 szklanki wody
6 łyżek oliwy extra vergine plus więcej do smażenia
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
W średnim rondlu utrzyj mąkę z ciecierzycy z wodą i oliwą, podgrzewając na średnim ogniu. Gotuj stale mieszając około 7 minut, aż mieszanina będzie gęsta i gładka. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na 10 min. Wmieszaj zioła oraz sól i rozprowadź w kwadratowej foremce o boku 20 cm, wyłożonej folią plastikową, zupełnie ostudź i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem rozgrzej nieco oliwy na teflonowej patelni. Przełóż panisse na deskę i pokrój na 16 prostokątnych kawałków o wymiarach 2,5 x 10 cm. Smaż panisse po około 3 minuty z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe. Delikatnie przełóż na talerze i podaj z salsą verde. |
|
|
|
|
|
maharetefka
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2012-03-11, 19:22
|
|
|
domyslam sie ze pierunsko tuczace ale pyszne. na pewno wyprobuje |
_________________ go vegan!
|
|
|
|
|
Maple Leaf
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-03-11, 19:40
|
|
|
No lekkie to to nie jest, ale raz na jakiś czas warto sobie pozwolić Dodam tylko, że ja nie smażyłam na oleju, ale na suchej teflonowej patelni |
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2012-03-11, 21:30
|
|
|
Wygląda mniam, uwielbiam wszystko co jest z cieciorki jak nabędę mąkę to popełnię |
|
|
|
|
|