wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pizza z potrójnym cheesem :)
Autor Wiadomość
serenatta 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2012-03-10, 12:46   pizza z potrójnym cheesem :)

na cieście francuskim z Lidla, w składzie nie ma nic niewegańskiego...
pomysł na ser sama wyeksperymentowałam i przerósł moje oczekiwania :)
myślę że miłośnicy sera będą spokojnie mogli porzucić ser z milki :)
miłego...

hxxp://rozstanatomia.blogspot.com/2012/02/weganska-pizza-z-potrojnym-cheesem.html

IMGP6357.JPG
Plik ściągnięto 329 raz(y) 81,78 KB

hxxp://pierwszezabki.pl]

lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2012-03-10, 13:35   

wypróbuję w wolnej chwili, bo zastępników serowych poszukuję :-) smacznie to wygląda bardzo

serenatta 

Wysłany: 2012-03-10, 14:23   

euridice napisał/a:
serenatta, przepis i pizza wyglądają świetnie :D

A jakiego masz super bloga! :) I szablon śliczny. Samoróbka, tak?

raczej nie samoróbka, chyba moja córka wybrała z opcji, wcześniej miał wygląd zielony, zmiana nastąpiła niedawno... też byłam na Twoim blogu i dodałam sobie do ulub, bo miałam coś poczytać, chyba z FB to znalazłam...powodzonka

serenatta 

Wysłany: 2012-03-10, 14:50   

euridice napisał/a:
Co do sera - nie chcę być zdemotywująca, ale przepis na ser z nerkowców gdzieś już na wd był

już było tak w historii nie raz, że wielkie odkrycia powstawały prawie jednocześnie u różnych odkrywców, twórcy tak mają...dlatego nie przejmuję się zbytnio tym co ktoś inny wymyślił czy namalował jeśli chcę tworzyć, myślę, że to nieważne tak naprawdę, pasja i tworzenie jest tak cudnym zjawiskiem, prawie każdy w jakiejś dziedzinie jest twórcą...a w przepisach tak jest, ze wystarczy zmienić jeden składnik i już jest inny smak, inne zastosowanie, tyle wariacji na temat, że ho ho...van Gogh pamiętam, też nie mógł oglądać obrazów innych malarzy, bo go to dołowało, mówił, ze nie umiałby wtedy tworzyć i czuł się taki malutki, a zobacz jaki wielki teraz...ja mam tak samo, nie interesuję się sztuką i może tak być, ze tworzę coś co ktoś inny stworzył już, a może nie i ta niewiedza jest najsłodsza :) wszyscy jesteśmy ludźmi...mamy te same narzędzia, ale wariacji niezliczona ilość :)

edysqa 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2012-03-10, 19:43   

serenatta, fajnego bloga masz, z przyjemnością dodam go na blogu do moich ulubionych i bede często zaglądała :-)
A pizza super :-)
www.bezglutenowewege.blogspot.com

Poli 

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 2012-03-11, 00:48   

Rzeczywiscie blog fajny :-D Ja tylko dodam, ze aby uzysklac naprawde serowy smak "sera" nalezy dodac platkow drozdzowych :-)

serenatta 

Wysłany: 2012-03-11, 10:34   

dzięki...dziewczyny, to dodaje skrzydeł, ...a płatków drożdżowych? za bardzo nie używam drożdży w kuchni, może trzeba zacząć, córka się ucieszy skoro smak będzie jeszcze bardziej zbliżony do sera,
drożdży to używam do pasty drożdżowej, ale robię to już od zamierzchłych czasów..

my jesteśmy strasznie początkujące w weganiźmie, a że zawsze sporo gotowałam, to zaczęłam z tej strony, czyli najpierw gotowanie i jednoczesne przechodzenie z wegetarianizmu na weganizm, a blog powstał z całkiem innego powodu...., rozstanie z pełnoletnią córką..., to nam pozwalało być w lepszym kontakcie...bo obie lubimy pisać...no i przerodził się bardziej ten blog w wegański, tym sposobem podrzucam jej też przepisy...wczoraj zrobiłam świetne ciasto z kokosową masą na biszkopcie, pycha,....bardzo mnie pasjonuje przerabianie przepisów na wegańskie,...muszę też zacząć to samo robić z przepisami starymi mojej mamy...to chyba nie jest takie trudne jak myślałam...

edusqa...ale Ty masz ślicznego bloga...bardzo miło się ogląda...dzięki...

squamish 

Pomogła: 18 razy
Wysłany: 2012-03-11, 15:59   

No to jutro wysyłam chłopa do lidla po ciasto francuskie :-)

serenatta 

Wysłany: 2012-03-11, 21:24   

no serio rewelacja z tym ciastem, bo na szybko można sprawić sobie świetne danie... jakieś małe pizzetki, jakieś zawijaski, ciasteczka jakby co, nawet taki piróg duży raz zrobiłam nafaszerowany różnymi warzywami i tofu...jeden arkusz chyba nie kosztuje 4zł a sporo da się z niego wyczarować kuchennie :)

bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2012-03-11, 22:08   

euridice napisał/a:
Do dziś nie mogę przeboleć*, że pulpetowa chwała nie spłynła na mnie :mrgreen: :mryellow: :mrgreen:

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :lol: leżę :lol:
nie wiedziałam :-> :-> ;-)

lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2012-03-11, 22:16   

piszcie o tych serach kochane, piszcie mnjut na moje serce (raz kiedyś próbowałam i wyszedł ta se, znaczy się douczyć trzeba :-D )

squamish 

Wysłany: 2012-03-12, 06:25   

serenatta napisał/a:
no serio rewelacja z tym ciastem, bo na szybko można sprawić sobie świetne danie...
dokładnie,ja już robiłam pizze na takim spodzie(bardzo lubie) ,quiche i inne rzeczy - ale ciekawi mnie czy ta wegańska wersja też taka dobra no a naj naj bardziej chodzi mi o ten 'seeeeeeeeeer' :lol: mam nadzieje że nic nie skrzanie i wyjdzie pycha :mryellow:

serenatta 

Wysłany: 2012-03-12, 12:04   

squamish napisał/a:
:lol: mam nadzieje że nic nie skrzanie i wyjdzie pycha :mryellow:

no ale co tu można zepsuć? to nie może nie wyjść, nie będzie tylko ciągnacy ten "ser", ale przypiecze się jak na ser przystało ;) powodzonka i piszcie jak to Wam wychodzi...

ja myślę o tym porównaniiu do wegańskiego i wegetariańskiego, ze jak sie już nie je serów i jajek to smak się jeszcze bardziej wyostrza i rzeczy, które do tej pory nie smakowały po zmianie zaczynają smakować nadzwyczajnie... u mnie tak było...sama się dziwiłam jak niesolone coś mogło mi aż tak smakować...ale chyba jak się je ser to nigdy zamienniki nie dorównają serowemu smakowi...nie ma na to liczyć, choć... jak dawałam smalczyk roślinny ludziom, którzy jedli mięso to byli bardzo zaskoczeni, ze w nim nie było mięsa...

squamish 

Wysłany: 2012-03-13, 06:50   

serenatta napisał/a:
no ale co tu można zepsuć? to nie może nie wyjść
uwierz mi że mozna :evil: Kurcze dodałam za duzo wody i wysżło mi za rzadkie ,odlałam połowe i próbowałam zageścić ale nie udało sie.A w lodówce resztka sama zgestniała ,wiec dzis popełnie raz jeszcze bo wyszła była pychota :-)Mąż nie użył keczupu ,co zawsze robi :-? .Zapomniałam jeszcze posypać oregano bo jednocześnie mi sie bigos ważył i smalec ,w natłoku działań kuchennych :-P
Ja odcedziłam te zblendowane nerkowce ,Ty też cedzisz ,moze tu popełniłam bład.A śmietanke roślinną zrobiłam sama wg tego przepisu hxxp://puszka.pl/przepis/6625-smietana_slonecznikowa.html ,tylko dodałam jeszcze maku.
A ciasto super!Nie wyczuwam różnicy smakowej i u nas kosztowało 3 zł.

[ Dodano: 2012-03-13, 06:53 ]
serenatta napisał/a:
ale chyba jak się je ser to nigdy zamienniki nie dorównają serowemu smakowi.
Wiesz co teraz te sery są tak ohydne w smaku zwłaszcza po rostopieniu (kurde jakby sie plastik jadło ble) że wszystko inne co ma fajny smak jak najbardziej mile widziane.

serenatta 

Wysłany: 2012-03-13, 12:47   

squamish napisał/a:
.A w lodówce resztka sama zgestniała ,wiec dzis popełnie raz jeszcze

widzisz trudno to zepsuć... ale z wodą może masz rację, ja zalewam te orzechy taką minimalną ilością wody, żeby tylko zalać same orzechy, nic wody ponad i nie odcedzam ich, ale dla pewności, żeby nie było za wolne lepiej może tak robić czyli odcedzać...a potem ewentualnie dodać, bo w niej są pewnie jakieś dobre składniki z orzechów, ta woda ma smak, ta z namoczonych orzechów...orzechy pewnie też nie są wszystkie tej samej suchości...ale i tak chyba nie ma się czym przejmować, bo sama widzisz, że wychodzi ten "ser" mimo różnej gęstości...najwyzej można dłużej w piekarniku pizze potrzymać to wyparuje nadmiar wody...

a jeśli o serach to ta wersja bez śmietanki i bez skrobi kukurydzianej smakuje jak fromage z czosnkiem, świetny jest do zupy w ramach zagęstnika-takiej śmietanki, lub raz też jedliśmy go posmarowany na grzanki do zupy warzywnej, rewelacja był do tej zupy...czyli bez śmietanki i bez skroi to jak fromage-taki gęsty twarożkowaty ma wyjść...

Odpowiedz do tematu