wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
położna skazana na dwa lata więzienia za przyjęcie porodu
Autor Wiadomość
bodi 
lucky lucky me :)

Pomogła: 91 razy
Wysłany: 2012-03-18, 00:46   położna skazana na dwa lata więzienia za przyjęcie porodu

Nie wiem czy słyszeliście o tej sprawie, ja dzisiaj dopiero trafiłam na tę informację - na Węgrzech skazana na dwa lata więzienia (!) została położna i lekarka od lat walcząca o to by kobiety mogły rodzić po ludzku, pionierka wpuszczania ojców na sale porodowe itp.
powodem było przyjęcie porodu poza szpitalem :shock: :-? :evil:

Oprócz dwóch lat więzienia Agnes Gereb została też pozbawiona prawa wykonywania zawodu na dziesięć lat.

Piszmy listy do prezydenta Orbana, domagając się ułaskawienia i przywrócenia prawa wykonywania zawodu tej wspaniałej kobiecie.

strona na fb
hxxp://www.facebook.com/pages/Wsparcie-dla-%C3%81gnes-Ger%C3%A9bSupport-for-%C3%81gnes-Ger%C3%A9b-PL/219740148121920?sk=wall

W 2010 roku na Węgrzech została zatrzymana i tymczasowo aresztowana Agnes Gereb. Agnes Gereb, niezależna położna i lekarka, od wielu lat wspiera węgierskie kobiety, działając na rzecz wolności wyboru miejsca porodu.

Cytat:
5 października 2010, Agnes Gereb asystowała przy porodzie nagłym, poza szpitalem, w lokalu, którym prowadziła swoją praktykę. Zakwalifikowała ona rodzącą do porodu szpitalnego. Poród rozwinął się jednak szybko, nie było więc czasu na transport rodzącej do szpitala. Po porodzie wezwano jednakże karetkę, która zabrała matkę i noworodka do szpitala. Stan obojga był dobry.
Tymczasem, tuż po wydarzeniu, dr Gereb odwiedziła policja, która zarekwirowała dokumentację medyczną jej pacjentek. Agnes Gereb postawiono zarzut narażenia życia pacjentów podczas wykonywania zawodu położnej oraz praktyki niezgodnej ze standardami.

Prawo węgierskie stanowi, że dla wykonywania swojego zawodu poza szpitalem, położna musi posiadać specjalną licencję (jest to niezgodne z prawodawstwem Unii Europejskiej). Od 20 lat położne ubiegają się o taką licencję. Jednak nie mają szans na jej otrzymanie ponieważ System Publicznej Ochrony Zdrowia nie uznaje ich jako grupy zawodowej (co również jest naruszeniem dyrektyw UE). W 2006 r. Węgierskie Towarzystwo Ginekologów Położników wydało rekomendację, w myśl której, poród domowy jest „niebezpieczny". Idąc za tym, policja i sądy węgierskie stoją na stanowisku, iż każdy poród poza szpitalem stanowi narażenie zdrowia i życia rodzących.

i jeszcze
hxxp://www.freeagnesgereb.com/

oprócz podpisywania internetowych petycji można też wysłać kartkę pocztową (ja napisałam po prostu FREE AGNES GEREB)
na adres kancelarii prezydenta Węgier

Köztársasági Elnöki Hivatal
1536 Budapest, Pf. 227

Odpowiedz do tematu