Szarlotka |
Autor |
Wiadomość |
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-04-01, 17:15 Szarlotka
|
|
|
Zrobiłam dziś na szybko, wyszła bardzo smaczna, polecam
Składniki:
1 szk. mąki graham pszennej,
1/2 szk. mąki migdałowej (zmielone migdały po prostu),
1/3 szk. oliwy/oleju,
2 duże łyżki słodu/miodu/melasy (dałam melasę trzcinową),
2 duże jabłka,
cynamon
3 kostki gorzkiej czekolady,
5 łyżek mleka kokosowego.
Mąki, olej, słód zagnieść na kruszonkę. Rozsypać połowę na tortownicy. Na to utrzeć jabłka, posypać cynamonem, przykryć drugą połową kruszonki. Na wierzch surowego ciasta łyżką wylać mleko kokosowe, na to utrzeć gorzką czekoladę. Piec około 45-50 minut.
Ciasto jest wilgotne, dobrze się trzyma, nie kruszy.
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-04-01, 18:32
|
|
|
dżo, czy mleko kokosowe można innym zastąpić, czy ma ono szczególne znaczenie w tym przepisie? |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-04-01, 20:00
|
|
|
gosia_w, myślę, że można je pominąć . W przemytnikach jest przepis na ciasto śliwkowe z taką właśnie polewą, skopiowałam pomysł. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-04-01, 20:24
|
|
|
ok, dzięki |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-04-01, 23:48
|
|
|
Bardzo fajny pomysł szkoda że wcześniej nie zajrzalam na forum bo jutro mam gościa i chciałam szybkie ciasto zrobić (zrobiłam drozdzowe z mrozonego ciasta z rodzynkami i zurawina) ale to ciasto na pewno zrobię, może na święta |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2012-04-02, 08:38
|
|
|
jadę po mleko koko i robię, czuję że to będzie własnie to na dzisiejszy ponury dzień |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
devil_doll [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-02, 09:18
|
|
|
bede dzis robic a co wyglada przepysznie |
|
|
|
|
Gudi
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 01 Cze 2011 Posty: 1893 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-04-02, 10:44
|
|
|
no i mam smaka... po poworcie do domu koniecznie robię! ale zwykłą pełnoziarnistą mąką mogę zastąpić zamiast gramaham? |
_________________
|
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-04-16, 18:36
|
|
|
Wykańczamy dziś pozostałości weekendowe fajna
modyfikacje: mleko zbożowe + wiórki, do spodniej masy migdały w płatkach (ciasto podzieliłam na dwa), mąka tradycyjnie orkiszowa
Następnym razem (pewnie na weekend) śliwkowe bo jeszcze mam trochę mrożonych (dół chyba rozwałkuję bo boję się, że śliwki będą zbyt wilgotne) |
|
|
|
|
Kasiarka
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 29 Sie 2011 Posty: 41 Skąd: Tarnowskie Góry/Kraków
|
Wysłany: 2013-03-19, 16:55
|
|
|
A w jakiej tortownicy pieczecie szarlotkę? Ja mam standardową (ok. 23cm chyba) i malutką, 18 cm. Nie wiem, która lepsza. A przepis brzmi super i chętnie bym wypróbowała! |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2013-03-19, 19:41
|
|
|
Moja ma 24 cm. |
|
|
|
|
Kasiarka
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 29 Sie 2011 Posty: 41 Skąd: Tarnowskie Góry/Kraków
|
Wysłany: 2013-03-19, 19:52
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź! Myślę, że niebawem popełnię |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2013-03-20, 11:55
|
|
|
moje torownice 24, w 18 wyjdzie zapewne wyższa albo zmniejsz nieco proporcje |
|
|
|
|
|