MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-06-05, 15:06 ...mizuny
|
|
|
Właśnie zostałam obdarowana przez znajomą ogromnym pękiem zielska o postrzępionych liściach. Nazywa się mizuna. Młode liście smaczne na surowo, łagodne, delikatne. Podobno można jak szpinak. Ktoś próbował?
[ Dodano: 2012-06-05, 21:54 ]
Co, nikt nie zna?
Warzywo o tyle ciekawe, że podobno mrozoodporne, nadaje się do wysiewu jesienią na zbiór zimowy. Pochodzi z Japonii, popularne w kuchni azjatyckiej.
Zrobiłam ją w końcu jak szpinak, ale niezbyt to trafione, jest dość twarda, może trzeba było drobno posiekać albo co? Smaczna, coś pomiędzy szpinakiem a kapustą/jarmużem. Dodałam pieprz, kminek i sos sojowy.
Możliwe, że jest delikatniejsza po przymrozkach, tak jak jarmuż.
Na zdjęciu mizuna (to jasnozielone pod spodem, na wierzchu jest rukola). I efekt z makaronem.
mizuna.jpg
|
|
Plik ściągnięto 145 raz(y) 105,47 KB |
mizuna2.jpg
|
|
Plik ściągnięto 141 raz(y) 83,02 KB |
|
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|