przetwory z wolnowara |
Autor |
Wiadomość |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-08-15, 13:06
|
|
|
Uwielbiam te podłużne, mam nadzieję, że u nas też niedługo się pojawią, też bym chętnie ze 30 kg przerobiła, jak nie więcej, zobaczymy po ile będą.
I na jabłka też czekam i na brzoskwinie tanie. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-08-15, 18:27
|
|
|
Wolnowarowe bym pasteryzowała zwłaszcza jak mają być na dłużej, są bez cukru i brak chłodnego miejsca. Ja dopiero zaczynam z wolnowarem ale jak będę na wsi zobaczę czy coś zostało z jabłkowo mieszanych i jaki stan (mam tam chłodne pomieszczenie)
kofi: brzoskwinie, nie wiem czy jeszcze będą tańsze |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-08-15, 19:22
|
|
|
W zeszłym roku robiłam powidła borówkowe z wanilią w wolnowarze, nie pasteryzowałam, przechowywałam w kuchni, nie popsuły się (ostatni słoiczek właśnie zjedliśmy). To tak eksperymentalnie było, co do zasady pasteryzuję. |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-08-25, 10:58
|
|
|
Super wychodzą te rzeczy z wolnowara. Od paru dni ciągle coś w nim jest, różne kombinacje gruszek, śliwek, jabłek, aronii, dyni... Właściwie nie trzeba słodzić, do dżemu jab-gru-dyn dodałam trochę cukru, żeby był bardziej wyrazisty. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-08-25, 11:08
|
|
|
Czy jak robilyscie ten dzem szwedzki to tez duzo wody wam puściły owoce. Ja robie od wczorajszego wieczora na high i ciagle zamiast dżemu mam kompot |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-08-25, 11:47
|
|
|
edysqa, chyba dużo zależy od owoców. Ja z tych samych gruszek robiłam dżem w jednym tygodniu - błyskawicznie się zagęścił, tydzień później gruszki dojrzały i też miałam kompot (ale w końcu się zrobił). |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-08-25, 20:42
|
|
|
Taki kompot miałam wczoraj z węgierek, dość długo się odparowywały. |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-08-25, 20:48
|
|
|
Mnie juz mijaja 24 h i ciagle kompot z drobinkami owoców. |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-08-25, 21:22
|
|
|
edysqa, to rzeczywiście długo. Dla pewności zapytam: wolnowarujesz bez przykrycia, tak? Masz nastawione na high czy low?
Moje śliwki robiły się prawie 30 godzin. |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-08-25, 21:37
|
|
|
dżo, mam przykryty wolnowar, a powinnam odkryc żeby lepiej odparowywalo? Mam nastawione na high. Gruszki miały duzo wody. |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-08-25, 21:50
|
|
|
edysqa, tak, tak, musi być odkryty, to dlatego wciąż masz zupę (woda nie ma jak się wydostać).
Zasada jest mniej więcej taka: po wrzuceniu owoców przykrywasz wolnowar i nastawiasz na high na 3-4 godziny, potem odkrywasz i wolnowarujesz na low aż do uzyskania pożądanej konsystencji. |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-08-25, 21:57
|
|
|
dżo, dzięki Ci bardzo nie doczytalam tego teraz juz odkryłam co jakis czas podnosilam pokrywke, ale nie pomyslalam żeby całkowicie odkryć. Z pomidorami tez tak zrobic i innymi owocami? |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-08-25, 22:13
|
|
|
Ja robię tylko na low, wolnowara nie odkrywam całkiem, tylko trzymam uchyloną pokrywkę i raz na jakiś czas mieszam. Chodzi o to, żeby odparowało. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-09-08, 18:45
|
|
|
Robię powidła śliwkowe i zostawiłam pokrywkę tak jak pisała Marta - przesuniętą, ale jednak częściowo przykrywającą garnek.
Wydaje mi się, że w ten sposób szybciej odparowuje (albo mam bardzo suche śliwki )
W małym robię gęsty mus jabłkowy - i tu uwaga: wykipiał! Nie zostawiajcie musu jabłkowego wychodząc z domu (mi na szczęście wykipiał przed wyjściem). |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-09-08, 18:58
|
|
|
Gosia, super ze napisalas o tym ze kipi, bo ja zamierzam na noc wstawić mus jabłkowy
Powidla zaczęłam 3 dni temu, ale miałam odkryta cala pokrywke. |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-10-04, 06:06
|
|
|
zauważyłam, że jeśli wolnowaruje się powidła z przerwami, to robią się szybciej (tzn. krócej się je gotuje, bo czasu zajmuje to więcej)
po gotowaniu 2-3 godziny na high z pokrywką, gotuję ok.2 godzin na low z pokrywką uchyloną, potem wyłączam, po kilku godzinach włączam na godzinę i powtarzam to aż do zgęstnienia |
|
|
|
|
gosssia221
Dołączyła: 30 Lis 2012 Posty: 4 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2012-11-30, 18:29
|
|
|
Ja wolnowaruje na taki sprzęcie hxxp://www.avengroup.pl/wolnowar-slow-cooker.html ale dopiero się uczę tworzyć. Co trzeba przyznać, że warzywka z wolnowara smakują wyśmienicie! |
|
|
|
|
|