wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
przetwory z wolnowara
Autor Wiadomość
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2012-06-29, 23:30   przetwory z wolnowara

Wiem, że parę osób na forum posiada ten magiczny sprzęt - ja kupiłam go m.in. z myślą o przetworach.
Wczoraj wypróbowałam - wypestkowałam 2 kg wiśni, wrzuciłam na noc na high, potem do południa jeszcze posmażyło się z uchyloną pokrywą, co jakiś czas mieszałam. Na końcu dałam szklankę cukru i jeszcze z godzinkę siedziało. Wyszły z tego dwa słoiczki świetnych konfitur, takich naprawdę wysmażonych. Właśnie wrzuciłam kolejną górę wiśni...

Macie już jakieś doświadczenia?
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-30, 06:43   

W zeszłym roku robiłam powidła śliwkowe i borówkowe (nie dosładzane niczym, borówkowe z wanilią), w tym jagodowe z cytryną, jagodowe z wanilią i wiśnie Zielińskiej ze słodem zamiast miodu. Trzymam ok. 2 godzin na high, potem zmieniam na low, zdejmuję pokrywkę i wolnowaruję do pożądanej konsystencji. Robiłam też w zeszłym roku przecier pomidorowy, ale smakował mi mniej niż taki z kuchenki. Owocowe powidła wychodzą pyszne.
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2012-06-30, 06:58   

Marta Ty masz podobnie jak ja - ten duży wolnowar, prawda? Zapełniasz go "po brzegi" jak robisz powidła? Dziewczyny, potem te słoiczki jeszcze pasteryzujecie, czy wsadzacie gorące powidła do słoików wyparzonych i wsio?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-30, 07:05   

Ja zostawiam tak ze 3-4 centymetry u góry. Zeszłorocznych borówek i śliwek nie pasteryzowałam, jedliśmy po kilku miesiącach i nic się nie zepsuło, mimo że nie dosładzane i przechowywane w kuchni. Ale co do zasady pasteryzuję.
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2012-06-30, 08:32   

Na razie nie napełniałam po brzegi, ale to wynikało z ilości surowca. Prawie po brzegi. Szybko odparowuje i się zmniejsza objętość.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2012-06-30, 09:12   

Dostałam takie jabłka - spady, będę próbowała zrobić z nich marmoladę, ale obawiam się, że pójdzie dużo cukru (nie mam, muszę kupić), bo pewnie są koszmarnie kwaśne.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2012-07-27, 12:03   

Ze mną na wsi był wolnowar (kolejny będzie 6 litrowy) i robiłam wiśnie smażone (opcja z miodem) oraz jabłka (wczesne) w kombinacjach z brzoskwiniami, morelami, śliwkami (przewaga jabłek, pozostałe owoce to nieskonsumowane nadwyżki) - tych już nie słodziłam i nie pasteryzowałam ale w sumie połowa już zjedzona a reszta pewnie na dniach przez pozostałych członków rodziny zostanie skonsumowana. Mam wrażenie, że wolnowarowarowe przetwory są słodsze.
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2012-08-09, 22:38   

Mój wolnowar pracuje prawie non stop. Zrobiłam dżemy: truskawkowy, wiśniowy, czereśniowy, borówkowy, jabłkowy, śliwkowy, wszystko bez cukru. Planuję zrobić jeszcze ketchup.
 
 
Gudi 


Pomogła: 12 razy
Dołączyła: 01 Cze 2011
Posty: 1893
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-08-09, 22:52   

dżo napisał/a:
Planuję zrobić jeszcze ketchup.


a jaki masz przepis na ketchup? mój w zeszłym roku zrobiony okazał się idealnym sosem do pizzy - ale jako sam ketchup już nie :)
_________________
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2012-08-09, 23:42   

gudi: zależne to od: odparowania sosu, gatunku pomidorów i zapewne przypraw. Ja w zeszłym roku robiłam taki co mógł być i na pizzy a cieniej rozsmarowany na kanapkach lub do czegoś (w minimalizm idę ale na szczęście mojemu dziecku nie przeszkadza ta opcja)
dżo: u mnie wiśniowe, mieszane i jabłka. Teraz odpoczywa pan richards ale jak w sobotę dobrnę na działkę i dotaszczę będzie miał zajęcie. Na wieś też powinien jechać ale wszystko u mnie w zawieszeniu i PKSem wraz z dzieckiem, świnkami, tobołami nie wiem czy zabiorę, nie wiem czy cd w tym roku przetworowania będzie. Logistyka mi dokucza mocno i inne rzeczy angażują. Kolejny rok tylko uprawy bliższe ale też "?"
 
 
Gudi 


Pomogła: 12 razy
Dołączyła: 01 Cze 2011
Posty: 1893
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-08-10, 09:17   

Agnieszka napisał/a:
zależne to od: odparowania sosu, gatunku pomidorów i zapewne przypraw.


no właśnie o te przyprawy mi chodzi... gdzieś mam zapisane co dodawałam, ale smakowo lepsze to na sos do pizzy:) ale taki pyyyyszny jest :)
_________________
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-08-10, 11:18   

Gudi, keczup trzeba posłodzić- tak z mojego doświadczenia. Fajny jest też z dodatkiem słodkich owoców- jabłek, śliwek.
Z przypraw daję świeżą bazylię, świeże oregano, sól i pieprz.
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2012-08-10, 19:00   

Gudi: masz ulubiony keczup? przeczytaj skład może nakieruje na właściwe dla podniebienia tory. Może dodatki: nieco octu (np. jabłkowy), owoców (śliwki, jabłka), warzyw (seler, marchew, cebula, papryka....), dosłodzenia (miód, słód itp), przyprawy (ziele ang, różne gat. pieprzu, papryki, jakaś masala jeśli stosujesz w kuchni, imbir...). Zazwyczaj zioła żywe lub suszone (lubczyk, tymianek, oregano, bazylia, majeranek, mieszanki jak zioła prowansalskie....) dodaję bezpośrednio wykonując coś na przetworowej bazie (tyczy się to raczej sosów lub przecierów). Do keczupów niektórzy dodają musztardę lub gorczycę, wg mnie kolendra (ziarna) też fajna.
Dodam, że wolnowar mam od krótkiego czasu i przetwory (owocowe: wiśnie, jabłka, mieszane) pomidorowe doświadczenia przede mną a dotychczas wersja była tradycyjna = garnek i kuchenka.
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2012-08-12, 23:05   

Zazdroszcze wam Dziewczyny ;-) ja przez to zamieszanie z mieszkaniem, przeprowadzka żadnych powidel nie zrobiłam a wolnowary leza gdzieś pod workami z ciuchami u moich rodzicow. Chyba musze sie z nimi przeprosić :-)
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2012-08-13, 12:39   

edysqa: odgrzeb wolnowar. Gruszki, śliwki, jabłka jeszcze będą i np. ze skandynawskim zdążysz :-)
Czyli decyzja mieszkaniowa połączona z domem rodziców? (wiem, wiem na inny to dział pytanie
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2012-08-13, 19:32   

Agnieszka, musze go wyciągnąć spod którejś sterty ;-)
OT :-) decyzja podjęta, działka kupiona, w środę zdajemy klucze od mieszkania nowym wlascicielą. Nie mam czasu aktualizowac, moze w środę przysiade, ale jak wygląda ta działka na wsi mozesz zobaczyć tutaj: hxxps://www.dziwlowydziennikbudowy.blox.pl :-)
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
Kawonka 

Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 26 Maj 2011
Posty: 284
Wysłany: 2012-08-14, 08:57   

Edyska, świetny blog, dobrze się go czyta! Kiedy pojawią się nowe wpisy?
 
 
Gudi 


Pomogła: 12 razy
Dołączyła: 01 Cze 2011
Posty: 1893
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-08-14, 10:48   

Jestem ułomna, ale chciałabym zrobić leczo z wolnowara.... Ma ktoś jakiś rozsądny przepis na 6l? :> :) Jak czasowo to robić?

No i ten ketchup chcę zrobić... tylko ja z tych co na oko to nic nie potrafią;P Na jak długo nastawiać by wyszło zjadliwe i nie zepsuło się zimą?

wstyd się przyznać, ale kupiłam wolnowar i w sumie ani razu go nie użyła...
help help :)
_________________
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-08-14, 13:12   

Gudi, a dlaczego leczo w wolnowarze? Paciaja wyjdzie :->
Wrzuć pomidorów po brzegi i rób keczup. Może zdążysz przed Jagódką ;-)
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2012-08-14, 13:19   

A ja dzisiaj nawrzucam jabłek i zobaczę co wyjdzie. Próbował ktoś?
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2012-08-14, 14:48   

MartaJS, robiłam dżem (marmoladę) z papierówek, wyszło ok w smaku, kolor mało zachęcający bo papierówki szybko mi ściemniały.
 
 
Gudi 


Pomogła: 12 razy
Dołączyła: 01 Cze 2011
Posty: 1893
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-08-14, 15:26   

dżo napisał/a:
Gudi, a dlaczego leczo w wolnowarze? Paciaja wyjdzie

a nie wiem ;P no to zrobię normalnie :P

pomidory jakieś dupne kupiłam... ;/ ale mnie chłop poganiał i nie było jak wybrać na rynku ;/ może coś z nich wyjdzie...
_________________
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-14, 18:53   

zrobiłam przecier pomidorowy w wolnowarze, długo gotowałam (odparowałam 2/3), ale wyszedł pyszny, mimo że pomidory miałam niezbyt dobre
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2012-08-14, 23:34   

gosia_w, super pomysł :-) a pasteryzowalas jeszcze? Chyba jutro przywiozę moje wolnowary od rodzicow :) Na tej mojej nowej wsi jeździ raz w tyg samochód z warzywami i ma na razie podłużne pomidory po 2 zł (niedlugo będą na pewno tańsze) wiec jak bedzie nastepnym razem to za mowie kilkadziesiąt kg i zrobię przecier.
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-15, 06:22   

słoiki się zamknęły, ale będę pasteryzować, ze względu na brak piwnicy
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,25 sekundy. Zapytań do SQL: 12