wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
fasolka szparagowa i zielony groszek
Autor Wiadomość
Angelika 

Dołączyła: 13 Lut 2008
Posty: 27
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-07-10, 09:00   fasolka szparagowa i zielony groszek

dziewczyny czy macie jakieś przepis na zalewę do zielonego groszku?
nasadziłam tego a nie wiem jak zrobić na zimę
a drugie to fasolka szparagowa? kiedyś mroziłam ale to porażka, potem w słoikach i też lipa
może jakąś sałatkę wielowarzywną zrobić? z cukinią i czymś tam w zalewie?
macie jakiś przepis?
dzięki z góry
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2012-07-10, 09:53   

Angelika napisał/a:
kiedyś mroziłam ale to porażka

A czemu? Zblanszowałaś przed mrożeniem? Tak jak np. tu piszą hxxp://twojemoje.blogspot.com/2009/09/zapasy-na-zime-mrozenie-warzyw-fasolka.html
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2012-07-10, 09:55   

W przypadku fasolki blanszowanie jest ważne też z jednego powodu - fasolka w zamrażalniku jeszcze jakiś czas "starzeje się" i jeśli nie zblanszujemy, super chrupiąca fasolka zrobi się łykowata.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-07-10, 10:11   

Angelika, wszystkie strączkowe ( wysokobiałkowe) rośliny trzeba pasteryzować 2-3 razy. Najlepiej trzy. W odstępie 24h.

Ja w tym roku zrobiłam groszek. Tak na próbę- czy się sprawdzi i bób. Fasolkę też zamierzam zrobić. U mnie zalewa to po prostu woda z solą.

Jak mrozisz to koniecznie blanszuj tak jak dziewczyny pisały.

[ Dodano: 2012-07-10, 10:16 ]
Jak byś mogła jeszcze doprecyzować określenia porażka i lipa to łatwiej by było pomóc ;-)
Kwaśne? Twarde? łykowate? Rozpadające się?
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2012-07-10, 13:49   

Nooo nie wiem, jak kiedyś za namową teściowej ]:-> zblanszowałam, to była paskudna, ale może to wina fasolki, nie dobrych rad teściowej. Ostatnio nie blanszuję. Co do zapraw w słoikach, zawsze kończyły się porażką (= kwaśniały), więc nawet się nie porywam. ;-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-07-10, 14:41   

kofi napisał/a:
porażką (= kwaśniały)

dwu- trzykrotnie pasteryzowane?
 
 
Angelika 

Dołączyła: 13 Lut 2008
Posty: 27
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-07-10, 21:58   

kofi wlasnie ja milam podobnie kwasne i do niczego
jak zblanszuje i bede gotowac 3razy to czy jakies witaminy w ogole sie ostana?
wychodzi na to ze lepiej zamrozic choc ja tak tego nie lubie :-?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13