wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
karob
Autor Wiadomość
gibusia 
gibusia

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-05-29, 21:48   karob

Czy jeśli dodaję karobu do mleka ryżowego to muszę całość gotować czy wystarczy po prostu wsypać i wypić? chodzi o to czy ten proszek jest jadalny na surowo.

maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Wysłany: 2010-05-30, 08:49   

my jemy zawsze na surowo. Nie przeszło mi nawet przez myśl, że nie możnaby :->

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-30, 17:10   

Ja często zalewam karob bardzo ciepłą wodą,a potem dodaję mleko ,pycha :-) nigdy tego nie gotowałam ;-)

polena 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2012-09-01, 18:32   

Mam pytanie - czy orientuje się ktoś w zawartości niklu w karobie?
Znalazłam, że jest o wiele zdrowszy pod względem zawartości innych pierwiastków (żelazo, potas) niż kakao ale mnie konkretnie interesuje ten (diabelny, uczulający mnie) nikiel.

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2012-09-01, 19:08   

uczulający pokarmowo czy kontaktowo. Obróbka termiczna zazwyczaj zmniejsza pierwiastki śladowe więc zagotowanie minimalizuje. Nikiel w karobie to raczej śladowe wartości (oczywiście mogę się mylić)

polena 

Wysłany: 2012-09-01, 19:37   

euridice, dzięki:) Btw też korzystam z cronometra, jest dość fajny tylko często mam problem ze znalezieniem tam odpowiedników typowo polskich produktów (np cream cheese oznacza tam ser topiony, homogenizowany,w plasterkach itd ale wysiadłam chyba przy pierogach ruskich)

Agnieszka, tchnęłaś nadzieję, dziękuję!. Uczula raczej pokarmowo, w kakao uczula BARDZO. Naprawdę obróbka termiczna zmniejsza ich ilość? Znałam wersję, że przy obróbce termicznej nikiel się jakoś pojawia - np przy sokach kupowanych, serach topionych, ogólnie żywności przetworzonej. Nikt mi tego do końca nie objaśnił więc zapytuję ;)

seminko 
samosiejka

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 2012-09-01, 19:48   

polena napisał/a:
Naprawdę obróbka termiczna zmniejsza ich ilość?

Zmniejsza stężenie lub niszczy alergeny, ale to raczej w warzywach/ owocach/ ziołach, nie wiem, jak z resztą. Na nabiał np. nie działa ta metoda ;-)
polena napisał/a:
np przy sokach kupowanych, serach topionych, ogólnie żywności przetworzonej.
A to czasem nie chodzi o to, że raczej przenika z opakowań, niż, że pojawia się przy obróbce?
polena napisał/a:
wysiadłam chyba przy pierogach ruskich
:lol:

Agnieszka 

Wysłany: 2012-09-01, 20:49   

polena: wiele osób które nie mogą kakao tolerują karob (i raczej nie o zawartość Ni zazwyczaj chodzi). Pisząc o temperaturze miałam na myśli domowe wytwory a nie przemysłowe. Domowo zawsze możesz używać naczyń ceramicznych, szklanych, sylikonowych. I chyba podstawowe pytanie jadałaś karob: w czym, jak robione potrawy i jak się po tym czułaś.
warto zerknać: hxxp://www.radoslawspiewak.net/2006-3p.htm
Jeśli jadasz i odczuwasz dyskomfort po nabiale warto odstawić. Pamiętaj, że karob jako mączka chleba świętojańskiego gości w wielu rzeczach masowej produkcji (pieczywie, nabiale, budyniach itd).
I nie znalazłam podobnie jak Euri danych o zawartości Ni w karobie.

polena 

Wysłany: 2012-09-02, 09:55   

Tantra, z opakowań swoją drogą, tzn typu puszki, garnki. Ale soki niby też. Nie wiem czy chodzi o bardziej przetworzone czyli napoje, nektary itd. Np bardziej uczulajace też są kwaśne warzywa po jakiejś obróbce, np kapusta surowa przejdzie ale gotowana czy kiszona już nie...

Agnieszka, Myślę, że spróbuję karobu (przy okazji gdzie można go nabyć oprócz internetu?). Wygląda na to, że ten nikiel nie jest tam w ogromnej ilości.

seminko 
samosiejka

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 2012-09-02, 10:01   

polena napisał/a:
(przy okazji gdzie można go nabyć oprócz internetu?).

Zapytaj w zdrowej żywności.

Agnieszka 

Wysłany: 2012-09-02, 13:08   

polena: sklepy ze zdrową żywnością. Netowe zakupy też nie są złe obejrzyj oferty bo czasem bieganie po sklepach i czas jaki poświęcamy można wkalkulować w inne zakupy i koszty dostawy. Kartony po sokach, przecierach miewają wewnątrz wyściółkę może ona stanowi problem.
Nie wiem jak diagnostyka u Ciebie ale i niekonwencjonalne metody warto rozważyć. Dziecko znajomej miało ograniczoną dietę m.in kapusta tylko surowa, po ziemniakach kaszel itp. Gluten, cukier, nabiał odstawka zatem wegan z dodatkowymi obwarowaniami.

bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2012-09-03, 09:47   

polena, stal nierdzewna to stop metali zawierający nikiel. Stali nierdzewnej używa się w przemyśle spożywczym do produkcji aparatury. Pewnie dlatego przetworzona żywność Ci szkodzi.

polena 

Wysłany: 2012-09-03, 21:23   

Agnieszka, też wpadłam na pomysł, że może to wyściółka, może rzeczywiście. Wegan u mnie odpada - nie mogę jeść strączków, mam wrażenie, że bez nabiału umarłabym z głodu.

bronka, dzięki, to na pewno też ma wpływ. Unikam jak mogę ;)

Odpowiedz do tematu