wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
enzymy roślinne - zrób to sam!
Autor Wiadomość
amanitka 


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 28 Lut 2008
Posty: 552
Skąd: południe
Wysłany: 2012-09-30, 22:30   

olgasza, ja na balkonie trzymam na razie wszystkie słoje. póki mrozów nie ma. przecedzam codziennie część płynu do butelki tyle, żeby na dzień mi starczyło.
pokrywkę prawdopodobnie można już dokręcić, a nadmiar gazu wypuszczać raz dziennie lekko ją odkręcając.
good luck :-)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
Albertyna 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 14 Wrz 2012
Posty: 488
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-09, 20:54   

Jestem Z A C H W Y C O N A enzymami!!!!
Czyszcza jak sztan!
Na razie używam do podłóg i zlewu- wszystko mam wrazenie jest czystsze niż myte kupną chemią.
_________________
Doradca Noszenia ClauWi®
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2012-10-09, 20:57   

A ja zbieram skórki bo zapominam ciagle o drożdżach :-( pewnie suszone sie nie nadają?
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2012-10-12, 11:59   

Polecam wersję zapachową gruszka-banan- obłęd :-D
 
 
Albertyna 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 14 Wrz 2012
Posty: 488
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-12, 20:47   

Jak długo można przechowywać eznyzm, aby nie stracił swoich właściwości?
_________________
Doradca Noszenia ClauWi®
 
 
amanitka 


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 28 Lut 2008
Posty: 552
Skąd: południe
Wysłany: 2012-10-17, 23:37   

Albertyna, sama robię i zużywam enzymy na bieżąco, więc nie mam doświadczenia w przechowywaniu. w przepisie napisałam, że można dodać octu winnego, by zapobiec dalszej fermentacji.
a jak długo chciałabyś go przechowywać?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
Albertyna 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 14 Wrz 2012
Posty: 488
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-18, 09:37   

Nie wiem, az się skończy. ;-)
Na razie stoi. Uzywam go, ale ponieważ jest ekonomiczny, to mało schodzi, a przykro by mi było gdyby się zmarnował (ogólnie nie lubię mrnowania, nawet, jeżeli coś jest praktycznie "za darmo"), stąd pytanie.
_________________
Doradca Noszenia ClauWi®
 
 
amanitka 


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 28 Lut 2008
Posty: 552
Skąd: południe
Wysłany: 2012-10-23, 00:26   

Albertyna, do lodówki go daj :->
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
Albertyna 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 14 Wrz 2012
Posty: 488
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-23, 09:06   

Raczej się nie zmieści w lodówce ;-)

Odlałam jakiś czas temu dla Mamy. Wzięła, wypróbowała. Teraz prosi o przepis, bo kafelki na balkonie, które były zmorą i trzeba było je szorować, teraz przetarła raz i czyste :-)
_________________
Doradca Noszenia ClauWi®
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-10-23, 10:48   

W weekend nastawiłam z obierek dyni i mandarynek. Pachnie wspaniale. Normalnie chodzę sobie wąchać codziennie 8-) :-P
Po odcedzeniu kompostu planuję dodać kropelkę naturalnego olejku z goździka ( dla uzupełnienia aromatu).
Ciekawa jestem sprzątania ;-)
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2012-10-23, 18:16   

Mój gość zostawił skórki po cytrusach, miałam drożdże, dodałam obierek z jabłek oraz gruszek więc nastawiłam i ciekawa jestem efektu.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-23, 19:19   

ja jeszcze nie zrobiłam, bo ciągle cukru nie mam :-P
tak się zastanawiam, czy można użyć białego i dołożyć łyżkę melasy, to chyba brązowy wtedy wyjdzie?
białego tez nie mam, ale łatwo kupić
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2012-10-23, 19:34   

gosia: nie wiem czy u mnie cukru nie jest za mało. Mam taki biały z knajpy w papierku kilka torebek, nie wiem czy wystarczy - zobaczymy
 
 
amanitka 


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 28 Lut 2008
Posty: 552
Skąd: południe
Wysłany: 2012-10-23, 20:59   

coś musi wyjść. wersja biwakowa enzymu to skórki, szczypta cukru i woda, pozostawione na trzy dni (i wstrząsane oczywiście).
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-23, 21:17   

amanitka, a jak sprawdza się taka wersja biwakowa?

tak zupełnie na serio, to się chwilowo zniechęciłam po tym, jak mi ocet jabłkowy nie wyszedł
ale trochę się uleży i nastawię, może poczekam na sezon kaloryferowo-cytrusowy ;-)
 
 
Albertyna 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 14 Wrz 2012
Posty: 488
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-23, 21:28   

gosia_w napisał/a:
ja jeszcze nie zrobiłam, bo ciągle cukru nie mam :-P
tak się zastanawiam, czy można użyć białego i dołożyć łyżkę melasy, to chyba brązowy wtedy wyjdzie?
białego tez nie mam, ale łatwo kupić

Ja zrobiłam tylko z białego, bo mi szkoda było brązowego i czyści jak szatan. :-)
_________________
Doradca Noszenia ClauWi®
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2012-10-23, 22:23   

U mnie też biały cukier. Ocet też zrobię bo mam dużo jabłek. Największy problem to w czym. Na enzym poszedł słoik po kawie, z octem pewnie podobnie.
 
 
amanitka 


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 28 Lut 2008
Posty: 552
Skąd: południe
Wysłany: 2012-10-24, 00:26   

gosia_w, na moje wiejskie standardy sprawdza się dobrze 8-)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-24, 05:01   

dzięki amanitka
Agnieszka, Albertyna, dziękuję. Byłam nawet w sklepie w sprawie cukru, ale wydał mi się drogi ten brązowy. Ale skoro można biały, to super.
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2012-10-24, 09:38   

A jaka właściwie jest różnica między octem jabłkowym a tym enzymem (jeśli zrobić go z jabłek)? Poza ilością cukru chyba niczym się nie różni?? Czyli wersja biwakowa to taki ocet. Znaczy się, że octem jabłkowym też dobrze wyczyszczę łazienkę? Pytam serio, bo mam ocet własnej roboty, ale nie wiem do czego użyć :-P
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2012-10-24, 09:39   

priya, spokojnie możesz octem czyścić, ale ten enzym to chyba stadium przedoctowe ;)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2012-10-24, 09:42   

Lily, dzięki!
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
ropuszka 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Maj 2012
Posty: 576
Skąd: Wro / B-c
Wysłany: 2012-10-24, 11:50   

a ja mam takie pytanie trochę offtopicowe...

jak przechowywać drożdże, czy można je mrozić?

chleb piekę bardzo rzadko, pastę do chleba drożdżową zrobiłam raz i nawet nie dałam rady jej powąchać...

niby grosze, ale zawsze jak używam zostają i potem trzeba wyrzucić...
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2012-10-24, 12:07   

Tak, można zamrozić.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-10-24, 14:54   

Mój enzym jakiś leniwy. Malo buzuje. Dostał dziś honorowe miejsce w łazience przy kaloryferze, bo w kuchni jednak zimno ( okna nie zamknę aż do siarczystych mrozów).
Dała mało cukru ( tak może z 2 łyżki na litrowa butlę).
Pachnie naprawdę ładnie. W weekend spróbuję użyć już 8-)

priya, ja bardzo lubię ocet jabłkowy do sprzątania. Zapach mi trochę przeszkadza :->
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,41 sekundy. Zapytań do SQL: 12