dieta wegańska bezglutenowa |
Autor |
Wiadomość |
Poli
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 07 Mar 2011 Posty: 1315 Skąd: Dania
|
Wysłany: 2014-03-17, 21:17
|
|
|
Izzi napisał/a: | Macie jakiś sprawdzony namiar w sieci na produkty bezglutenowe (makarony, mąki, etc.) w rozsądnych cenach?
Z góry dzięki za linki! |
Ja kupuje w Lidlu , kukurydziane, i szczerze bardzo dobre, gotuja sie bezproblemono, nie rozwalaja itp. A juz wyprobowal rozne makarony i te jak najlepsze brakuje im tylko stepla ze sa eko
Czytalam ze jeszcze wprowadzili w Biedronce makarony bezglut. |
_________________
|
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2014-04-14, 12:01
|
|
|
Przekwalifikowałam swój zakwas na bezglutenowy
Upiekłam pierwszy najprostszy chleb Z kupnej mieszanki Doves i zakwasu
Na świeżo- super. Następnego dnia - podeszwa o smaku butaprenu
Kolejny zrobiłam z mieszanki Doves, mąki gryczanej i dużej ilości słonecznika. Również na zakwasie.
Wyszedł całkiem całkiem. Na drugi dzień również.
Macie jakieś swoje patenty? |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2014-04-14, 16:19
|
|
|
bronka: zerknij hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3050&start=0
lubiłam chleby na zmieszanych zakwasach głównie: jaglany, ryżowy, kukurydziany. Nie używałam gotowych mieszanek ale mąki też dawałam różne do jednego chleba. Nie bardzo nam podchodził wypiek z gryczaną (zwłaszcza gdy była jej przewaga) a jeszcze mniej z amarantusową ale sądzę, że to kwestia smaku. Warto dać gluta z siemienia. Jeśli nie masz ścisłych obwarowań pomyśl nad domieszką mąk o niższej zawartości glutenu np. orkiszowej. Te chleby wg mnie wychodzą cięższe ale może to kwestia sprzętu - piekarnika (ja miałam najprostszy gazowy) i proporcji. Pierwszy mój wypiek dziecko określiło jako "pasztet" ale kolejne próby były coraz lepsze. Chyba potem dodawałam też wodę gazowaną zwłaszcza jak pestki wrzucałam do środka. |
|
|
|
|
|