chrzan |
Autor |
Wiadomość |
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-07-16, 14:30 chrzan
|
|
|
Czy ktoś próbował robić chrzan do słoiczków? Jak to zrobić? Trzeba coś do niego dodać? jak długo pasteryzować? Ciekawa jestem czy to się w ogóle da tak... Te sklepowe mają jednak zwykle jakąś chemię w składzie. |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2012-07-16, 16:40
|
|
|
Coś kwaśnego na pewno trzeba dodać, bo sczernieje. Może tak: hxxp://www.kblox.pl/przepis-126-chrzan_tarty_w_sloiczku.html
(niekoniecznie z cukrem) |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-07-16, 18:05
|
|
|
Lily, dzięki! skorzystam, chrzanu mam sporo w ogrodzie. |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-07-16, 19:42
|
|
|
My robimy przed świętami, ale na świeżo, nie pasteryzujemy. Dodajemy soli, cukru i kwasku cytrynowego. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
fila
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 29 Sie 2012 Posty: 711 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-08-29, 15:29
|
|
|
Cześć! Nie wiem czy jeszcze aktualne, ja robiłam wiosną tarty chrzan do słoiczków i wciąż go podjadam. Zrobił się taki białoszary, ale jest nadal mocny.
Ścierałam go na tarce o drobnych oczkach (przystawką do robota) i dodawałam odrobinę soli i soku z cytryny albo octu. Stał w lodówce. Jest lekko suchy, nie taki jak kupny, ale to przynajmniej ma czysty smak chrzanu.
Widzę, że fajny przepis wrzuciła Lily, to skorzystam:) |
|
|
|
|
|