|
Hipoglikemia |
| Autor |
Wiadomość |
mermezd

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 15 Lip 2012 Posty: 1032 Skąd: Włcławek
|
Wysłany: 2012-09-14, 16:31 Hipoglikemia
|
|
|
Czy ktoś z Was ma jakąś wiedzę na temat hipoglikemii?
Wiele lat temu przebudziłam się w nocy z przerażającym uczuciem głodu na słodkie! Serce biło mi strasznie mocno i szybko, ręce mi się trzęsły było mi na zmianę zimno i gorąco i byłam cała spocona. Od tamtej pory zdarza mi się to co jakiś czas, dość sporadycznie, ale ostatnio coraz częściej.W mojej rodzinie są dwa takie przypadki. Ja oczywiście nie mam tego udowodnionego "lekarsko" bo internista nigdy nie chciał dać mi skierowania do diabetologa, ale przypuszczam że to właśnie ta choroba(objawy identyczne z opisywanymi).
Teraz się tak nad tym głębiej zastanawiam, bo planujemy z mężem potomka:) |
|
|
|
 |
MartaJS

Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-09-14, 16:33
|
|
|
| mermezd, a badałaś sobie cukier? |
|
 |
mermezd

|
Wysłany: 2012-09-14, 16:36
|
|
|
| Tak, tzn jednorazowo jak już przycisnęłam lekarza, ale to tylko nakłucie w palec. Niby wszystko dobrze ale dla mnie nie jest to wiarygodne bo taki cukier trzeba by sobie zmierzyć w czasie takiego napadu, bo to są wahania- na ogół wynik będzie dobry ale coś jednak jest nie halo |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2012-09-14, 16:39
|
|
|
mermezd, no to poza dręczeniem lekarza chociaż o skierowanie na krzywą cukrową pozostaje nabyć glukometr - kosztuje kilkadziesiąt złotych. Mój ojciec ma hipoglikemię. Ale poza tym, że się trzęsie i że musi mieć coś do jedzenia w pobliżu, nic się specjalnego nigdy nie stało, tzn. nie zemdlał itp.
Natomiast w ciąży to zapewne ważniejsze niż teraz. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
mermezd

|
Wysłany: 2012-09-14, 17:53
|
|
|
| A Twój tata bierze na to jakieś leki?Czy po prostu z tym się żyje tylko trzeba uważać? |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2012-09-14, 17:58
|
|
|
Nie bierze leków. Po prostu musi mieć jedzenie w pobliżu |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
mermezd

|
Wysłany: 2012-09-14, 18:39
|
|
|
| A to dobrze:)Może to nie jest takie poważne. Po prostu czasem jestem przestraszona, jak mam napad boję się że zemdleje tak sie kiepsko czuję.Najgorzej jest w pracy, ale już się nauczyłam, żeby mieć w kieszeni coś słodkiego, ale i tak zawsze najbardziej niezawodne okazuje się jabłko:) |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2012-09-14, 18:45
|
|
|
Mimo wszystko dobrze byłoby jakąś diagnostykę przeprowadzić, nie?
A propos występowania w rodzinie, to być może to coś takiego? hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Choroby_spichrzeniowe_glikogenu |
|
|
|
 |
mermezd

|
Wysłany: 2012-09-14, 19:09
|
|
|
Wiem, wiem przydałoby się iść do lekarza ale boję się lekarzy jak ognia.Jak kiedyś poszłam i powiedziałam , że mam grypę, zostałam "okrzyczana" ze skąd mogę wiedzieć że to grypa, że to nie ja kończyłam medycynę tylko ona i to ona stwierdzi co mi jest Już widzę reakcję jak idę i mówię że podejrzewam hipoglikemię:) A tak poważnie to poza tymi osobami w rodzinie, które to mają były jeszcze dwie osoby (dziadkowie) z normalną cukrzycą. Mam tylko nadzieję że nie odziedziczyłam tego dziadostwa;/ |
|
|
|
 |
MartaJS

Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-09-14, 19:32
|
|
|
mermezd, ja też miałam coś podobnego, też czasem źle się czuję jak długo nie zjem, ale teraz zwykle idzie to we wściekłość po prostu kiedyś częściej było mi słabo, kołatanie serca itp. Nosiłam wtedy zawsze ze sobą cukierki albo... cukier taki zwinięty z kawiarni, w saszetkach. Myślę, że w pewnych rozsądnych granicach to po prostu cecha osobnicza, stała lub w jakimś okresie życia. Chyba że mdlejesz, wtedy jest to niebezpieczne i trzeba się tym zająć.
W ciąży lekarzy nie unikniesz niestety Też poza ciążą omijam jak mogę. |
| Ostatnio zmieniony przez MartaJS 2012-09-14, 19:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2012-09-14, 19:32
|
|
|
mermezd, a moze sprobuj sama zrobic badanie na glukoze (jest dosyc tanie) i jednoczesnie probuj dostac sie do jakiejs poradni diabet.
Ja mialam/ mam identyczne objawy, musze jesc co 3 godziny, chocby i suchara, a w ciazy mialam cukrzyce. Do tego dochodzi jeszcze tarczyca, ktora rowniez objawia sie np. napadami goraca, slaboscia, itp.
Warto sobie hormony tARczycy badac od czasu do czasu.
W sumie uswiadomilyscie mi, ze sama musze sie wybrac i pobadac.
mermezd, a Ty poszukaj normalnego lekarza (moze poszukaj opinii na forach o jakims interniscie w Twoim miescie) i nie boj sie prosic o skierowanie. Masz do tego prawo. |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
 |
mermezd

|
Wysłany: 2012-09-14, 21:20
|
|
|
| karmelowa_mumi napisał/a: | | mermezd, a Ty poszukaj normalnego lekarza |
Niestety moje miasto jest niewielkie a lekarze tu są jak ze średniowiecza ze swoją wiedzą i stereotypami:)
Ale jak tylko będę szła do gin. na pewno wspomnę mu o tych problemach. |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-09-15, 13:03
|
|
|
| mermezd: Nawet jeśli mieszkasz w niewielkiej miejscowości sadzę, że jest więcej niż jeden lekarz. Badania możesz zrobić prywatne ale może rozwiązaniem jest wizyta u innego i zamiast sugerować chorobę powiedzieć objawy, wskazać obciążenia rodzinne i powiedzieć kiedy miałaś ostatnio wykonywane badania. Mimo niechęci do białych fartuchów jeśli czujesz, że "coś jest nie tak" warto się przebadać. Lekarz I kontaktu i tak nie zleci refundowanych, specjalistycznych badań (b12 też się w to wlicza, i może dodatkowo warto zrobić) ale może się okazać, że ich wyniki dadzą szansę na uzyskanie skierowania do specjalisty. Przemyśl i taką opcję. |
|
|
|
 |
tutusia
Dietetyczka
|
Wysłany: 2012-09-15, 20:25
|
|
|
| Badanie krzywej cukrowej zrób koniecznie. Jeśli się okarze, że masz problemy z utrzymaniem właściwego poziomu glukozy we krwi idź do dietetyka. Wszystko da się wyregulować odpowiednim składem i porami posiłków. |
_________________ www.DietKlinika.pl |
|
|
|
 |
mermezd

|
Wysłany: 2012-09-16, 19:20
|
|
|