wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój najlepszy bulion wegetariański
Autor Wiadomość
Gudi 


Pomogła: 12 razy
Dołączyła: 01 Cze 2011
Posty: 1893
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-10-10, 19:12   

Cytat:
czy dawalas suszone: rozmaryn i lubczyk?

rozmarynu nie dałam. Lubczyk tak - listki całe znaczy się. I goryczy brak.
_________________
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2012-10-12, 15:14   

dżo napisał/a:
Poli napisał/a:
czym jeszcze wzbogadzic rosol aby mial wiecej smaku

Cebula lekko "zwęglona" na suchej patelni bardzo podkreśla smak bulionu.

Tak! I suszony grzybek.
Co do cebuli, to moja mama zawsze kładzie ją prosto na odpalony palnik gazowy.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
Jadłonomia 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2012
Posty: 145
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-15, 23:19   

Ja nabijam na szpikulec albo nóż i też obracam nią nad palnikiem gazowym :)
_________________
Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.

hxxp://www.jadlonomia.com
 
 
Kawonka 

Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 26 Maj 2011
Posty: 284
Wysłany: 2012-10-16, 00:13   

koko napisał/a:

Co do cebuli, to moja mama zawsze kładzie ją prosto na odpalony palnik gazowy.

Robię tak samo.
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2012-10-19, 09:56   

Gotowałam w wolnowarze 12 godzin na high i dzisiaj jest jakiś taki kwaśny. Wczoraj - po 3 godzinach, był jakiś lepszy, chyba przesadziłam z długością gotowania. :-> Może za długo zioła się w nim moczyły (świeże).
Ale i tak fantastyczny. (I nawet koper włoski dostałam) :-P
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-10-19, 11:40   

Robię bulion z korzeniem imbiru. Pycha. Nie jest ostry, a ma fajny lekko wyczuwalny orzeźwiający posmak. Obowiązkowo łyżeczka kurkumy.
 
 
lilias 

Pomogła: 25 razy
Dołączyła: 15 Sie 2012
Posty: 1013
Wysłany: 2012-10-19, 12:00   

bronka napisał/a:
Robię bulion z korzeniem imbiru. Pycha. Nie jest ostry, a ma fajny lekko wyczuwalny orzeźwiający posmak. Obowiązkowo łyżeczka kurkumy.


kurkuma to u mnie standardzik, ale imbir mówisz.... spróbuję na 100% :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 13