|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
curry z dyni, ciecierzycy i kalafiora, z mlekiem kokosowym |
| Autor |
Wiadomość |
dundunkini

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 28 Kwi 2011 Posty: 720 Skąd: Londyn
|
Wysłany: 2012-10-06, 21:17 curry z dyni, ciecierzycy i kalafiora, z mlekiem kokosowym
|
|
|
Zrobilam dzisiaj takie curry wg Jamie'go Oliviera. Z tych skladnikow wyszla mi polowa sporego gara:
1 duza dynia (ja dalam wielki kawal i dodalam tak z pol kalafiora)
4cm kawalek swiezego imbiru, pokrojonego w zapalki (albo jak tam chcecie )
peczek swiezej kolendry (ja uzylam kilkanascie lodyg)
olej z orzeszkow ziemnych (ja uzylam kokosowego)
4 zabki czosnku
1 male czerwone chili
cebula
1 lyzeczka ziaren musztardowca (pewnie mozna pominac)
20 listkow curry (mozna pewnie zastapic curry w proszku)
1 lyzka kurkumy
400g pomidorow z puszki
2 puszki mleka kokosowego po 400ml *
2 puszki ciecierzycy (ugotowalam suszona z paczki, na oko)
* Na ogol nie uzywam mleka kokosowego z puszki - raz, ze drozsze, dwa, ze sa zazwyczaj jakies dziwne skladniki typu E. Kupuje kokos w kostce - creamed coconut ( w skladzie tylko kokos) i rozpuszczam w goracej wodzie, tym razem 200g kostke rozpuscilam w 800ml wody). Nie wiem, czy dobrze robie wybierajac creamed coconut, ale patent na mleko dziala.
Pokroic dynie na okolo 3cm kawalki. Obrac imbir i pokroic go w cienkie slupki. Zerwac listki kolendry i posiekac drobno lodygi.
Wlac dosc duzo oleju do duzego garnka i postawic na duzy ogien (ale nie przesadzic). Dodac imbir, czosnek, chili i cebule, zmniejszyc ogien na sredni. Podsmazyc na zloto i dodac ziarenka musztardowca, listki curry i posiekane lodyzki kolendry, podsmazyc tak dlugo az listki beda chrupiace. Dodac kurkume, pomidory z puszki i mleko kokosowe.
Zagotowac i dodac dynie, ciecierzyce (i kalafior jesli uzywacie). Zmniejszyc ogien i gotowac pod przykryciem 45 minut, mieszajac co jakis czas. Po tym czasie odkryc pokrywke i gotowac jeszcze okolo 15 minut. Posypac listkami kolendry i podawac z ryzem lub chlebem naan.
Przepis wzielam stad:
hxxp://www.meatfreemondays.com/recipes/
Trzeba znalezc wsrod przepisow: Jamie Oliver: pumpkin, chickpea and coconut curry. |
|
|
|
 |
edysqa

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-10-06, 22:49
|
|
|
Ciekawe, jak kupię kokosa to wyprobuje |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
 |
Figa

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 20 Sie 2010 Posty: 186 Skąd: Londres
|
Wysłany: 2012-10-25, 23:04
|
|
|
uwielbiam przepisy na drugie dania z nutka kokosu! robie w przyszlym tygodniu |
_________________ It's like you're a fabulously complicated jigsaw puzzle piece, with stunning colors, wildly serrated edges, oceans of emotion, mountains of possibilities, worlds of talent, and complex energies, but for as long as you see yourself as just human, you'll never quite know where you fit in. |
|
|
|
 |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-10-26, 07:55
|
|
|
| Kokos w kostce to obawiam się niedostępny u mnie luksus, ale puszki są, więc muszę w końcu spróbować z tym mlekiem kokosowym coś zrobić. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-10-26, 10:39
|
|
|
| kofi, hxxp://wegetarianka.blox.pl/2012/10/DOMOWE-MLEKO-KOKOSOWE-Z-WIORKOW.html |
|
|
|
 |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-11-03, 11:09
|
|
|
gosia dzięki, właśnie się zabieram, w ogóle b. fajny blog. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|