Wegański sernik dyniowy |
Autor |
Wiadomość |
Jadłonomia
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-12, 16:00 Wegański sernik dyniowy
|
|
|
Ostatnio w wątku na temat hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7157&postdays=0&postorder=asc&start=0]cheesecake brownie Euri odkryłam, że kilka osób pytało o tofu w sernikach. Dlatego poniżej dzielę się moim przepisem na sernik z tofu i puree z dyni - przepis jest bardzo prosty, trudno coś schrzanić a dzięki dodatkowi puree z dyni sernik ma przyjemną konsystencję i cudownie pachnie cynamonem
Spróbujcie póki jeszcze można dorwać dynie
Składniki na małą tortownicę:
4 kostki tofu, każda po 180 g
800 g dyni ze skorupą (albo mała kilogramowa dynia, wychodzi na to samo)
1 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek soku z cytryny
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
Na spód:
60 g ciastek (ja użyłam owsianych herbatników)
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka roślinnego masła
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, dynię w skorupie włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 45 minut albo do czasu aż dynia będzie bardzo miękka.
Tofu zmiksować w blenderze albo w maszynce do mielenienia, wymieszać z sokiem z cytryny i odstawić.
Przygotować spód - wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i miksować do czasu, aż zmienią się w plastyczną masę. Uformować w kulę i schłodzić w lodówce.
Upieczoną dynię przełożyć na talerz i przestudzić. Następnie obrać ją a miąższ dodać do tofu razem z cynamonem, imbirem, gałką i cukrem. Całość jeszcze raz zmiksować.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Dno tortownicy wyłożyć ciastem, ciasto nakłuć i podpiec przez 10 minut w piekarniku.
Podpieczone ciasto przestudzić przez chwilę i wylać na nie masę serową, piec przez 40 minut. Ostudzić, schłodzić przez przynajmniej trzy godziny w lodówce i gotowe.
|
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
|
olgasza
królowa życia
Pomogła: 124 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3140
|
Wysłany: 2012-11-12, 17:32
|
|
|
wygląda apetycznie
Dynię mam, ale tofu niet, trzeba się będzie przejść do sklepu... |
_________________ hxxp://ekostyl.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Gudi
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 01 Cze 2011 Posty: 1893 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-11-12, 18:12
|
|
|
Jadłonomia napisał/a: | 1 1/2 szklanki cukru pudru | toż to nie będzie za słodkie?? |
_________________
|
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-11-12, 18:14
|
|
|
No właśnie mnie też cukier zastanawia, bo do zwykłego daję szklankę najwyżej.
Ale bardzo kuszący ten sernik, już oblizywałam monitor na blogu. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Jadłonomia
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-12, 20:26
|
|
|
Możecie wsypać połowę cukru i wsadzić paluch żeby zobaczyć czy Wam pasuje - najwyżej dacie mniej Z mojego doświadczenia wynika, że serniki z tofu lubią dużo cukru i dużo cytryny więc im nie żałuję |
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
|
ifinoe
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Cze 2007 Posty: 899 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-12, 20:31
|
|
|
wygląda apetycznie i inspirująco
ale ja na pewno zmniejszę iloś tofu na rzecz jaglanki i zmniejszę ilośc cukru |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-11-12, 22:12
|
|
|
ciekawy przepis i jako leniwiec poczekam na efekty eksperymentów ifinoe |
|
|
|
|
|