klopsiki z soczewicy w sosie |
Autor |
Wiadomość |
emotoli
Dołączyła: 19 Wrz 2011 Posty: 23
|
Wysłany: 2012-11-20, 17:50 klopsiki z soczewicy w sosie
|
|
|
Naprawdę pyszne
Gotuje soczewicę w bulionie, na oliwie smażę łyżkę startej marchwi, pora, czosnek,natkę pietruszki, szczypiorek, koper. Dodaję ugotowaną soczewicę. Wyjmuję do miski , doprawiam chilli, papryką słodką i pieprzem, dodaję jajko lub zarodki pszenne i łyżkę bułki tartej. Formuję kulki ( mi wyszło 7 dużych)
Robię to tego sos pomidorowy : 5 dużych pomidorów, bulion warzywny, jogurt naturalny, wszystko gotuję i zagęszczam mąką , daję do tego te klopsiki i gotuję ok. 10 min. Podaję z ryżem i podsmażonym szpinakiem lub marchewką.
Smacznego |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-20, 18:58
|
|
|
robisz z zielonej czy czerwonej soczewicy? |
|
|
|
 |
noemi
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 20 Lis 2012 Posty: 17
|
Wysłany: 2012-11-20, 19:16
|
|
|
emotoli, o dzięki to już wiem co będzie na obiad |
|
|
|
 |
emotoli
Dołączyła: 19 Wrz 2011 Posty: 23
|
Wysłany: 2012-11-20, 21:53
|
|
|
gosia_w napisał/a: | robisz z zielonej czy czerwonej soczewicy? |
Ja robię z zielonej, z czerwonej wychodzą mi za twarde.
gosia_w - napisz jak wyszło |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-20, 21:56
|
|
|
dzięki |
|
|
|
 |
moniasweden
Dołączyła: 25 Sie 2012 Posty: 60 Skąd: Szczecin/Malmö
|
Wysłany: 2012-11-21, 19:55
|
|
|
Nie rozwal sią w tym sosie jak nie dam zarodków Muszę je wypróbować bo moja pociecha to ostatnio tylko wszelkie wariacje kotletów, klopsów, sznycli z ziemniakami chce jeść |
_________________ hxxp://talerzrozmaitosci.blogspot.se/ |
|
|
|
 |
alken87

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Mar 2010 Posty: 725 Skąd: Wałbrzych/Wrocław
|
Wysłany: 2012-11-21, 22:19
|
|
|
może dodaj siemie lniane albo jakies inne lepiszcze.
dziwi mnie jednak że z czerwonej wychodzą za twarde, czerwona przecież gotuje się "na ciapę". choć ja bym nie miała nic przeciwko żeby wyszły twarde bo mi wszystkie pulpety i kotlety wychodza paskudnie rozciapane nieważne co dodam |
|
|
|
 |
lilias
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 15 Sie 2012 Posty: 1013
|
Wysłany: 2012-11-22, 00:22
|
|
|
alken87 napisał/a: | może dodaj siemie lniane albo jakies inne lepiszcze.
dziwi mnie jednak że z czerwonej wychodzą za twarde, czerwona przecież gotuje się "na ciapę". choć ja bym nie miała nic przeciwko żeby wyszły twarde bo mi wszystkie pulpety i kotlety wychodza paskudnie rozciapane nieważne co dodam |
może być, że dodaje wtedy więcej bułki/ mąki i wtedy są inne |
|
|
|
 |
Jadłonomia

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-22, 10:18
|
|
|
alken a próbowałaś dodać kaszy manny do kotletów albo robiłaś klopsiki z kaszy gryczanej od euri? Są u niej na blogu i są nierozwalalne, tak samo jak te z dodatkiem kaszy mannej |
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
 |
alken87

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Mar 2010 Posty: 725 Skąd: Wałbrzych/Wrocław
|
Wysłany: 2012-11-23, 17:30
|
|
|
hm nie, nigdy kaszy nie dodawałam, zazwyczaj dodaje siemię lniane, bułkę, różne rodzaje mąk do sklejenia. ale dzięki, spróbuję |
|
|
|
 |
emotoli
Dołączyła: 19 Wrz 2011 Posty: 23
|
Wysłany: 2012-11-24, 11:56
|
|
|
moniasweden napisał/a: | Nie rozwal sią w tym sosie jak nie dam zarodków Muszę je wypróbować bo moja pociecha to ostatnio tylko wszelkie wariacje kotletów, klopsów, sznycli z ziemniakami chce jeść |
Nie rozwalą się , daj 4 łyżki bułki tartej. |
|
|
|
 |
|