wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Smażony ryż z rozgrzewającymi przyprawami,porem i rodzynkami
Autor Wiadomość
Jadłonomia 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2012
Posty: 145
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-05, 14:22   Smażony ryż z rozgrzewającymi przyprawami,porem i rodzynkami

Wrzucałam wczoraj już przepis na bloga z obszernym wstępem ale mówiąc w skórcie - mój ulubiony smażony ryż na zimę. Nie potrzeba wielu składników ani dużo czasu, a wychodzi przepyszny.

Podaję ilość na dokładne dwie porcje, bo odsmażany ponownie nie jest taki dobry.

Składniki na dwie porcje:
2/3 szklanki ryżu
2 średnie czerwone cebule
1 biała część pora
1/3 szklanki rodzynek
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
olej
sól
2 łyżki prażonych orzechów piniowych lub pestek dyni

Przygotowanie:
Ryż gotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, pory w pół talarki.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wsypać pokrojone pory, po 3 minutach dodać cebulę, przyprawy i rodzynki. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż warzywa zaczną być szkliste czyli około 4-6 minut.
Ugotowany ryż odcedzić i dodać do warzyw na patelni. Zwiększyć ogień i smażyć dokładnie mieszając przez 3-5 minut. Doprawić do smaku solą, posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi lub pestkami dyni i zjeść od razu.

_________________
Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.

hxxp://www.jadlonomia.com
 
 
Alispo 


Pomogła: 127 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5941
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-05, 17:33   

Pysznie brzmi,musze zapamietac:)
_________________
facebook.com/dtogon
 
 
stylelife

Dołączył: 03 Gru 2012
Posty: 17
Wysłany: 2012-12-08, 17:31   

Zrobiłam... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: moje kubki smakowe otworzyły się na nowe doznania ;-)
 
 
Jadłonomia 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2012
Posty: 145
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-08, 19:13   

stylelife skoro tyle zadowolonych gęb, to rozumiem, że smakowało? ;-)
_________________
Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.

hxxp://www.jadlonomia.com
 
 
stylelife

Dołączył: 03 Gru 2012
Posty: 17
Wysłany: 2012-12-08, 19:38   

Jadłonomia, jak najbardziej! Ale np facetowi nie podeszło połączenie słodkich rodzynek ze słoną resztą :<
 
 
magcha 
A to Futro właśnie


Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 06 Mar 2008
Posty: 1007
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-10, 15:42   

Cudowne danie! Na drugi dzień jeszcze lepsze :-D Dzięki!
_________________
hxxp://www.baby-gaga.com/]
hxxp://www.suwaczek.pl/]
To jest nasze, przez nas zrobione i to nie jest nasze ostatnie słowo.
 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2305
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-01-10, 18:13   

Jadłonomia, robiłam parę dni temu, wchodzi na stAłe do mojego zimowego menu :)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
serenatta 


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 20 Gru 2011
Posty: 90
Skąd: Dublin, Kętrzyn
Wysłany: 2013-01-22, 22:03   

to i ja jutro będę to popełniać, bo mnie zainteresowało mocno, a ja uwielbiam proste dania...syn pewnie będzie niepocieszony, że zmiana menu obiadowego... miały być naleśniki z bananami, ale nie chce mi się tych naleśników rozlewać... dzięki wielkie
_________________
hxxps://www.facebook.com/pages/Renata-Ledzinska/281668668618411?ref=hl

hxxp://pierwszezabki.pl]
 
 
tora 
tora

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 327
Wysłany: 2013-02-01, 15:41   

Zrobione i zjedzone. Nie miałam rodzynek (a i nie lubię), więc dodałam suszoną żurawinę, a na posypkę przyrumienione nasiona słonecznika. Wyszło pyszne!
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
Jadłonomia 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2012
Posty: 145
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-05, 10:50   

Ale fajnie, że wszystkim smakuje :) Nie ma to jak proste i szybkie na zimę :)
_________________
Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.

hxxp://www.jadlonomia.com
 
 
sunflower_ren 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 13 Lip 2010
Posty: 869
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2013-02-05, 13:23   

Też robiłam niedawno. Bardzo dobre! U nas mała modyfikacja - ryż wrzucony surowy do cebuli i przypraw i wszystko razem na patelni.
_________________
"Nie wystarczy patrzeć, aby widzieć, ani wiedzieć, aby rozumieć"
---------------------------------
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12