Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
wegedzieciak.pl


FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
Garnki i patelnie
Author Message
Cytrynka


Posted:    Garnki i patelnie [ !!! ]

Drogie Wege Ludki
Chcę kupić garnki, do tej pory używałam teflonowych albo im podobnych. Próbowałam też ze stali.
Jakie wybrać? Jaki wybór będzie najlepszy? Czytałam, że teflon może być karcerogenny. W stali trzeba ciągle mieszać, bo przywiera. Mąż mi kupił już patelnię do nalesników (taką, by nie przywierało ciasto). Myślę, by garnki kupić stalowe i dodatkową jedną patelnię z taką powierzchnią, by dało się smażyć na odrobinie tłuszczu albo bez tłuszczu.
Doradźcie coś. Myślę o tych:
[URL=hxxp://www.shopkitchenaid.com/product_detail.asp?HDR=cookware&T1=KTA+75826]Kitchen Aid[/URL]
Cytrynka
 
 
kasienka


Posted:     [ !!! ]

[quote="Cytrynka"]Czytałam, że teflon może być karcerogenny[/quote]
ale chyba tylko, jeśli ma zdartą powłokę. Jak myjesz delikatnie i jest w całości to nie powinien być szkodliwy(ja mam patelkę taka zdartą, że hej...muszę wreszcie kupić nową :oops: )

Z garnkami Ci nie doradzę, bo sama mam najprostsze...
 
 
gosiabebe

Posted:     [ !!! ]

[quote="kasienka"]Z garnkami Ci nie doradzę, bo sama mam najprostsze...[/quote]

ja tez mam zwyklaki i jestem z nich bardzo zadowolona :mryellow: :mrgreen:
kupilismy kiedys komplet tych stalowych bo tak sobie je wszyscy chwalili ale stwierdziłam ze tylko ich wygląd przynajmniej w moim przypadku jest zadowalający i to jak są nowe. mamy jedną patelnie teflonowa ktora dobrze sie sprawdza i jest ok.
 
 
hans
jestem słowianinem


Posted:     [ !!! ]

Polecam garnki [b]Zepter[/b], dostaliśmy je chyba 7 czy 8 lat temu od mojego ojca, a wyglądają prawie jak nowe...i świetnie się w nich gotuje w dosyć niskiej temperaturze dzięki czemu trudno coś przypalić. Patelnia też jest w tym zestawie ale raczej jej nie używamy jest ciężka i nie poręczna, co do teflonu to jeśli smażysz coś od czasu do czasu to raczej Ci nie zaszkodzi. Znacznie większe ryzyko zachorowania na raka wynika z palenia, picia alkoholu czy życia w mieście (spaliny, stres), no chyba że smażysz coś codziennie :lol:
 
 
DagaM

Posted:     [ !!! ]

Gdyby mnie było stac na garnki Zeptera, od razu bym kupiła.
 
 
Cytrynka


Posted:     [ !!! ]

Tutaj nie ma Zeptera. Znalazłam jakieś fajne garnki i patelnie ale cena jest powalająca. Niestety z kupnem tych co pokazałam też muszę się wstrzymać, funduszy brak.
Cytrynka
 
 
magdusia

Posted:     [ !!! ]

a ja mam ochotę powrócić do emaliowanych :lol: naprawdę :-> ponoć zdrowsze od stalowych.
 
 
pao
[Deleted]

Posted:     [ !!! ]

no ja akurat wszystkie garnki mam popalone (dostałam na ślub i okazały się beznadziejne) zatem też stoję przed zakupem...
 
 
Alispo


Posted:     [ !!! ]

[quote="kasienka"][quote="Cytrynka"]Czytałam, że teflon może być karcerogenny[/quote]
ale chyba tylko, jeśli ma zdartą powłokę. Jak myjesz delikatnie i jest w całości to nie powinien być szkodliwy[/quote]
Racja.chociaz cos tam sie tez przy tym smazeniu wydobywa,w kazdym razie przy niektorych patelniach sa ostrzezenia,ze moze byc toksyczne dla ptakow domowych i nie weim czy ryb tez nie.(widzialam taki opis kiedys,podkreslali ze nie chodzi tylko o bezpieczenstwo zwierzat dot.przebywania w poblizu goracych powierzchni/potraw tylko o opary)
 
 
Malinetshka
Paulina


Posted:     [ !!! ]

U nas w domu są różne garnki i patelnie.. Jest kilka garnków emaliowanych, stalowych. A patelnie teflonowe (z grubym dnem ze stali).
Ech, nie mam przekonania do teflonu... Chciałabym kupić jakąś naprawdę porządną patelnię, ale jeszcze się do zakupu nie przymierzyłam. Bo tak naprawdę nie wiem co najlepsze (?)
Słyszeliście coś o patelniach [u]tytanowych[/u]? Ja tylko czytałam ulotki producentów, ale nie wiem nic na temat ich ewentualnej szkodliwości... Są odporne na b. wysoką temperaturę oraz uszkodzenia i podobno nie wydzielają nic szkodliwego, ale nie znam nikogo, kto mógłby to potwierdzić (w praktyce bądź jakimiś naukowymi doświadczeniami ;-) )
Na kursie Ajurwedy słyszałam, że najlepsza jest patelnia (bądź wok) [u]żeliwna/y[/u]. A garnki z dobrej grubej stali. Ale fakt te ostatnie, przywierają.. I tak samo jest ze stalowymi patelniami. Ale z kolei na tym samym kursie mówiono, że najlepiej gdy stalowa patelnia jest taka właśnie porządnie wypalona ;-) Wtedy już nic się z niej nie wydziela, a smaży się dobrze latami...
O emalii uszkodzonej na powłoce garnka też nie słyszałam nic dobrego.. Więc właściwie wypadałoby mieć garnki i patelnie zawsze nowiusieńkie, niezarysowane i będzie lux :-P Ale wiemy, że chodzi o to, aby zakup był nieszkodliwy nawet jeśli coś się uszkodzi, obije..

Ja sama nie mam jeszcze zdania. Dlatego również liczę na opinie innych :-D
 
 
bodi
lucky lucky me :)


Posted:     [ !!! ]

malinetshka, patelnie tytanowe mogę polecić z czystym sumieniem i to BARDZO (rozpisywałam się zresztą o nich na starym forum :) ). Mamy takową od trzech czy czterech lat, powłoka jest jak nowa, a używana jest non stop - faktycznie nie do zdarcia. Przez ten czas pewnie zajechalibyśmy z pięć teflonowych.

A co do garnków, moim zdaniem najlepsze są porządne stalowe, z grubym dnem, wtedy wcale nie przypalają. Mamy taki zestaw otrzymany w prezencie ślubnym - a więc wieeele lat temu 8) , dobrze nam służy i pewnie jeszcze długo wytrzyma :D
 
 
bojster


Posted:     [ !!! ]

Najlepsze patelnie to oczywiście te cygańskie.
A garnki to nie wiem, byle bez plastikowych uchwytów (bo śmierdzą) i nieobite (bo szkodliwe substancje przechodzą do jedzenia).
 
 
Ania D.

Posted:     [ !!! ]

A ile może kosztować taka patelnia tytanowa?
 
 
hans
jestem słowianinem


Posted:     [ !!! ]

I gdzie taką kupić?
Bo przyznam że się z takową nie spotkałem...no ale nigdy nie szukałem bo nie wiedziałem nic o ich istnieniu :lol:
 
 
bodi
lucky lucky me :)


Posted:     [ !!! ]

[quote]I gdzie taką kupić? [/quote]

w Warszawie w Hali Mirowskiej ;)


albo [URL=hxxp://www.megapunkt.pl/index.php?show=product&action=fromBrand&id=10]tutaj[/URL]

i pewnie jeszcze w paru miejscach w sieci.
 
 
Cytrynka


Posted:     [ !!! ]

Ja mam w Polsce patelnię tytanową i jestem z niej bardzo zadowolona. Tutaj znalazłam powlekaną tytanem, ale jest malutka. Nadal nie mam nowych garnków i nie mam pomysłu jakie będą dla mnie najlepsze.
 
 
hans
jestem słowianinem


Posted:     [ !!! ]

Oglądałem sobie te gary z Twojego linka i...przyznam że niewiele widać.
Generalnie w stalowych ważne jest akutermiczne (grube) dno zatrzymuje ono i rozprowadza równomiernie ciepło dzięki temu trudno jest coś przypalić no i oczywiście oszczędność energii jest znaczna...
Warto też zwrócić uwagę na grubość ścianek garnka szczególnie u dołu (na styku z dnem), jeśli jest to cienka blaszka to z pewnością gęste rzeczy będą tam przywierać nawet pomimo grubego dna...
Warto też zwrócić uwagę na jakość wykonania gdyż w tego typu garnkach dno jest (przeważnie)oddzielnym elementem łączonym z resztą gara na gorąco, wiec jeśli łączenie jest słabe można mieć gorące denko na podłodze lub co gorsza na własnych stopach ;-)
 
 
Cytrynka


Posted:     [ !!! ]

Hans, cenna uwaga. Obejrzę je dokładnie. Dzięki
 
 
k.leee


Posted:     [ !!! ]

[quote="bodi"]patelnie tytanowe mogę polecić z czystym sumieniem i to BARDZO[/quote]
Chyba się zdecydujemy na te tytany jak przyjdzie czas, choć cena ... :-/
Kiedyś mieliśmy gary teflonowe ale się poobdzierały i poniszczyły a te metalowe, jak nowe.
Do tych garów metalowych, tytanowa patelnia i cacy zestaw :-D
 
 
bodi
lucky lucky me :)


Posted:     [ !!! ]

hans, wkleiłam pierwszy link jaki mi się nawinął, bo nie miałam czasu szukać, wstukaj w guglu SKK (tak się nazywa ta firma) i może znajdziesz jakąś lepszą stronę. Możesz też zadać pytanie uzytkownikowi ;) czyli mi :D
 
 
Mag.fr


Posted:     [ !!! ]

Ja ostatnio inwestuje w garnki z ktorych jestem bardzo zadowolona. Nie znajduje teraz polskiego odpowiednika, wydaje mi sie ze to wlasnie garnki zeliwne. Urzekly mnie u babci mojego meza, korzystalo z nich kilka pokolen, sa praktycznie niezuzywalne choc tluczace ale chyba trzeba niezle walnac czyms takim zeby rozbic. Bardzo sie ucieszylam gdy zobaczylam je w sklepie ekologicznym w Paryzu ale nie odwazylam sie zaplacic ponad 100 euro za mala pateleczke. Ostatnio znalazlam troche tansze u mnie na wsi i nie wytrzymalam. Ich druga po cenie wada jest ciezar. Z nalesnikami na przyklad mam maly problem, podnosze patelke dwoma rekami i to z trudnoscia. Ale kociolek na przyklad jest rewelacyjny, dziala niemal na zasadzie szybkowara. Smak jest rewelacyjny. No i ponoc jedne z najzdrowszych.
Wyglada to tak hxxp://www.lecreuset.fr/produits/cocotte_fonte.php
 
 
k.leee


Posted:     [ !!! ]

[quote="Mag.fr"]wydaje mi sie ze to wlasnie garnki zeliwne[/quote]
jak nie możesz podnieść i "trzeba niezle walnac czyms takim zeby rozbic" to na pewno żeliwne.
 
 
DagaM

Posted:     [ !!! ]

Swojego czasu badalam temat patelni teflonowych i tytanowych. Ta patelnia, która poleca bodi jest na pewno super i nie do zdarcia, ale cena jak dla mnie zbyt wysoka - w okolicach 400zl. Patelnia ta jest niemieckiej produkcji (czyli baaardzo dobrej) zrobiona cala z tytanu. Natomiast rozmawialam z dwoma zaufanymi kucharzami, ktorzy prowadza tez sklep ze sprzętami kuchennymi i powiedzieli mi, że rownie dobre są patelnie jedynie powlekane teflonem, a nie przeplaca sie. Taka patelnia firmy Look, powleczona tytanem kosztuje ok. 170 zl.
W marcu przymierzalam sie do kupna tej patelni, ale akurat mieli same male. Mial facet zamowic mi wieksza, ale mowi, że jest duzy popyt (to miala być patelnia o średnicy chyba 26 cm czy 28 cm, z troszkę wyzszymi bokami niż patelnia do naleśników). Musze skontaktować sie z gościem.

Co do patelni teflonowych, stracilam przekonanie po tym jak chcialam podprazyc migdaly. W trakcie prazenia, zaczął rozchodzić się zapach jakiegoś plastiku czy innego sztucznego tworzywa, ktorym to zapachem przeszly migdaly :-?

Aha, a te patelnie cygańskie - niestety to jest marzenie ściętej głowy. Te obecne patelnie wyrabiane przez cyganów, nie równaja się z tymi, które kiedys sprzedawali. Bardzo szkoda.
 
 
Capricorn
2radical4u

Posted:     [ !!! ]

Daga, o takiej piszesz?

hxxp://www.allegro.pl/item216422333_look_patelnia_gleboka_28_cm_powloka_tytanowa.html

też muszę nową patelnię mieć. Tylko ja lubię do zmywarki wkładać, ręczne mycie jest nie na moje nerwy - przypuszczam, że to właśnie przyczyniło sie do stanu agonalnego mojego tefala.
 
 
DagaM

Posted:     [ !!! ]

Tak to ta! Ale to jest akurat cenowo wywindowana oferta.
 
 
Display posts from previous:   
[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group