idare
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 27 Maj 2008 Posty: 56
|
Wysłany: 2013-01-04, 19:05 fasolka po bretońsku
|
|
|
- 250 g fasoli piękny jaś
- 2 duże marchewki
- 1 bardzo duża pietruszka
- 1/2kg pieczarek
- 1 bardzo duży por
- czosnek
- sos pomidorowy w kartoniku 0,5l
- sól, pieprz, goździki, ziele ang, liść laurowy, papryka słodka, cynamon i sos sojowy
namoczoną fasolę gotować do miękkości z liśćmi laurowymi, zielem ang i paroma goździkami.
całego pora skroić w pół talarki, marchew, pietruszkę i pieczarki w plastry. na oliwie przesmażyć z 5 ząbków czosnku na to wrzucić pora poddusić, dodać marchewkę z pietruszką i polać sosem sojowym - poddusić chwilę, na koniec dodać pieczarki, dodać sól i pieprz i dusić aż puszczą sok, następnie zalać pomidorami i wodą tak żeby uzyskać sos. fasolkę odlać z wody wyciągnąć przyprawy i dodać do warzyw, dusić wszystko razem aż do zupełnej miękkości warzyw. następnie zagęścić sos mąką ziemniaczaną i opcjonalnie kukurydzianą. przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cynamonem - ten ostatni nadaje niesamowitego aromatu.
smacznego. |
|