Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-12-29, 18:33 krem z owsa bezłuskowego na słodko
|
|
|
1 szklanka owsa bezłuskowego - należy ziarna umyć i zalać na co najmniej 12 godzin wodą.
Następnie po około 12 godzinach ugotować namoczony owies (jeżeli była szklanka suchych ziaren) w około 2 szklankach wody. Gotuje się owies około jednej godziny - po tym czasie powinien "wypić" całą wodę.
Do osobnego garnka wlewamy półtora szklanki zimnej wody, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy do tego pokrojone w drobną kosteczkę obrane jabłko + kilka sztuk pokrojonych moreli suszonych + kilka rodzynek, szczyptę cynamonu i kurkumy, pół łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej. Gdy się wszystko zagotuje, dodajemy ugotowany owies i gotujemy całość około 25 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę oleju kokosowego extra virgin i miksujemy całość blenderem.
Podajemy posypane lekko uprażonym sezamem.
Jest to dosyć pracochłonne danie, na pewno nie super speed ale bardzo wartościowe. Owies bezłuskowy w postaci całych ziaren jest na pewno bogatszy w składniki odżywcze oraz w Qi (energię) niż płatki owsiane.
Owies wzmacnia układ immunologiczny, dzięki czemu nasz organizm nie jest podatny na przeziębienia, grypy, wirusy, bakterie.
Owies jest bardzo ważnym zbożem (oczywiście gdy nie występuje nietolerancja na gluten) w przypadku występowania różnych alergii i stanów osłabienia odporności (w tym astma, atopowe zapalenie skóry, skazy białkowe itd). |
|
sheana
Dołączyła: 08 Sty 2011 Posty: 61 Skąd: Krk
|
Wysłany: 2013-01-04, 12:17
|
|
|
Dałam śliwki i daktyle - wyszło mi mega słodkie i pyyycha - Laura wymyśliła,że będzie jesc kanapki z tym kremem, a ja myślę, że on fajnie chyba byłby jako jedna warstwa tortu |
_________________ i |
|