Chleb typu KR-IRL |
Autor |
Wiadomość |
ganio4
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 04 Sty 2011 Posty: 268 Skąd: stąd
|
Wysłany: 2013-01-19, 12:40 Chleb typu KR-IRL
|
|
|
Czy ktoś piecze te chlebki? Bo ja zamierzam
hxxp://www.instytutirl.com.pl/index6.php |
_________________ Kasia |
|
|
|
|
Kawonka
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 26 Maj 2011 Posty: 284
|
Wysłany: 2013-01-19, 15:26 Re: Chleb typu KR-IRL
|
|
|
ganio4 napisał/a: | Czy ktoś piecze te chlebki? Bo ja zamierzam
hxxp://www.instytutirl.com.pl/index6.php |
Piekłam, kiedy dopadła mnie dieta cukrzycowa, rzeczywiście poziom glukozy po nich pozostawał na przyzwoitym poziomie. Po porodzie, kiedy cukrzyca sobie poszła, chlebki również.
Widzę, że przepis się zmienił, prawie 4 lata temu hxxp://www.sfd.pl/Chleb_typu_KR_IRL-t533977.html]nie było w nim otrębów i ryż był do wyboru. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-19, 15:49
|
|
|
ja się kiedyś zastanawiałam, ale nie wykonałam próby, bo miałam wątpliwości:
- czy ryż brązowy ugotuje się przez 15 minut (u mnie gotuje się szklanka ryżu przez ok. 30-40 minut)
- czy pieczenie w 250 stopniach przez godzinę nie spowoduje pożaru w kuchni |
|
|
|
|
ganio4
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 04 Sty 2011 Posty: 268 Skąd: stąd
|
Wysłany: 2013-01-19, 16:14
|
|
|
Też mnie zastanawia czas pieczenia
Piszą, że ryż biały... Zadzwonię w poniedziałek i popytam. |
_________________ Kasia |
|
|
|
|
ganio4
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 04 Sty 2011 Posty: 268 Skąd: stąd
|
Wysłany: 2013-01-19, 18:39
|
|
|
Rozmawiałam na innym forum z koleżanką, która piecze te chlebki od jakiegoś czasu. I rzeczywiście wymagają takiej temperatury ( z termoobiegiem po 15min. zmniejsza do 200', piecze na trzech blaszkach, które przekłada) i takiego czasu. Kupię biały ryż i upiekę, zdam relację. |
_________________ Kasia |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-19, 20:37
|
|
|
ganio4, to czekam |
|
|
|
|
idare
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 27 Maj 2008 Posty: 56
|
Wysłany: 2013-01-19, 23:58
|
|
|
ja piekę te chlebki od jakiegoś czasu, ale używam do nich tylko samej kaszy jaglanej, gotuje 400g kaszy w 1,8l wody i dodaję pestki dyni, słonecznika, sól i połowę 150g paczki otrąb owsianych, wszystko razem mieszam i piekę chlebki grube na ok 1,5cm w temp 220st aż przyrumienią się brzegi, nie wiem ile czasu dokładnie. wychodzą bardzo dobre. |
|
|
|
|
olgasza
królowa życia
Pomogła: 124 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3140
|
Wysłany: 2013-01-20, 00:03
|
|
|
nie miałam pojęcia o istnieniu takich chlebków. Ale spróbuję |
_________________ hxxp://ekostyl.blogspot.com/ |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-20, 04:54
|
|
|
idare, pestki i otręby dodajesz do kaszy już ugotowanej? |
|
|
|
|
idare
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 27 Maj 2008 Posty: 56
|
Wysłany: 2013-01-20, 11:17
|
|
|
tak, gotuje jaglaną z solą tylko, później dodaje wszystkie dodatki, otręby, pestki, przyprawy. dobrze smakuje ten chlebek z dodatkiem czosnku też, można dodawać co się chce właściwie. |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2013-01-20, 12:14
|
|
|
Tez o nich myślałam ale denerwuje mnie to ze na różnych stronach wstawiaja niezależnie od tematu dyskusji reklamy tego chleba. |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-20, 15:33
|
|
|
dziękuję idare za wyjaśnienie |
|
|
|
|
ganio4
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 04 Sty 2011 Posty: 268 Skąd: stąd
|
Wysłany: 2013-01-20, 17:24
|
|
|
Zrobione
Użyłam białego ryżu do risotto 400g, paczkę kaszy jaglanej 400g, 125g otrąb pszennych prażonych i troszeczkę soli. Zjadłam jedną jeszcze ciepłą, była trochę gorzkawa (wiadomo kasza), drugą zimną i muszę przyznać - baaaardzo dobry chleb. Nawet mój syn niejadek wpadł do kuchni -Co tu tak pachnie? - I pochłonął jeden placek. - Czy jutro też takie zrobisz mamusiu? Pewnie, że zrobię. Nastepnym razem z kaszą gryczaną, a potem jeczmienną.
Z tej porcji wyszły mi trzy blaszki po 9 sztuk na każdej. Piekłam przekładając aż zaczęły rumienić się brzegi.
Ot i znalazłam sposób na chleb bez mąki |
_________________ Kasia |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2013-01-20, 17:34
|
|
|
To jednak zrobię tylko ze nie mam zwykłego piekarnika. |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
idare
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 27 Maj 2008 Posty: 56
|
Wysłany: 2013-01-20, 18:42
|
|
|
kasze jaglaną warto przepłukać wrzątkiem przed gotowaniem zeby pozbyc sie goryczki |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-20, 20:30
|
|
|
ganio4, a myślisz, że zamiast otrąb można dać po prostu płatki owsiane? |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2013-01-20, 20:52
|
|
|
No wlasnie, tez jestem ciekawa czy z platkami owsianymi da radę |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
ganio4
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 04 Sty 2011 Posty: 268 Skąd: stąd
|
Wysłany: 2013-01-21, 12:23
|
|
|
No, dziś już tak dzieciom nie smakowały jak wczoraj, ale przyzwyczają się
Ja nie będę kombinować za bardzo z dodatkami. W końcu, mądrzejsi ode mnie ten chleb (dzisiaj to bardziej czerstwe placki) wymyslili |
_________________ Kasia |
|
|
|
|
idare
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 27 Maj 2008 Posty: 56
|
Wysłany: 2013-01-21, 16:38
|
|
|
żeby na drugi dzień chlebek był dobry, wsadzam go zaraz po wyjęciu z piekarnika w szczelne pudełko i przechowuje w lodówce, dzięki temu zachowują wilgotność a przed zjedzeniem podgrzewam w piekarniku wtedy dodatkowo odzyskują chrupkość. |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2013-01-21, 23:12
|
|
|
idare, jeszcze ciepły wkładasz? Próbowałaś moze z płatkami zamiast otrębów? |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
ganio4
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 04 Sty 2011 Posty: 268 Skąd: stąd
|
Wysłany: 2013-01-22, 08:01
|
|
|
Jest patent na lepsze wchłanianie przez dzieci
Maczanki w cacao. |
_________________ Kasia |
|
|
|
|
idare
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 27 Maj 2008 Posty: 56
|
Wysłany: 2013-01-22, 15:12
|
|
|
jeszcze ciepły. płatków próbowałam użyć raz ale chlebki mi wyszły takie jakby gęstsze i bardziej twarde. |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2013-01-22, 15:57
|
|
|
idare, to może mniej ich dodać? |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
idare
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 27 Maj 2008 Posty: 56
|
Wysłany: 2013-01-22, 17:35
|
|
|
tego nie wiem, trzeba próbować |
|
|
|
|
ropuszka
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Maj 2012 Posty: 576 Skąd: Wro / B-c
|
Wysłany: 2013-02-11, 15:19
|
|
|
dzisiaj zamierzam upiec te chlebki tylko mniejszą ilość
myślicie, że będzie się liczyło do "lutego z kaszą na śniadanie" |
|
|
|
|
|