wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Chleb typu KR-IRL
Autor Wiadomość
ganio4 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Sty 2011
Posty: 268
Skąd: stąd
Wysłany: 2013-01-19, 12:40   Chleb typu KR-IRL

Czy ktoś piecze te chlebki? Bo ja zamierzam :-D

hxxp://www.instytutirl.com.pl/index6.php
_________________
Kasia
 
 
Kawonka 

Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 26 Maj 2011
Posty: 284
Wysłany: 2013-01-19, 15:26   Re: Chleb typu KR-IRL

ganio4 napisał/a:
Czy ktoś piecze te chlebki? Bo ja zamierzam :-D

hxxp://www.instytutirl.com.pl/index6.php

Piekłam, kiedy dopadła mnie dieta cukrzycowa, rzeczywiście poziom glukozy po nich pozostawał na przyzwoitym poziomie. Po porodzie, kiedy cukrzyca sobie poszła, chlebki również.
Widzę, że przepis się zmienił, prawie 4 lata temu hxxp://www.sfd.pl/Chleb_typu_KR_IRL-t533977.html]nie było w nim otrębów i ryż był do wyboru.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-19, 15:49   

ja się kiedyś zastanawiałam, ale nie wykonałam próby, bo miałam wątpliwości:
- czy ryż brązowy ugotuje się przez 15 minut (u mnie gotuje się szklanka ryżu przez ok. 30-40 minut)
- czy pieczenie w 250 stopniach przez godzinę nie spowoduje pożaru w kuchni
 
 
ganio4 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Sty 2011
Posty: 268
Skąd: stąd
Wysłany: 2013-01-19, 16:14   

Też mnie zastanawia czas pieczenia :->
Piszą, że ryż biały... Zadzwonię w poniedziałek i popytam.
_________________
Kasia
 
 
ganio4 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Sty 2011
Posty: 268
Skąd: stąd
Wysłany: 2013-01-19, 18:39   

Rozmawiałam na innym forum z koleżanką, która piecze te chlebki od jakiegoś czasu. I rzeczywiście wymagają takiej temperatury ( z termoobiegiem po 15min. zmniejsza do 200', piecze na trzech blaszkach, które przekłada) i takiego czasu. Kupię biały ryż i upiekę, zdam relację.
_________________
Kasia
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-19, 20:37   

ganio4, to czekam :-)
 
 
idare 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 27 Maj 2008
Posty: 56
Wysłany: 2013-01-19, 23:58   

ja piekę te chlebki od jakiegoś czasu, ale używam do nich tylko samej kaszy jaglanej, gotuje 400g kaszy w 1,8l wody i dodaję pestki dyni, słonecznika, sól i połowę 150g paczki otrąb owsianych, wszystko razem mieszam i piekę chlebki grube na ok 1,5cm w temp 220st aż przyrumienią się brzegi, nie wiem ile czasu dokładnie. wychodzą bardzo dobre.
 
 
olgasza 
królowa życia


Pomogła: 124 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3140
Wysłany: 2013-01-20, 00:03   

nie miałam pojęcia o istnieniu takich chlebków. Ale spróbuję :-)
_________________
hxxp://ekostyl.blogspot.com/
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-20, 04:54   

idare, pestki i otręby dodajesz do kaszy już ugotowanej?
 
 
idare 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 27 Maj 2008
Posty: 56
Wysłany: 2013-01-20, 11:17   

tak, gotuje jaglaną z solą tylko, później dodaje wszystkie dodatki, otręby, pestki, przyprawy. dobrze smakuje ten chlebek z dodatkiem czosnku też, można dodawać co się chce właściwie.
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2013-01-20, 12:14   

Tez o nich myślałam ale denerwuje mnie to ze na różnych stronach wstawiaja niezależnie od tematu dyskusji reklamy tego chleba.
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-20, 15:33   

dziękuję idare za wyjaśnienie
 
 
ganio4 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Sty 2011
Posty: 268
Skąd: stąd
Wysłany: 2013-01-20, 17:24   

Zrobione :-D
Użyłam białego ryżu do risotto 400g, paczkę kaszy jaglanej 400g, 125g otrąb pszennych prażonych i troszeczkę soli. Zjadłam jedną jeszcze ciepłą, była trochę gorzkawa (wiadomo kasza), drugą zimną i muszę przyznać - baaaardzo dobry chleb. Nawet mój syn niejadek wpadł do kuchni -Co tu tak pachnie? - I pochłonął jeden placek. - Czy jutro też takie zrobisz mamusiu? Pewnie, że zrobię. Nastepnym razem z kaszą gryczaną, a potem jeczmienną.
Z tej porcji wyszły mi trzy blaszki po 9 sztuk na każdej. Piekłam przekładając aż zaczęły rumienić się brzegi.
Ot i znalazłam sposób na chleb bez mąki :-D
_________________
Kasia
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2013-01-20, 17:34   

To jednak zrobię :-) tylko ze nie mam zwykłego piekarnika.
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
idare 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 27 Maj 2008
Posty: 56
Wysłany: 2013-01-20, 18:42   

kasze jaglaną warto przepłukać wrzątkiem przed gotowaniem zeby pozbyc sie goryczki
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-20, 20:30   

ganio4, a myślisz, że zamiast otrąb można dać po prostu płatki owsiane?
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2013-01-20, 20:52   

No wlasnie, tez jestem ciekawa czy z platkami owsianymi da radę :-)
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
ganio4 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Sty 2011
Posty: 268
Skąd: stąd
Wysłany: 2013-01-21, 12:23   

No, dziś już tak dzieciom nie smakowały jak wczoraj, ale przyzwyczają się :mryellow:
Ja nie będę kombinować za bardzo z dodatkami. W końcu, mądrzejsi ode mnie ten chleb (dzisiaj to bardziej czerstwe placki) wymyslili 8-)
_________________
Kasia
 
 
idare 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 27 Maj 2008
Posty: 56
Wysłany: 2013-01-21, 16:38   

żeby na drugi dzień chlebek był dobry, wsadzam go zaraz po wyjęciu z piekarnika w szczelne pudełko i przechowuje w lodówce, dzięki temu zachowują wilgotność a przed zjedzeniem podgrzewam w piekarniku wtedy dodatkowo odzyskują chrupkość.
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2013-01-21, 23:12   

idare, jeszcze ciepły wkładasz? Próbowałaś moze z płatkami zamiast otrębów?
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
ganio4 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Sty 2011
Posty: 268
Skąd: stąd
Wysłany: 2013-01-22, 08:01   

Jest patent na lepsze wchłanianie przez dzieci :mryellow:
Maczanki w cacao.
_________________
Kasia
 
 
idare 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 27 Maj 2008
Posty: 56
Wysłany: 2013-01-22, 15:12   

jeszcze ciepły. płatków próbowałam użyć raz ale chlebki mi wyszły takie jakby gęstsze i bardziej twarde.
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2013-01-22, 15:57   

idare, to może mniej ich dodać?
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
idare 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 27 Maj 2008
Posty: 56
Wysłany: 2013-01-22, 17:35   

tego nie wiem, trzeba próbować ;-)
 
 
ropuszka 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Maj 2012
Posty: 576
Skąd: Wro / B-c
Wysłany: 2013-02-11, 15:19   

dzisiaj zamierzam upiec te chlebki tylko mniejszą ilość ;-)

myślicie, że będzie się liczyło do "lutego z kaszą na śniadanie" :?: :mrgreen:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,36 sekundy. Zapytań do SQL: 13