wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Obiady za 5 zł
Autor Wiadomość
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2013-01-30, 16:34   

sanderrra napisał/a:

Ja dzisiaj robię kulki ciecierzycowo-ryżowe, także jakby liczyć według ilości składników to chyba się zmieszczę :)

Tego nie znam, dawaj przepis. :-)
U nas dziś resztki wczorajszej gryczanej z kapustą i bulion z makaronikiem, plus kartofelki pieczone w piekarniku i brokuł. Wypas, ale te resztki miały być na kolację, a R. się uparł i odgrzał :roll: , no to brokuł może zostanie.
Na jutro będzie pasztet z grochu i warzyw z bulionu.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
semoilna 

Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 134
Wysłany: 2013-01-30, 16:55   

sanderrra napisał/a:

A, tam... opowiadasz. Ja tam jestem po uszy zakochana we wszelkiego rodzaju makaronkach, także spaghetti na śniadanie to nic dziwnego :mryellow: (ale może to dlatego ważę tyle i ile ważę? hmm... :-P )

O cholera, czyli jednak diety nie zaczelam ? :)
 
 
sanderrra 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 20 Sty 2012
Posty: 222
Skąd: Opole
Wysłany: 2013-01-30, 17:27   

kofi napisał/a:
sanderrra napisał/a:

Ja dzisiaj robię kulki ciecierzycowo-ryżowe, także jakby liczyć według ilości składników to chyba się zmieszczę :)

Tego nie znam, dawaj przepis. :-)


Prosz...
- 100 g ryżu
- ok. 400 g ciecierzycy
- średniej wielkości cebula (+ opcjonalnie ząbek czosnku)
- kilka suszonych pomidorów w oleju (+ tenże olej)
- natka pietruszki
- jakiś "lepiszcz" (mąka kuku, siemię, płatki owsiane, czy co tam się ma aktualnie pod ręką)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra

Cebulę i pomidory drobno posiekać i zeszklić na patelni. Ciecierzycę ugnieść tłuczkiem, albo podblendować. Wszystko wrzucić do jednej michy, dodać przyprawy i posiekaną pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać, następnie uformować kuleczki. Upiec/usmażyć -co kto woli i zajadać się ze smakiem ;)
W ogóle to na dniach założyłam kulinarnego bloga. Jak wreszcie coś tam dodam to się Wam pochwalę ;)


semoilna napisał/a:
O cholera, czyli jednak diety nie zaczelam ? :)

Jeśli jesz takie ogromniaste porcje jak ja, to chyba nie :mryellow:
 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2013-01-30, 18:23   

Poli napisał/a:
Warzywa korzeniowe zapiekane w piekarniu tylko z przyprawami , bez oleju

Poli, niczym ich nie polewasz? Nawet jakimś przecierem pomidorowym albo dyniowym? Nie wychodzą za suche?
 
 
Poli 


Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 07 Mar 2011
Posty: 1315
Skąd: Dania
Wysłany: 2013-01-30, 22:38   

Maple Leaf napisał/a:

Poli, niczym ich nie polewasz? Nawet jakimś przecierem pomidorowym albo dyniowym? Nie wychodzą za suche?


Wiesz co , ja juz chyba przyzwyczailam sie do jadania bez oleju i dla mnie nie sa za suche :-> hmmm przecier dyniowy ? a jak robisz :-D ?
_________________

 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2013-01-31, 10:11   

Poli, ja też bez oleju, ale jakieś takie za bardzo spieczone i suche mi zawsze wychodzą, a nie chrupiące, więc ciekawa byłam czy da się to jakoś zrobić lepiej ;-)

Przecier dyniowy to zmiksowana na gładko wcześniej upieczona w skórce dynia (kroję na pół i odwracam przeciętą stroną do dołu na papierze do pieczenia, piekarnik 180 stopni, aż nóż wchodzi w miąższ jak w masło), zdarzało mi się też robić z uparowanej. I jak mam taki przecier to zazwyczaj robię zapiekanki warzywne- mieszam go z różnymi przyprawami, czasem chlusnę sosu sojowego, czasem tylko sól i pieprz; potem albo układam warstwowo: przecier-warzywa, przy czym przecier jest zawsze na dole i zawsze na górze, albo obtaczam warzywa w tej przyprawionej dyni i do piekarnika na 20-25 minut. Dla mnie to jest hit jesieni, zwłaszcza w kombinacji: marchew, pietruszka, seler, por, kalafior, a z przypraw kurkuma, chilli, cynamon, kmin rzymski- miodzio :-D
 
 
semoilna 

Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 134
Wysłany: 2013-01-31, 11:35   

Maple Leaf napisał/a:

Przecier dyniowy to zmiksowana na gładko wcześniej upieczona w skórce dynia (kroję na pół i odwracam przeciętą stroną do dołu na papierze do pieczenia, piekarnik 180 stopni, aż nóż wchodzi w miąższ jak w masło), zdarzało mi się też robić z uparowanej. I jak mam taki przecier to zazwyczaj robię zapiekanki warzywne- mieszam go z różnymi przyprawami, czasem chlusnę sosu sojowego, czasem tylko sól i pieprz; potem albo układam warstwowo: przecier-warzywa, przy czym przecier jest zawsze na dole i zawsze na górze, albo obtaczam warzywa w tej przyprawionej dyni i do piekarnika na 20-25 minut. Dla mnie to jest hit jesieni, zwłaszcza w kombinacji: marchew, pietruszka, seler, por, kalafior, a z przypraw kurkuma, chilli, cynamon, kmin rzymski- miodzio :-D


Brzmi smakowicie!
 
 
majaja 
wybuchowa wredota


Pomogła: 52 razy
Dołączyła: 12 Cze 2007
Posty: 3450
Skąd: warszawskie Bielany
Wysłany: 2013-01-31, 16:09   

U nas dzis tanie danie. Ryż z warzywami, ryż jak ryż ugotowany z solą i kurkumą, do tego grubo pokrojone i uduszone: 2 marchewki, 1,5 pietruszki, kawałek selera korzeń, cebula por, tymianek, sól, pieprz i oczywiście oliwa
 
 
pałczi 


Dołączyła: 26 Gru 2012
Posty: 122
Skąd: Pzn
Wysłany: 2013-01-31, 16:17   

majaja, u nas taki obiad ciągle w różnych wariacjach, tylko z kaszami. Lubię, bo dobre, szybkie, tanie i nie trzeba stać przy garach.
_________________
hxxp://tosmutne.pl/
 
 
majaja 
wybuchowa wredota


Pomogła: 52 razy
Dołączyła: 12 Cze 2007
Posty: 3450
Skąd: warszawskie Bielany
Wysłany: 2013-01-31, 17:49   

pałczi napisał/a:
tylko z kaszami.
żeby mąż jadał kasze to moje zycie byłoby dużo prostsze :)
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-01-31, 18:24   

majaja napisał/a:
żeby mąż jadał kasze to moje zycie byłoby dużo prostsze :)
w żadnej formie nie zje? nawet w kotlecikach czy jako dodatek do zup? może tu mu przemyć ;)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
majaja 
wybuchowa wredota


Pomogła: 52 razy
Dołączyła: 12 Cze 2007
Posty: 3450
Skąd: warszawskie Bielany
Wysłany: 2013-01-31, 18:46   

diancia napisał/a:
w żadnej formie nie zje?
jak musi to zje, jak nie musi to w żadnej formie, nawet na ostro
 
 
ana138 
vel uma ;)


Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 22 Sty 2011
Posty: 3886
Skąd: Irlandia
Wysłany: 2013-01-31, 20:37   

sanderrra, ja mam jeszcze pytanie a propos kulek. ta ciecierzyca to jaka? surowa, ugotowana, z puchy?
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
sanderrra 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 20 Sty 2012
Posty: 222
Skąd: Opole
Wysłany: 2013-01-31, 20:44   

Gotowana. Trochę inaczej zrobiłam niż Wam tu pisałam. Dokładnie tak:
hxxp://veganxlady.blogspot.com nie przerażać się. Jeszcze nad nim pracuję :P
 
 
ana138 
vel uma ;)


Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 22 Sty 2011
Posty: 3886
Skąd: Irlandia
Wysłany: 2013-01-31, 20:53   

ale mnie ścisnęło w żołądku. jakbym miała cieciorkę, to bym zrobiła w tej chwili ;-)
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2013-01-31, 21:17   

U mnie też w sumie tanie danie: kasza gryczana, kapusta kiszona, kotlety z ziemniaków i czerwonej soczewicy (znowu kotlety - już mi wstyd na bloga wstawiać :P ) - bardzo dobre wyszły :)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2013-01-31, 22:15   

priya, jak robisz gulasz z ziemniaków?

u nas wczorajsza soczewicowa, ledwo dla mnie starczyło, chociaż ugotowałam cały gar 5-litrowy :mrgreen:
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
sanderrra 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 20 Sty 2012
Posty: 222
Skąd: Opole
Wysłany: 2013-02-01, 07:52   

rosa napisał/a:

u nas wczorajsza soczewicowa, ledwo dla mnie starczyło, chociaż ugotowałam cały gar 5-litrowy :mrgreen:


Przerażają mnie dorastający chłopcy :shock:
U mnie dziś krem z pora. Za dwie dorodne sztuki dałam jakieś 3zł, do tego 2-3 ziemniaki, kawałek pietruszki, także się zmieszczę.
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-02-01, 09:34   

rosa, gdzieś z netu mam przepis, może nawet z puszki... nie pamiętam. W każdym razie tak: Cebulę siekam, podsmażam, dodaję bardzo dużo słodkiej papryki w proszku. Potem wrzucam ziemniory w kostkę pokrojone, chwilę smażę razem z cebulą. Zalewam wodą, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, pieprz, sól. Czasem wrzucam bulion w kostce (bez glutaminianu oczywiście - muszę to napisać, bo jesteśmy na WD :-P ). Gotuję aż zmiękną. pod koniec jeszcze dorzucam jednego ziemniaka startego na papkę, żeby zagęścić sos i trochę koncentratu pomidorowego. Całej naszej rodzinie to danie smakuje baaaardzo.
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-02-01, 09:36   

priya, super brzmi Twój gulasz :)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-02-01, 09:37   

diancia, i mieści się w 5zł :lol:
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2013-02-01, 10:33   

rosa napisał/a:
priya, jak robisz gulasz z ziemniaków?

u nas wczorajsza soczewicowa, ledwo dla mnie starczyło, chociaż ugotowałam cały gar 5-litrowy :mrgreen:


Mammamia. Jeszcze kilka lat gotowania w mniejszych garnkach mi zostało :->
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2013-02-01, 10:36   

priya, mniam. Ja dorzucam jeszcze fasolę, pomidory ze słoika, marchew w półtalarki ( jak mam to paprykę, por- co mi tam wpadnie w łapki) i mam eintopf ;-) Uwielbiany przez familię.
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-02-01, 10:36   

bronka, ale przyprawiasz podobnie jak ja?
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2013-02-01, 10:43   

priya, kostki nie daję. A papryki suszonej duuuużo. Czyli chyba jak Ty.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,46 sekundy. Zapytań do SQL: 12