Bigosik z czerwonej kapusty jakich mało |
Autor |
Wiadomość |
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2007-09-25, 20:05 Bigosik z czerwonej kapusty jakich mało
|
|
|
Bigosik z czerwonej kapusty jakich mało
1/2 średniej główki czerwonej kapusty
1 średni por
pomidory ze słoiczka lub przecier pomidorowy
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 łodygi selera naciowego
sól
olej
Soczewicę ugotować z pokrojonym selerem naciowym w szklance wrzątku. Czerwoną kapustę poszatkować, zalać w garnku wodą na wysokość ok. 2 cm, gotować do momentu, aż stanie się prawie miękka. Pokroić pora na paseczki, udusić na oleju. Dodać do kapusty pomidory (ok. 1/2 słoiczka lub dwie łyżki przecieru), ugotowaną soczewicę, uduszonego pora, doprawić solą i dusić jeszcze przez chwilę.
Prosty i szybki przepis, wyjątkowo smaczny bigosik. |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-02-04, 09:52
|
|
|
Wczoraj jedliśmy i jest to pierwsze danie, w którym Daniel zjadł czerwoną kapustę.
Bardzo pyszne i bardzo ciekawe.
Daniela zaintrygowało, że składa się z 2 rzeczy, które mają w nazwie "czerwona" - kapusty i soczewicy, a tak bardzo różnia się kolorami i naprawdę czerwonego przecieru pomidorowego |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Iwona
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Sie 2007 Posty: 137 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2008-03-10, 15:13
|
|
|
Jest przepyszny. Właśnie się nim zajadam, mojemu lubemu też się spodobało takie połączenie, także wdrażamy do naszego menu |
|
|
|
|
|