Azjatycki kapusniak (ze swiezej kapusty) |
Autor |
Wiadomość |
semoilna
Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 134
|
Wysłany: 2013-02-21, 10:46 Azjatycki kapusniak (ze swiezej kapusty)
|
|
|
Dla mnie rewelacja! Przepis chodzil za mna od kliku dni, zabralam sie wczoraj za gotowanie o 22 a o 22.30 zjadlam dwa talerze Od wesela znajomej nie jadlam tak pozno, ale nie moglam sie powstrzymac.
Przepis zaczerpniety z gazetki Shrot&Korn luty, hxxp://www.schrotundkorn.de/archiv/201302.htm (fotka obrazek 6)
Przy okazji, czy doczeka sie PL kiedys takich darmowych czasospism?
Przepis oczywiscie po niemiecku, a ja na bakier z tym jezykiem takze po mojemu bylo tak:
skladniki:
600g kapusty
400g marchewki
30g imbiru
2 zabki czosnku
pasta curry, ja uzylam tej hxxp://www.alnatura.de/de/rote-thai-curry-paste
puszka mleka kokosowego 250ml
woreczka dlugoziarnistego pelnoziarnistego ryzu
kostka naturalnego tofu
Na rozgrzany olej wrzucic rozgnieciony czosnek i starty imbir. Po 1 min wrzucic posiekana w 1cm plastry kapuste i pokrojona w slupki marchewke. Dodac lyzke suchego bulionu. Po 5 min zalac woda i gotowac przez 15 min. Po 15 min dodac mleko kokowe, paste curry do smaku, pokrojone w grube plastry tofu i wczesniej ugotowany na sypko ryz (pewnie mogl sie gotowac z zupa, ale ja i tak musialam ugotowac dla meza). Sol i piperz dodac do smaku.
Zupa jest rewelacyjna. |
|
|
|
|
bodi
lucky lucky me :)
Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2013-02-21, 21:48
|
|
|
Brzmi niezle
Do wyprobowania |
_________________
|
|
|
|
|
BarakMich
Dołączył: 10 Sty 2013 Posty: 16
|
Wysłany: 2013-02-27, 15:15
|
|
|
Na pewno skuszę się niebawem, a wtedy zdam relację |
_________________ Trzeba zdrowo żyć, być żyć długo. |
|
|
|
|
|