wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoy mój komputer!!!
Autor Wiadomość
Mnemozyne

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 20 Maj 2012
Posty: 390
  Wysłany: 2013-03-29, 05:48   Pomoy mój komputer!!!

Pewna "inteligentna" istota, której imienia nie będę teraz kląć wylała mi słodki sok na komputer. :-/ Powierzchownie jak się na początku wdawało zalana klawiatura dała się szybko wytrzeć, tyle że najpierw przestał działać pad od myszki i zaczął się sam bez dotykania włączać num lock, jak wróciła pełna sprawność myszki to przestał działać backspace, jak on się naprawił nastąpiła awaria spacji..... trochę pomogło włączenie i wyłączenie komputera, choć drżałam czy przy tej klawiaturze uda mi się wpisać hasło do logowania. Po drodze jeszcze wpisywał myślniki zamiast spacji i kilku innych klawiszy. Teraz większość klawiszy działa, ale z opóźnieniem, przyspieszeniem lub samodzielnie, np. tekst sam się kasuje :-/ Jako istota przyzwyczajona do kombinowania jakoś bym to zniosła i olała, ale tego co się stało później już nie byłam w stanie :evil: .
Od zawsze chrzaniły mi się wtyczki w przeglądarce i nie pomogło nawet postawienie jej od nowa, ale ostatnio całkiem siadł mi flash, więc za poradą przeglądarki ściągnęłam aktualizację, z wydawało mi się tego samego źródła co zawsze, ale chyba coś w zmęczeniu pokręciłam, bo po zainstalowaniu wtyczki okazało się, że mam wszystko po niemiecku.. :-?
Jak to zmienić na polski? Da się w ogóle? A najlepiej skąd wziąć tą cholerną wtyczkę, żeby wszystko działało normalnie?
Jak ktoś ma pomysł jak pomóc to byłabym bardzo wdzięczna, bo tego niemieckiego nie zdzierżę... :roll:
 
 
frotka 

Dzieci: córka 8.11.2010
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 20 Lis 2012
Posty: 187
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-03-29, 17:13   

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale miałam chyba kiedyś podobny problem z przeglądarką. Mąż po prostu usunął ją i zainstalował od nowa. Działała po staremu.
 
 
Mnemozyne

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 20 Maj 2012
Posty: 390
Wysłany: 2013-03-29, 17:33   

frotka no właśnie u mnie nawet zainstalowanie od nowa nie pomogło, nie wiem czemu... :roll:
 
 
ropuszka 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Maj 2012
Posty: 576
Skąd: Wro / B-c
Wysłany: 2013-03-29, 20:54   

Mnemozyne, czy to laptop ? jak postąpiłaś zaraz po wylaniu soku?
 
 
Mnemozyne

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 20 Maj 2012
Posty: 390
Wysłany: 2013-03-29, 21:14   

ropuszka osuszyłam go, a co jeszcze mogłam zrobić?
 
 
ropuszka 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Maj 2012
Posty: 576
Skąd: Wro / B-c
Wysłany: 2013-03-29, 22:43   

Mnemozyne, jeśli to laptop, to niestety jakaś woda mogła zostać i nieodwracalnie zaszkodzić...

jeżeli to stacjonarka, trzeba nową klawiaturę, a potem rozwiązywać problemy z resztą...
 
 
Mnemozyne

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 20 Maj 2012
Posty: 390
Wysłany: 2013-03-30, 19:17   

ropuszka dzięki za odpowiedzi. No właśnie niestety laptop. Liczę się z tym, że to mogą być zmiany na stałę. Wiesz może co mogłabym zrobić z tym niemieckim językiem w przeglądarce?
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18035
Wysłany: 2013-03-30, 19:19   

A jaką masz tę przeglądarkę?
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Mnemozyne

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 20 Maj 2012
Posty: 390
Wysłany: 2013-03-30, 23:17   

Mozilla
 
 
an 
spec od łudzenia się

Dzieci: brak
Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 11 Lip 2008
Posty: 1316
Wysłany: 2013-03-30, 23:57   

Nie jestem pewna, ale chyba teraz musisz wejść do narzędzi (nie wiem jak to wszystko po niemiecku), następnie w nich opcje, w opcjach u mnie [mozilla firefox] to wygląda tak, że trzecie jest "treść" i w niej na dole języki do wyboru
 
 
bojster 


Dzieci: Antek i Franek
Pomógł: 66 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 2845
Skąd: Neverwhere
Wysłany: 2013-03-31, 00:11   

an napisał/a:
Nie jestem pewna, ale chyba teraz musisz wejść do narzędzi (nie wiem jak to wszystko po niemiecku), następnie w nich opcje, w opcjach u mnie [mozilla firefox] to wygląda tak, że trzecie jest "treść" i w niej na dole języki do wyboru


To jest preferowany język wyświetlania stron, a nie język interfejsu przeglądarki. To samo można zrobić wpisując w pasku adresu about:config i wyszukując stron "lang", wtedy w intl.accept_languages ustawić "pl, en-us, en". Ale wątpię czy o to chodziło. Sama przegladarka nie ma możliwości ustawienia języka "od środka", korzysta z ustawień systemowych, przynajmniej powinna - jeśli w systemie masz ustawiony język PL albo EN, a uruchamia się po niemiecki, to coś jest mocno schrzanione. spróbuj uruchomić komendą "firefox -ProfileManager", to wymusi otwarcie menedżera profili, stwórz nowy, czysty profil i zobacz czy wciąż jest ten sam problem. Jeśli problem pojawił się po aktualizacji wtyczki flash, to może spróbuj wejść na hxxp://get.adobe.com/pl/flashplayer/ i zainstalować stamtąd.
 
 
Mnemozyne

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 20 Maj 2012
Posty: 390
Wysłany: 2013-03-31, 08:44   

bojster dokładnie o to mi chodziło, to się właśnie stało po instalacji nowej wtyczki, wcześniej było normalnie, zaraz sprawdzę tą co podałeś...
 
 
protuberancja 


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 33
Skąd: kraina oz.
Wysłany: 2013-05-27, 18:59   

ropuszka napisał/a:
Mnemozyne, jeśli to laptop, to niestety jakaś woda mogła zostać i nieodwracalnie zaszkodzić...

jeżeli to stacjonarka, trzeba nową klawiaturę, a potem rozwiązywać problemy z resztą...


najpierw proponowałabym jednak tylko wymienić klawiaturę - płytka pod spodem jest zapewne posklejana, wiadomo jak to z sokami. warto zapytać o zamienniki klawiatur do danego modelu, są tańsze, i wcale niegorsze.

a z wtyczką nie pomogę, myślałam, że to się samo z siebie robi docelowe do języka systemu :roll: chociaż w sumie podejrzewam, że problem jest już nieaktualny i nie męczysz się od miesiąca z niemieckim ]:->
 
 
Mnemozyne

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 20 Maj 2012
Posty: 390
Wysłany: 2013-05-30, 17:10   

protuberancja dzięki za pomysł z klawiaturą, sprawdzę to. No właśnie męczę i nie męczę, bo nie naprawiłam tego, ale ostatnio zupełnie nie mam czasu, więc mało korzystam i nie odczuwam tak tego. Poza tym niestety przyzwyczaiłam się już trochę... :-/
 
 
qetrab 

Dzieci: Zoff
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 662
Wysłany: 2013-05-30, 17:57   

jeżeli to nie laptop to klawiaturę można umyć, ale trzeba ją rozkręcić.
W środku będzie taka silikonowa mata, wystarczy to umyć, wyczyścić wszystko i będzie dobrze.

Chyba, że ktoś jest całkowicie zielony, to lepiej niech kupi nową, drogie nie są :)
 
 
Mnemozyne

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 20 Maj 2012
Posty: 390
Wysłany: 2013-05-30, 18:24   

qetrab no właśnie jak już pisałam to jest laptop, gdyby nie to, nie byłoby problemu...
 
 
qetrab 

Dzieci: Zoff
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 662
Wysłany: 2013-05-30, 20:06   

ach wybacz, nie chciało mi się czytać :oops:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 11