wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Agar agar zamiast zelatyny.
Autor Wiadomość
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-06, 15:38   

Dziekuje za przepis! Oby tylko wyszedl :) tak, ja jestem wegetarianka, nie weganka,wiec jaja, mleko itp. Spozywam.

Dziekuje za pomoc!!
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-06, 15:44   

Rozumiem,ze masla 200 gr ,a cukru pudru 400gr dodac jak w przepisie wczesniejszym? W weekend chyba sie skusze...
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-06, 15:46   

Ostatnie pytanko jeszcze :) jakiej srednicy tortownice uzyc do tego biszkoptu?
 
 
qetrab 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 662
Wysłany: 2013-06-06, 16:10   

Tak 200 i 400 :) Ilość cukru możesz zmniejszyć jak chcesz żeby było mniej słodkie. Taka ilość budyniowej masy może być ciut za duża (starcza chyba na 300g masła i 600g cukru), więc albo możesz zrobić więcej kremu, albo po prostu w pewnym momencie przestać dodawać żeby masa nie zrobiła się zbyt gumowa, ale nawet jak dodasz wszystko na 200g masła to powinno się udać :D I pamiętaj żeby masę budyniową dodawać do masła stopniowo, jak dodasz zbyt szybko to się źle połączy i będą grudki.

Taka ilość składników jest na tortownicę około 20cm
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-06, 16:17   

Wszystko wyjasnione :) swietnie, wiec jutro sprobuje zrobic . Jest problem tylko ,zeby znalezc budyn orzechowy. Nigdy nie widzialam w sklepach (mieszkam w niemczech) moze jakas alternatywa?
 
 
qetrab 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 662
Wysłany: 2013-06-06, 17:01   

tak naprawdę możesz użyć waniliowego budyniu, orzechowy dlatego, że zawiera aromat orzechowy i wzmacnia smak kremu, ale nie jest to konieczne
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-06, 18:46   

Znalazlam dzis budyn czekoladowo migdalowy lub waniliowo migdalowy,ale innych nie ma. Teraz sie bilre za torcik na bazie serka i uzyje agar zamiast lisci zelatyny. Ciekawa jesetm czy wyjdzie ;) dam znac.
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-06, 19:55   

Niestety :( kolejny raz klapa...chcialam zrobic te mase serowa i dodalam agar zamiast zelatyny. Wyszly grudki i smak sie zepsul totalnie! Wlalam do zlewu...chyba zostane przy pieczeniu ciast bez zelatyny!
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-06, 21:20   

Qetrab a czy ten agar w tym przepisie na torcik orzechowy tez mi sie nie zgrudkuje w tym mleku?
 
 
qetrab 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 662
Wysłany: 2013-06-06, 21:23   

a możesz mi napisać jak robiłaś?
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-06, 21:36   

W przepisie bylo napisane,ze trzeba od masy serowej zebrac dwie lyzki masy i zagotowac ja z zelatyna,czyli ja dalam agar(tyle co doradziles) potem mialam te mase zagotowana dodadc do calej masy i tak uczynilam,ale grudki sie zrobily,a do tego jak skosztowalam to smakowalo to paskudnie :(
 
 
qetrab 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 662
Wysłany: 2013-06-06, 22:21   

Nie poddawaj się :) dodałaś ciepły agar do masy serowej ? Jeżeli tak to może być problemem, co prawda minusem agaru jest też to, że ma smak, więc trzeba go czymś przytłumić.

Nie masz się czego obawiać, że może nie wyjść ten przepis, który Ci dałem, ja tak robię cały czas i działa.

A co do Twojego przepisu to myślę, że trzeba go będzie zmodyfikować, bo agar reaguje trochę inaczej niż żelatyna. Nigdy nie używałem agaru do zagęszczania sera. Zrobimy tak: napisz mi ten przepis, a ja spróbuję z niego coś zrobić i zdam Ci relację :)

PS: Jeżeli się boisz, że może nie wyjść z tamtego przepisu to możesz nie dawać agaru w ogóle, wtedy daj cały budyń, też się uda - robiłem tak jak mi się agar skończył.
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-06, 22:53   

Przepis juz wyrzucilam! Jestem raczej temperamenta kobieta,ze tak powiem ;) twoj przepis jeszcze wyprobuje,jak nie wyjdzie to naprawde sie poddaje. Ale agar dajesz do gotujacego sie juz budyniu,czy najpierw z mlekiem tylko wymieszac na zimno i zagotowac?

Ja zagotowalam agar z masa serowa,ochöodzilam i zmieszalam z reszta,tylko to juz mi sie z ta mala iloscia masy serowej zrobilo klumowate! Moze za duzo jednak agaru? Na moim opakowaniu bylo napisane 1lyzeczka zamiast 6 listkow,a ja dalam 30gr czyli ok 4 lyzeczek :( tak jak doradzales. Od razu zrobil sie taki "glutek" a jak zmieszalam to juz w ogole glutki i ten ochydny smak :(
 
 
qetrab 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 662
Wysłany: 2013-06-06, 23:05   

Może być, że za dużo jednak, jak pisałem nie mam pojęcia jak duże są listki, bo nie używałem, może jednak były mniejsze niż myślałem :)
W kuchni zawsze trzeba przygotować się na porażki, ale po kilku razach na pewno uda się dopracować przepis :)
No i w sumie jest jeszcze jedna sprawa agar mocniej żeluje w zasadowych środowiskach a gorzej w kwaśnych :oops:
Więc w sumie ta ilość co podałem będzie idealna do kwaśnych owoców (bo z takimi głownie pracuję :D ), więc trochę namieszałem, moja wina :oops:
Więc faktycznie trzeba by tę ilość zmniejszyć (myślę, że do tego orzechowego jedna łyżeczka wystarczy)
Najlepiej dodać do zimnego i zagotować, pogotować tak minutę, dwie, aż agar się rozpuści.
Masę orzechową mieszasz z masłem jak będzie zimna i zastygnięta.
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-06, 23:18   

Nie, to nie Twoja wina. Nie obwiniaj sie. Ja juz nieraz takie eksperymenty robilam i wyrzucalam potem hehe. Sprobuje ten torcik zrobic tak jak opisujesz.. Krok po kroku...jezeli nie wyjdzie to juz nie wiem ;) pozostanie zamowic u Ciebie!
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-06, 23:29   

A co ty na ten przepis? Myslisz,ze wyjdzie? Torcik pomaranczowy


Skład:

Ciasto:

2 pomarańcze

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g cukru

180 g mąki

szczypta soli

Krem:

2 tabliczki białej czekolady

350 ml śmietanki kremówki (36%)

2 łyżki cukru pudru

2-3 łyżki masła


1. Pomarańcze dokładnie myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20 minut, lub do momentu aż całkowicie zmiękną. Po ugotowaniu owoce dobrze odsączamy, usuwamy pestki i miksujemy całość blenderem na puree.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Jajka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po łyżeczce pomarańczowe puree. Mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Uzyskane ciasto ostrożnie przelewamy do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut, aż dobrze wyrośnie. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Do momentu ostygnięcia, nie wyjmujemy ciasta z formy.

3. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając masło. Odstawiamy do ostudzenia. Ubitą śmietanę z cukrem pudrem, łączymy z ostudzoną białą czekoladą. Tak powstały krem umieszczamy na parę minut w lodówce.

4. Ciasto wyjmujemy ostrożnie z formy i przecinamy w połowie lub na 3 części (w zależności od grubości ciasta). Pierwszy spód przekładamy na paterę i smarujemy sporą ilością kremu. Następnie nakładamy kolejne płaty ciasta i rozprowadzamy pozostałą część kremu. Ozdabiamy majowymi kwiatami!
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-07, 00:50   

Mmmniami! Ale mi narobilas smaka teraz :) robilas te dwa piersze torty juz? Wszystkie wygladaja cudnie :)
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-07, 01:21   

Podziwiam Wasze zdolnosci! Powoli zaczne sie szkolic w tortach :)
 
 
qetrab 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 662
Wysłany: 2013-06-07, 07:31   

Lenka 86 Przepis wygląda fajnie powinno Ci się udać :)

A jednak jest w tym trochę mojej winy, bo poczytałem o agarze i wygląda na to, że żeluje on mocniej on żelatyny, z tym że ja zawsze go używałem do żelowania kwaśnych owoców i stąd odczucie, że jest słabszy :D

Wszystkie przepisy wyglądają fajnie :)

Właśnie biała czekolada nadaje się bardzo fajnie to stabilizacji śmietany, zapomniałem, że tego używałem :)
 
 
qetrab 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 662
Wysłany: 2013-06-07, 14:51   

Wyczytałem jeszcze, że są różne odmiany agaru, bo robi się go różnych wodorostów, jedne żelują mocniej a inne słabiej, wynika z tego, że najlepiej to samemu dojść do tego jak mocno żeluje nasz agar :)

Mocniej żeluje też w obecności cukru :)
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-07, 14:59   

No to moze przesadzilam z tym agarem troche jednak. Zdziwilo mnie,ze naopakowaniu bylo napisane,ze wlasnie 1 lyzka odpowiada 6 listkom zelatyny. Ale juz niewazne. Sprobuje tego Twojego przepisu nastepnym razem :) juz sobie zapisalam go.
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-07, 15:05   

Przepraszam. Nie lyzka,a lyzeczka ;)
 
 
qetrab 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 662
Wysłany: 2013-06-07, 16:21   

tylko daj jedną łyżeczkę, nie cztery jak napisałem :D
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-07, 17:35   

Tak,tak teraz juz wiem:)
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2013-06-08, 09:37   

Ja zawsze trzymam się zasady- łyżeczka agaru ( nie płaska i nie czubata- tak coś pomiędzy) na szklankę masy żelowanej/ bulionu/ soku.
Pierwszy raz słyszę, ze żeluje słabiej niż żelatyna. W sumie nie mam kontaktu z żelatyną od 15 lat, ale dla mnie agar jest po prostu twardszy i bardziej "stały".

Na agarze spokojnie wychodzą galaretki/ buliony/ desery.

Ciężko jest zrobić masę twarogową/ śmietanową bo agar jak ostygnie natychmiast robi się stały. Tak samo - jak wlejesz rozrobiony gorący agar do zimnej masy serowej to natychmiast się zetnie ( tam gdzie wlejesz). Trzeba mieć wprawę i szybko mieszać.

Dziwią mnie porady qetrab. Jakoś mam inne praktyczne doświadczenia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,35 sekundy. Zapytań do SQL: 13