|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
Wegańska pizza ze "śmietanowym" sosem :D |
Autor |
Wiadomość |
qetrab
Pomógł: 21 razy Dołączył: 04 Sty 2012 Posty: 662
|
Wysłany: 2013-06-13, 23:27 Wegańska pizza ze "śmietanowym" sosem :D
|
|
|
Ciasto:
Przepis na najlepszą pizzę Jest dostosowany do mąki białej, do razowych trzeba używać trochę wiecej wody i drożdży
0,5 kg mąki (najlepszy typ 600-650)
250 ml ciepłej wody - W przypadku użycia mąki razowej, co ja właśnie uczyniłem trzeba dać więcej wody około 350 ml, to jednak zależy od grubości przemiału mąki i może się różnić, ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk
50 ml oliwy z oliwek
6g drożdży - dla mąk razowych musi być więcej, taka mąka jest cięższa i gorzej wyrasta, 10-12g wystarczy w zupełności
1/2 łyżki soli
drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj sól i oliwę, wlej do mąki i zagniataj przez 5 minut. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia, potem podziel na porcje, z których powstaną pizze (z tej porcji wyjdą 3 duże pizze na cienkim spodzie) i zrób z tego kulki, przykryj je i wstaw na kolejne 30 minut do lodówki.
Do tej pizzy zrobiłem ciasto z połowy porcji i wyszły 3 średniej wielkości
Sos "śmietanowy"
100 g pestek słonecznika
250 ml wody
1 ząbek czosnku (jak ktoś woli bardziej czosnkowe to więcej)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Wszystko oprócz natki trzeba dobrze zmiksować w blenderze, a potem połączyć z zieleniną
Gotowe ciasto przerabiamy na placki, smarujemy sosem i dajemy co lubimy ja dałem cebulę, brokuła i świeżego ogórka (polecam tę kombinację)
a oto efekt:
|
|
|
|
|
Juana
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Sty 2013 Posty: 41
|
Wysłany: 2013-06-14, 12:56
|
|
|
Ja nie lubię ogórka na pizzy, no i mąkę bym dała razową, ale może spróbuję. |
|
|
|
|
qetrab
Pomógł: 21 razy Dołączył: 04 Sty 2012 Posty: 662
|
Wysłany: 2013-06-14, 13:33
|
|
|
No ja robiłem z razową jak widać na fotce, po prostu proporcje są dostosowane do białej |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-06-14, 13:36
|
|
|
qetrab - a nie wychodzi Ci ten sos jak "zaprawa gipsowa"? Albo ja nie umim go wykonać...
Pizza piękna. U nas dziś też będzie ale niestety na cieście gotowym, z Tesco |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2013-06-14, 13:58
|
|
|
qetrab napisał/a: | No ja robiłem z razową jak widać na fotce, po prostu proporcje są dostosowane do białej |
Przy białej można spoko zastosować mniejszą ilość drożdży. A myk z ciastem do pizzy jest taki, że można w ogóle nie rozrabiać drożdży i nie zostawiać ich do wyrośnięcia, ale zagniatać bezpośrednio z wodą, mąką i olejem (wtedy rośnie pod ręką) i wstawić prosto do pieca.
Ale pizza super, wygląda pysznie. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-06-14, 14:01
|
|
|
koko, z razowym też tak można? Bez wyrastania? |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2013-06-14, 14:06
|
|
|
gosia_w napisał/a: | koko, z razowym też tak można? Bez wyrastania? |
Gosiu, robiłam tak, ale dodawałam jakiś mikroułamek białej mąki, naprawdę symbolicznie (żeby uspokoić swój przestrach). Wszystko wychodziło jak złoto, tylko przy dużej ilości "mokrych" dodatków ciasto nie ma siły pójść do góry.
Ten przepis to zresztą oryginalny, klasyczna, klasyczna receptura na pizzę na cienkim cieście. Wtedy nie wyrasta ci taka buła, tylko ciasto jak w pizzerii. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-06-14, 14:11
|
|
|
dzięki, to zrobię eksperyment bez mikroułamku |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2013-06-14, 14:19
|
|
|
Ok! To jeszcze ci poradzę: zasada jest taka (może wiesz?), że:
zagniatasz drożdże z mąką, wodą i solą, kiedy ciasto zaczyna się lekko odklejać od ręki, dodajesz oleju (sporo). Ciasto wyrabiasz tyle czasu, ile masz na to siłę, wprowadzając jak najwięcej powietrza do wnętrza ciasta. Powodzenia, daj znać, jak poszło |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
qetrab
Pomógł: 21 razy Dołączył: 04 Sty 2012 Posty: 662
|
Wysłany: 2013-06-14, 14:59
|
|
|
koko napisał/a: |
Przy białej można spoko zastosować mniejszą ilość drożdży. A myk z ciastem do pizzy jest taki, że można w ogóle nie rozrabiać drożdży i nie zostawiać ich do wyrośnięcia, ale zagniatać bezpośrednio z wodą, mąką i olejem (wtedy rośnie pod ręką) i wstawić prosto do pieca.
|
To przecież tak jak napisałem Z wyjątkiem tego wstawiania do pieca od razu, ciasto na pizzę odstawia się na 30 minut żeby odpoczęło, wtedy znacznie łatwiej formuje się kształt, inaczej jest twardsze, bardziej gumowe i się rwie. Chyba, że się używa mąki razowej, wtedy nie ma takiego problemu
Widzę, że zapomniałem dodać jeszcze jednego, w domowym piekarniku taką pizzę należy wypiekać na maksymalnej temperaturze
Cytat: | qetrab - a nie wychodzi Ci ten sos jak "zaprawa gipsowa"? Albo ja nie umim go wykonać... |
Nie, wyszedł bardzo fajny lejący, nie za rzadki, nie za gęsty...
Cytat: | Ciasto wyrabiasz tyle czasu, ile masz na to siłę |
Ciasta na pizzę nie powinno wyrabiać się dłużej niż około 5 minut |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|