AK
Dołączył: 21 Maj 2013 Posty: 33
|
Wysłany: 2013-08-13, 11:59 Soja
|
|
|
Szukając czegos na temat Alzheimera natknąłem sie na to (szkoda jeśli by miało się potwierdzić)- wklejam hxxp://pracownia4.wordpress.com/2011/03/08/cztery-lyzki-tego-pokarmu-dla-mozgu-moga-zapobiec-chorobie-alzheimera/ :
" 1.Soja – Niefermentowane produkty sojowe to kolejne produkty, których należy unikać, jeśli chcesz zachować zdrowe funkcjonowanie mózgu.
Jedno z dobrze przygotowanych badań epidemiologicznych łączy spożywanie tofu z nadmiernym starzeniem się mózgu. Ci, którzy jedli tofu co najmniej dwa razy w tygodniu, mieli więcej zaburzeń poznawczych w porównaniu z tymi, którzy rzadko lub nigdy nie jedli twarogu sojowego, a wyniki ich testów poznawczych odpowiadały mniej więcej temu, jakie byłyby ich możliwości gdyby byli o pięć lat starsi.
Ponadto, większa konsumpcja tofu u mężczyzn w średnim wieku wiązała się również z niską masą mózgu. Mózg kurczy się naturalnie z wiekiem, jednak u mężczyzn, którzy spożywali więcej tofu, badanie wykazało przekroczenie normalnych wzorców charakterystycznych dla starzenia się.
Dr Kaayla Daniel napisał znakomitą książkę The Whole Soy Story, w której dogłębnie przedstawiła zagrożenia dla zdrowia związane z soją i którą gorąco polecam każdemu, kto wciąż łudzi się, że soja jest zdrową żywnością."
Ponadto Podobno olej kokosowy (jako zawierający średniej długości kwasy nasycone) może być pomocny w profilaktyce i leczeniu Alzheimera.
hxxp://forum.gazeta.pl/forum/w,353,120793437,120793437,Soja_jednak_szkodzi.html
Cos tak ogólnie to chodzi o zaburzanie poziomu hormonów męskich i żeńskich i o ile kobietom to nawet pomaga w późniejszym wieku to mężczyznom mniej choć na problemy z prostata może wpływać podobnie do innych fitosteroli czyli pozytywnie (podobno).
Spożycie soi – efekt ochronny na poziomie ponad 50%.
Do tej pory przeprowadzono dopiero trzy badania z udziałem ludzi, określające wpływ spożycia soi podczas okresu dojrzewania na późniejszy rozwój nowotworów gruczołu piersiowego. Dwa z nich koncentrowały się na azjatyckich kobietach. Ich dieta jest zwyczajowo bogata w soję. Wyniki tych badań wskazują na to, że soja daje bardzo silny efekt ochronny. Ryzyko pojawienia się nowotworu gruczołu piersiowego zmniejsza się o ponad 50% w przypadkach stałego spożywania soi podczas dzieciństwa i okresu młodzieńczego.Genisteina w okresie dorastania = mniejsze ryzyko raka piersi. |
_________________ AK |
|