wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Automat do chleba
Autor Wiadomość
vlada 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 671
Wysłany: 2007-10-02, 15:14   Automat do chleba

Przymierzam się do kupna owego urządzenia i proszę Was w związku z tym o pomoc. Na co powinnam zwrócić uwagę przy zakupie. Jakie firmy wg Was są godne polecenia.

Za wszelkie wskazówki będę wdzięczna :-D
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
bodi 
lucky lucky me :)


Pomogła: 91 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 4234
Skąd: UK
Wysłany: 2007-10-02, 23:02   

ja idąc za radą DagiM kupiłam sobie maszynę ALASKA i jestem z niej zadowolona. Nie miałam okazji testowac innych, ale moim zdaniem ma ona wszystko co trzeba. Cena też była do zniesienia, zwłaszcza że swoją maszynę zamówiłam u taty na prezent urodzinowy :)
_________________

 
 
quatrolibro 


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 14 Wrz 2007
Posty: 324
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-10-03, 00:20   

bodi,

A ile to prądu żre ?
Gdzie zostało wyprodukowane ?
_________________
nie mam podpisu ;-)
 
 
bodi 
lucky lucky me :)


Pomogła: 91 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 4234
Skąd: UK
Wysłany: 2007-10-03, 01:11   

quatrolibro, specjalnie wyciągnęłam instrukcję aby odpowiedzieć na Twoje pytania, niestety nie znalazłam w niej odpowiedzi na żadne z nich. A dlaczego pytasz?
_________________

 
 
quatrolibro 


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 14 Wrz 2007
Posty: 324
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-10-03, 15:06   

bodi napisał/a:
A dlaczego pytasz?


bo jestem ciekawy

zobacz na maszynie co jest napisane, ile watów ma
_________________
nie mam podpisu ;-)
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2007-10-03, 15:10   

my tez mielismy alaske i byla naprawde super - tzn. dwa automaty mielismy bo pierwszy sie zepsul i wymienili nam na drugi - po czym i z drugim byly problemy, wiec oddalismy go a kupilismy clatronika

i teraz moja refleksja :-D

zalujemy ze kupilismy tego clatronika, bo nie jest juz taki fajny, a alaski maja jedna niedopracowana rzecz, ktora wychodzi po dlugim i intensywnym uzytkowaniu - uszczelki w misce zaczynaja przeciekac, ale mysle ze warto dokupic za te 20zl nowa miske (producent nie ma uszczelek na wymiane, wiec trzeba wymieniac wszystko) i cieszyc sie z automatu niz kombinowac i zamieniac na inne urzadzenie - tak jak my to zrobilismy :-P
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
vlada 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 671
Wysłany: 2007-10-03, 16:09   

Dzięki wszystkim za wskazówki. Zastanawiam się jeszcze nad firmami CLATRONIC i SEVERIN Wybór jest tak duży że trudno mi się zdecydować. Poszperam jeszcze w necie i mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu już na coś się zdecyduję
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
malina 

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2819
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-12-22, 22:06   

vlada napisał/a:
Poszperam jeszcze w necie i mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu już na coś się zdecyduję


vlada i co w końcu kupiłaś??My chcemy sobie właśnie zrobić prezent na świeta i idziemy jutro zobaczyć maszyny,zastanawiamy się nad taką hxxp://allegro.pl/item287203849_automat_do_chleba_moulinex_ow_5000_noz_elekt_.html
Czy ktoś z Was miał automat tej firmy??Opłaca się tyle wydać czy lepiej kupić tańszy??Ten ma 2 letnią gwarancje.
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
 
dynia 
natulku :)


Pomogła: 152 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5252
Skąd: El Mundo
Wysłany: 2007-12-25, 11:58   

My mamy CLATRONIC ,juz 3 rok i działa bez szwanku a pieczemy co 2 dzień ;-)
_________________
<img src="hxxp://lb1m.lilypie.com/2ar3p2.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie First Birthday tickers" /><img src="hxxp://dhbm.daisypath.com/PNYBp1.png" width="200" height="80" border="0" alt="Daisypath Happy Birthday tickers" /><img src="hxxp://dhbm.daisypath.com/wdZip1.png" width="200" height="80" border="0" alt="Daisypath Happy Birthday tickers" />

Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu. Stanisław Lem
 
 
malina 

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2819
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-12-27, 17:58   

Dziś chcieliśmy kupić sprzęt ale Moulinex jak się okazało jest przeznaczony tylko do wypieku białego pieczywa - tak jest wszędzie napisane.Czy to znaczy,że nie nadaje się do razowego??W innych napisane bylo,że przeznaczone do każdego rodzaju.Szukaliśmy dziś we wszystkich dużych sklepach w Trójmiescie Clatronica ale żaden nie prowadzi :shock: ,w jednym powiedzieli wręcz,żę wycofali się ze sprzedaży maszyn tej firmy - pozostaje tylko internet ale w związku z tym zastanawiamy się czy nie jest coś nie tak z tą firmą :roll: Możecie jeszcze coś polecić??
Było np coś takiego hxxp://allegro.pl/item288944083_automat_do_chleba_severin_bm3989_900g_600w_inox.html
miał ktoś do czynienia z produktami tej firmy??
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
 
Humbak 


Pomogła: 80 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3937
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-12-27, 19:55   

malina napisał/a:
Moulinex jak się okazało jest przeznaczony tylko do wypieku białego pieczywa
dostałam właśnie na mikołaja taki mulinexik i na instrukcji jak bylk pisze jak upiec chleb razowy... ale czy i jak wychodzi jesszcze nie napisze, dzieciaczki mi choruja jak upieke dam znac
_________________
<img src="hxxp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/q/qbfxwgk3a.png" border="0" alt="AlternaTickers - Cool, free Web tickers"><img src="hxxp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/z/zv7rbqnhj.png" border="0" alt="AlternaTickers - Cool, free Web tickers"><img src="hxxp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/3/3hcbwsnal.png" border="0" alt="AlternaTickers - Cool, free Web tickers">
 
 
malina 

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2819
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-12-27, 20:42   

Humbak napisał/a:
i na instrukcji jak bylk pisze jak upiec chleb razowy...


To szybko piecz ;-) Kurcze,ja sprawdzałam min na tych stronach hxxp://www.saturnpolska.com/gdansk/produkty/porownanie/?product_id=31063
hxxp://www.saturnpolska.com/gdansk/produkty/porownanie/?product_id=39082

i tylko przy tej marce nie napisano,że do razowego,w sklepie to samo mówili :roll:

[ Dodano: 2007-12-28, 23:01 ]
a u nas poszukiwań ciąg dalszy - dzisiaj facet zdecydowanie odradzał Clatronica,oglądalismy taki model w kolorze srebrnym,kosztował 299zł.Mówił tez,żę ma moulinex własnie(są dwa modele) i przy chlebach bez sporej domieszki białej mąki nie dopieka,a nie da sie przedłużyć czasu :roll: Polecał z kolei automat Kenwood,ma mozliwosc przedłuzania czasu itd.Zaczynam sie gubic
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2936
Skąd: południe
Wysłany: 2007-12-29, 20:02   

malina, ja przed zakupem maszyny czytałam różne fora i wszędzie Alaskę polecali. Ja też jestem z niej bardzo zadowolona, więc polecam. :-)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://www.mineralcosmetics.pl]KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
koniczynka_k 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 06 Sie 2007
Posty: 276
Skąd: Orneta
Wysłany: 2008-01-06, 17:32   

a czy ten automat ALASKA ma taki brzęczyk, który informuje, że można juz dodać pestki? czytałam ostatnio,że to dośc przydatna funkcja :)
_________________
hxxp://wegedzieciak.pl]

hxxp://www.suwaczek.pl/]hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2936
Skąd: południe
Wysłany: 2008-01-06, 20:32   

koniczynka_k napisał/a:
a czy ten automat ALASKA ma taki brzęczyk, który informuje, że można juz dodać pestki?


tak ma :-)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://www.mineralcosmetics.pl]KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
Humbak 


Pomogła: 80 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3937
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-01-11, 10:55   

malina napisał/a:
Mówił tez,żę ma moulinex własnie(są dwa modele) i przy chlebach bez sporej domieszki białej mąki nie dopieka,a nie da sie przedłużyć czasu
ok no to upiekłam juz 3 w 3 różnych wersjach. Faktycznie jest tak, że we wszystkich proponowanych wersjach chleba zaleca się domieszanie mąki białej, w najciemniejszej wersji - mąki razowej pszennej i zwykłej żytniej. Ale doszłam do wniosku że przecież przepis przepisem ale chodzi o to, że dany program jest nastawiony na daną temperaturę i czas pieczenia itd, więc wystarczy każdy z przepisów upiec na różnych programach i znaleźć taki który dany przepis będzie piekł najlepiej.
No i informuję, że na moulinexie da się upiec chleb z mąki razowej żytniej :-D

To nieprawda że nie dopieka, bo ma funkcję dopiekania i dodatkowo funkcję samodzielnego ustawiania czasu pieczenia - jak narazie nie korzystałam bo każdy z chlebków ładnie mi został upieczony. Najbardziej jestem zadowolona z tego jak dobrze zagniata - tak dobrze rękami ciasta nie wyrobię.

Co do minusów - jak to jest z mieszalnikami w innych automatach? Bo w tym przy chlebie 750g to one zostawiały tak duże dziury że rozwalały obydwa boki chleba... :-/ Jest spoko przy 1000g, bo po prostu mam ładnie dwie dziury ale w niczym nie przeszkadzają, kromki są duże i chleb się nie rozwala.

I jeszcze - czy to normalne że pieczony chleb jest raczej kruchy? bo mi taki wyszedł nie wiem czy to kwestia automatu czy przepisu... jakoś nie widzę go w łapce dziecka bo się rozwali...
trudno mi coś więcej powiedzieć bo nie mam skali porównawczej, pewnie mulinex nie najlepszy ale ja go dostałam za darmo co mnie bardzo cieszy :-P i super jest piec chlebek wieczorem i rano wcinać swój :mryellow:

[ Dodano: 2008-01-11, 10:56 ]
aha mulinex też ma brzęczyk, fajna sprawa :-)

[ Dodano: 2008-01-11, 10:57 ]
Aisha, pestki przeszkadzają dobrze wyrobić ciasto dlatego zaleca się je dosypywać nieco później pod koniec mieszania
_________________
<img src="hxxp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/q/qbfxwgk3a.png" border="0" alt="AlternaTickers - Cool, free Web tickers"><img src="hxxp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/z/zv7rbqnhj.png" border="0" alt="AlternaTickers - Cool, free Web tickers"><img src="hxxp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/3/3hcbwsnal.png" border="0" alt="AlternaTickers - Cool, free Web tickers">
 
 
Humbak 


Pomogła: 80 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3937
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-01-14, 10:08   

aisha mi taki wychodzi gdy daję za dużo wody... albo za mało zakwasu
no i z tym żytnim to narazie w mulinexie jednak przekichane - tamten chlebek był pół razowego pół jasnego, nie zauważyłam opakowania :-/
narazie najbardziej mi smakuje wersja 1:1 żytni:pszenny graham
jak miwyjdzie cały żytni razowy dam znać
skąd bierzecie mąkę? macie jakieś tanie źródła?
_________________
<img src="hxxp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/q/qbfxwgk3a.png" border="0" alt="AlternaTickers - Cool, free Web tickers"><img src="hxxp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/z/zv7rbqnhj.png" border="0" alt="AlternaTickers - Cool, free Web tickers"><img src="hxxp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/3/3hcbwsnal.png" border="0" alt="AlternaTickers - Cool, free Web tickers">
 
 
malina 

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2819
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2008-01-14, 10:36   

Humbak napisał/a:
ma funkcję dopiekania i dodatkowo funkcję samodzielnego ustawiania czasu pieczenia


No to wychodzi na to,że facet w sklepie był niedouczony :-/
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2936
Skąd: południe
Wysłany: 2008-01-14, 10:42   

Humbak napisał/a:
skąd bierzecie mąkę? macie jakieś tanie źródła?


Ja kupuję w piekarni. Na początku płaciłam za mąkę żytnią razową i za mąkę graham po 1,3 za kg, tera zdrożała na 2 zł.
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://www.mineralcosmetics.pl]KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2008-01-14, 10:58   

ina to cos mocno z ciebie zdzieraja - ja za kg zytniej razowej place 1,5zł, tylko ja nie kupuje w piekarni, ale u procudenta
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2936
Skąd: południe
Wysłany: 2008-01-14, 11:16   

dort, wiem że trochę zawyżyli cenę za kg - ale pan piekarz jest tak miły że sypie na oko - i ten kg to czasami i dwa kilo waży ;-)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://www.mineralcosmetics.pl]KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2008-01-15, 16:38   

:mryellow:
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
DagaM 

Pomogła: 63 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3025
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-16, 20:21   

dort napisał/a:
ina to cos mocno z ciebie zdzieraja - ja za kg zytniej razowej place 1,5zł, tylko ja nie kupuje w piekarni, ale u procudenta

a nie mielisz w swoim młynie?
_________________
<img src="hxxp://lb4f.lilypie.com/LTYcp2.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Fourth Birthday tickers" />

----------------------
www.naturei.pl
 
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2008-01-17, 10:25   

odmowil wspolpracy i bylam zmuszona go zareklamowac, wiec czekam na nowy
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
DagaM 

Pomogła: 63 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3025
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-17, 10:46   

Też miałam odesłać młynek, ale przyjechał mój ojciec, rozebrał młyn i okazało się, że żarna były ustawione zbyt blisko siebie i sprasowane zboże pozatykało wyżłobienia w żarnach.
Tata oczyścił to, ale kilka dni temu znowu się zapchało i zastanawiam się, czy nie zwrócić sprzętu...bo mogę znowu oczyścić młyn, ale czy to jest normalne?
_________________
<img src="hxxp://lb4f.lilypie.com/LTYcp2.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Fourth Birthday tickers" />

----------------------
www.naturei.pl
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,29 sekundy. Zapytań do SQL: 13