wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
fig i maku
Autor Wiadomość
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2013-09-02, 13:12   fig i maku

Pyszne i BA-NAL-NE! słodkie smarowidło figowo-makowe do chleba, naleśników, ciastek itd.
Potrzebne figi, mak i woda. ZAPRASZAM :)

hxxp://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2013/09/figa-z-makiem-czyli-wapn-w-diecie.html
_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2013-09-02, 15:46   

Bardzo smakowicie wygląda, aaaaa, dlaczego nie mam fig w domu?
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2013-09-02, 16:33   

Dzięki :) Zapewniam, że też bardzo, bardzo smakuje :)
_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2013-09-05, 10:23   

na pewno zrobię :-) fajny pomysł.
 
 
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2013-09-06, 12:46   

Dzięki i smacznego :)
_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
 
 
zou 

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 08 Gru 2010
Posty: 917
Wysłany: 2013-09-07, 09:22   

Też wczoraj kupiłam na to figi i mak. Babcia u nas bardzo lubi figi, no ale wiadomo- drobinki... ;) A w takiej formie jak podałaś Sylwia8 powinno być wygodniejsze. A czy to trzeba koniecznie w lodówce czy można w szafce przecgowywać, jak np. masło orzechowe?
_________________
www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół...
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2013-09-07, 09:46   

zou napisał/a:
Też wczoraj kupiłam na to figi

Ja też :-D Ale dopiero jutro zrobię.
Mam zamiar użyć jako nadzienia do czekoladek, resztę pewnie na tosty i łyżkami wyjemy, więc raczej długo nie przechowamy, ale chyba w lodówce trzeba.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
zou 

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 08 Gru 2010
Posty: 917
Wysłany: 2013-09-07, 11:26   

Kofi hmmm- pewnie przez tę wodę...A co myślicie by zamiast wody dodać np. tłuszczu kokosowego albo kapke innego oleju? Bo Babcia u mnie rano je takie rzeczy ale nie wychodzi sama do kuchni, gdzie jest lodówka...i tego typu miody, dżemiki ma u siebie w szafce, w pokoju na całkiem rano...
_________________
www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół...
 
 
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2013-09-07, 17:45   

Dziewczyny, ja to przechowuję w lodówce ale nawet nie w jakimś słoiku tylko w miseczce przykrytej talerzykiem i właśnie stwierdzam (sama jestem w szoku), że reszta, której nie umiemy zjeść bo się przejadła, nadal świetnie się trzyma - drugi tydzień. Wyjątkowo długo, więc może jest szansa, że poza lodówką też by kilka dni wytrzymała? Ja przezornie wszystko co otwarte chowam do lodówki, żeby mi nie skwaśniało czy zapleśniało, tak że pasta tak samo jak otwarty dżem od razu wylądowała w lodówce.

P.s. Nie przesadzajcie z makiem, bo bywa gorzki i może zepsuć cały smak, ta jedna łyżka naprawdę wystarczy :) Możecie mielić najpierw same figi z wodą bez maku, żeby mieć porównanie. Dla mnie było to jednak zbyt słodkie, stąd ten mak... Ciekawa jestem czy Wam podejdzie takie cóś...

Zou - w Vitamixie zrobisz to w kilkanaście sekund ;) A Babci myślę, że możesz porcyjkę wieczorem zostawić pod ręką, żeby miała na rano a resztę po prostu trzymać w lodówce. Z tłuszczem to sobie tego nie wyobrażam szczerze mówiąc, to jak dżem z olejem robić :mryellow:
_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2013-09-07, 21:09   

He, he, przesadziłam z makiem, zrobiłam dziś,bo rano namoczyłam figi. Dobre wyszło, ale kolor coś nie ten, więc zajrzałam, żeby sprawdzić - zamiast łyżki dałam dwie i to spore. :-> Namoczę na noc resztę fig i dorobię, bo lekko gorzkawe wyszło od tego maku, ale dobre, Danielito pożarł na waflu ryżowym i był szczęśliwy, że je figę z makiem. :mrgreen:
Znowu zada szyku w szkole. :mryellow:
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2013-09-07, 21:43   

haha, dobre :) prawie napisałam żeby nie przesadzić z makiem bo może być gorzkie :) ale fajnie że i tak się zjadło, jak dorobisz fig to na pewno będzie już całkiem ok. A wyobrażam sobie taki dialog "co masz?" "figę z makiem" "no ale poważnie, co masz?" :mryellow:
_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
 
 
Alispo 


Pomogła: 127 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5941
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-09-07, 23:21   

jeszcze pasternak trzeba tam przemycić :mrgreen:
Muszę w końcu kupić figi!
_________________
facebook.com/dtogon
 
 
zou 

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 08 Gru 2010
Posty: 917
Wysłany: 2013-09-08, 06:47   

:)

Kurcze myślałam, że to bardziej jak masło z orzechów..., albo jak karobena...
Może zatem od czasu do czasu zrobię z tą pastą po prostu deser, albo muffinki z kapką tego do środka...A nie jako "masło figowe".
_________________
www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół...
 
 
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2013-09-08, 13:44   

zou, ale to jest takie smarowidło, tylko chodziło mi o to, że słodkie figi i olej jakoś mi nie pasują do siebie... U mnie to się zachowuje trochę podobnie jak krem gorzka czekolada smarujesz na gorącym naleśniku - dokładnie ta sama "smarowność", nie jest to tak zbite jak zimne masło. Ale ilością wody można manipulować w zależności od konsystencji jaką chce się uzyskać, tak że jak dasz tylko kapkę, żeby tylko dało się zmiksować, to powinno być bardziej tęgie, jeśli jest taka potrzeba.
_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2013-09-08, 17:39   

Do pierwszej partii dałam trchę wody, ładnie się zmiksowało, do drugiej już nie dawałam, tylko wmieszałam tę pierwszą, jest dość gęste, ale rozsmarowuje się ładnie. W lodówce może sobie stać i nie gęstnieje, taki dżem, rzeczywiście. :p
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,3 sekundy. Zapytań do SQL: 12