wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
gorzkie orzechy :(
Autor Wiadomość
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2013-12-14, 08:59   gorzkie orzechy :(

Kupiłam 1 kg prażonych orzechów laskowych, łuszczonych, firmy NATU. Były w przecenie, bo ważne do końca grudnia 2013 r, ale nadal ważne! Otwarłam i wszystkie orzechy są strasznie gorzkie, wręcz nieprzyjemne. Czy mogę je reklamować, jak były z przeceny i są otwarte? Zjadłam około 8 sztuk z 1 kg orzechów.

qetrab 

Wysłany: 2013-12-14, 09:24   

"Niezależnie od tego co jest przyczyną reklamacji: obniżona cena towaru niepełnowartościowego (wadliwość) lub posezonowa wyprzedaż, konsument ma prawo taki towar reklamować. W pierwszym przypadku nie może reklamować tylko tych usterek, które były podstawą obniżenia ceny. Natomiast wszystkie inne niezgodności oraz towar z obniżką sezonową podlega reklamacji na podstawie Ustawy z 27 lipca 2002 r"

Orzechy były przecenione dlatego, że kończyła się data ważności, ale ciągle miały być dobre, więc jak najbardziej możesz reklamować

Podstawa prawna: art. 7 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. nr 141, poz. 1176 z późn. zm.).

gosia_w 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2013-12-14, 14:00   

Pipii, w przyszłości lepiej kupuj nieprażone, one wolniej jełczeją, a najlepiej w łupinkach. Prażenie to 10-15 minut pracy, można zawsze uprażyć tyle, ile potrzeba.
Ja nie kupuję orzechów z krótkim terminem przydatności, ponieważ orzechy zaczynają jełczeć po wyłupaniu.

A reklamować jak najbardziej możesz.

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2013-12-14, 16:10   

gosia_w ja dla siebie nigdy nie kupiłabym orzechów wyłuskanych i wyprażonych, kupowałam dla Rodziców :( no i chciałam spróbować, czy są dobre i taki klops. A może ja po prostu nie jestem przyzwyczajona do smaku nieświeżych orzechów..

Stokrotka84

Wysłany: 2013-12-27, 13:10   

Jeżeli nigdzie nie było informacji o tym, że przecena jest z powodu gorzkiego smaku to muszą Ci przyjąć reklamację.

Odpowiedz do tematu