wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zamiast cukru do wypieków
Autor Wiadomość
mizumo 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 27 Mar 2008
Posty: 326
Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-06-25, 14:56   

A jak to jest w końcu z tą melasą? Kilka stron wczesniej jest strasznie demonizowana, a mnie się zawsze wydawało, że ta buraczana ma sporo witamin, mikroelementów, ostatnio doczytałam, że nawet wapń.... i generalnie jest polecana, zamiast cukru.
_________________
"Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..."
 
 
 
Martuś 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 3101
Skąd: Langfuhr
Wysłany: 2008-06-25, 15:08   

mizumo napisał/a:
ta buraczana ma sporo witamin, mikroelementów, ostatnio doczytałam, że nawet wapń.... i generalnie jest polecana, zamiast cukru.

Ja właśnie myślę, że tak jest z tą melasą ;) Może nie sporo, ale na pewno dużo, jak na 'słodzik' i na pewno nie jest bezwartościowa. Chociaż moim zdaniem z buraka cukrowego jest ohydna, a trzcinowa przepyszna :) Jakbym miała wybierać, to wolałabym słodzić melasą niż daktylami, chociaż ona ma mocno specyficzny smak i nie wszędzie pasuje.
A w nadmiarze wszystko szkodzi, kwestią sporną jest tylko, kiedy zaczyna się nadmiar ;)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
mizumo 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 27 Mar 2008
Posty: 326
Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-06-25, 15:15   

A mnie buraczana smakuje :) I tak szczerze to nie czuję różnicy między buraczaną, a trzcinową :lol:
Rzeczywiście jest specyficzna, jeśli ktoś nie lubi, to stosuje słód z brązowego ryżu.
Co do daktyli - ciężko mi uzyskać słodki smak w swoich ciastach, nie wiem, może za krótko gotuję, ale prawie ich nie czuć.
_________________
"Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..."
 
 
 
zojka3

Pomógł: 30 razy
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 1916
Wysłany: 2008-06-26, 08:03   

mizumo napisał/a:
Co do daktyli - ciężko mi uzyskać słodki smak w swoich ciastach, nie wiem, może za krótko gotuję, ale prawie ich nie czuć.


A ile ich bierzesz? Może za mało poprostu? W jednym przepisie na duuuużą blachę podane było 300g. Ja dałam 200g i było takie nie za słodkie ale dla nas ok. Może to też kwestia Twojego przyzwyczajenia do słodkiego?
 
 
mizumo 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 27 Mar 2008
Posty: 326
Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-06-26, 13:22   

Hm... no ja dałam trochę mniej niż 100 g na zwykłą keksówkę. Poza tym to na pewno nie przyzwyczajenie do słodkiego, bo nie jestem jakąś wybitną miłośniczką słodyczy i większość ciast jest dla mnie za słodka ;) tylko te pieczone przeze mnie są w sam raz :)
_________________
"Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..."
 
 
 
Kamil 


Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 14
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-08-22, 16:10   

LINK :idea: hxxp://www.puszka.pl/przepis/2571-tort_bezjajomlek.html
Zamiast cukru dodaliśmy pół szklanki słodu ryżowego. :mrgreen:
 
 
Esss 

Dołączyła: 15 Maj 2008
Posty: 3
Skąd: cracovia
Wysłany: 2008-11-17, 09:49   

Czy ktos uzywal do slodzenia stewie?
To takie slodkie ziolko. hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Stewia
Dostalam 4 paczuszki od babci i zastanawiam sie czy mozna tym slodzic tez ciasta. A jesli tak to jak sie tym poslugiwac wogole.. Bo do herbaty czy cos to nie problem, zaparzam je razem z reszta, ale do wypiekow to nie wiem..
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2008-11-17, 10:25   

możesz, nam stewia nie pasowała smakowo stosuję zaparzoną lukrecję, ksylitol, bakalie, słody.
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-11-17, 10:34   

wikipedia napisał/a:
Stewia nie została dopuszczona jako środek spożywczy w Unii Europejskiej ze względu na niedostateczną liczbę badań przeprowadzonych w instytucjach UE.

W sklepie zż usłyszałam, że już nie mogą sprzedawać stewii. Jest dozwolona tylko w aptekach....
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
martina29 

Dołączyła: 20 Lip 2008
Posty: 18
Wysłany: 2008-11-17, 18:48   

sorki za głupie pytanie, ale...
gdzie kupujecie lukrecje ? u mnie w sklepie ZŻ nie ma, ba.. nawet o słodzie pani w sklepie nie slyszala, poprosiłam ją by podzwoniła i zamowila, ale jak na razie wciaz czekam na usmiech losu w tej sprawie :(
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-11-17, 19:02   

Może raczej w zielarskim... hxxp://www.dlapacjenta.pl/sklep/product_info.php?products_id=754
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,39 sekundy. Zapytań do SQL: 12