glony |
Autor |
Wiadomość |
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2009-12-05, 18:15
|
|
|
Od kiedy i jakie można podawać glony niemowlętom? |
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2009-12-05, 21:40
|
|
|
Myślę, że można od początku gotowac zupki na kombu, a przed miksowaniem glona wyjąc. A dziec w wieku Tymona już może wcinac (w/g mnie) kawałek glona. Ja przynajmniej dawałam Ziomowi. |
_________________
|
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2009-12-05, 21:43
|
|
|
maga, dzięki
znalazłam taką informację: dzieciom można je wprowadzić bezpiecznie po 10 miesiącu życia, a właściwie w momencie, kiedy dziecko dostaje mleko matki mniej niż 3 razy na dobę.
Ciekawe dlaczego. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-04, 10:56
|
|
|
obejrzałam wykład pani Desmond i mam mętlik w głowie. Do tej pory czytałam, że glony można i warto jeść, bo nie akumulują żadnych szkodliwych substancji. Pani Desmond powiedziała, żeby nie jeść glonów zbyt często (2 razy w tygodniu jest ok), bo są, podobnie jak ryby, zanieczyszczone. Czy spotkaliście się jeszcze w innych źródłach z informacjami o tym, że glony są zanieczyszczone? Ja używam prawie codziennie - dodaję do zupy. |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-01-04, 11:08
|
|
|
gosia_w napisał/a: | Czy spotkaliście się jeszcze w innych źródłach z informacjami o tym, że glony są zanieczyszczone? | Tak, glony zawierają dioksyny i metale ciężkie, natomiast ryby mają ich znacznie więcej, bo jedzą te glony i substancje toksyczne kumulują się w ich tkankach. Dlatego glony warto jeść, ale trzeba zwracać uwagę na źródła. Glony mogą być nawet używane do oczyszczania wody czy powietrza, bo właśnie mają zdolność do absorpcji zanieczyszczeń.
hxxp://toksykologia.webpark.pl/inne/dioksyny.htm |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2011-01-04, 11:11
|
|
|
Ja używam znacznie rzadziej, od kiedy poznałam smutną prawdę, że nie mają B12. Ale też mnie to zastanowiło, bo skoro pochodzą z ekologicznych upraw to nie powinny być zanieczyszczone, nie? |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-04, 11:12
|
|
|
dziękuję Lily, poszukam źródła, w którym było napisane, że glony nawet z brudnych wód są zupełnie czyste |
|
|
|
|
Alispo
Pomogła: 127 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5941 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-04, 11:33
|
|
|
Zalezy z jakiego sa zrodla po prostu.Ja bardzo rzadko jem,a moze przydaloby sie ze wzgledu na jod chociazby?Nie znam sie na glonach,jakos moja kuchnia je ignoruje raczej.. |
_________________ facebook.com/dtogon |
|
|
|
|
edelweiss
Dołączyła: 17 Mar 2011 Posty: 1
|
Wysłany: 2011-03-17, 18:46
|
|
|
Witam, mam prośbę. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, gdzie w Katowicach na 100% będą kombu? Za pomoc serdecznie dziękuję! |
|
|
|
|
atta
Dołączyła: 06 Gru 2008 Posty: 85 Skąd: Pl
|
Wysłany: 2011-03-25, 17:30
|
|
|
a znacie może takie glony o kształcie zbliżonym do koła? czarne, poszarpane, ale jakby placki. kupiłam je właśnie, bo pamiętam, że gdzieś takie jadłam i były super, tylko teraz nie wiem jak to przyrządzić ani nazwać, opakowanie zupełnie nieopisane.. |
|
|
|
|
lamialuna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 16 Cze 2010 Posty: 1396 Skąd: Eire
|
Wysłany: 2011-05-20, 23:45
|
|
|
homeopata zalecil mi wiecej glonow ze wzgledu na ich mineraly.... malusi problem w tych, ze srednio sie z glonami lubimy
te na sushi jem raz/dwa do roku jak robie sushi...
czasem uzyje takich czerwonych irlandzkich do salatki...
baaardzo zadko jako posypke - wieki nie mialam szczerze mowiac...
znajde tutaj wiecej przepisow glonowych... ???
kombu do zupy sprobuje... nawet zakupilam ksiazke o vege kuchni japonskiej by sie zainspirowac |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-05-21, 06:01
|
|
|
lamialuna, ja dodaję prawie zawsze do gotowania zupy oraz strączków. |
|
|
|
|
lamialuna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 16 Cze 2010 Posty: 1396 Skąd: Eire
|
Wysłany: 2012-01-24, 18:44
|
|
|
gosia_w,
tez zaczelam
do tego posypujemy nori prawie wszystko
czasem kupuje tez salatke glonowa
a moj homeopata polecil ostatnio pesto z nori... nie wiem czy sie odwaze |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2012-01-24, 19:34
|
|
|
lamialuna napisał/a: | a moj homeopata polecil ostatnio pesto z nori... nie wiem czy sie odwaze |
a ja bym prosiła o szczegóły jak to zrobić , tzn nie obiecuję na 100% się odważę a tak na 50% taki |
|
|
|
|
lamialuna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 16 Cze 2010 Posty: 1396 Skąd: Eire
|
Wysłany: 2012-01-24, 21:10
|
|
|
taka sama zasada jak z kazdym innym pesto...
zielone plus oliwa plus orzechy, u nas sera raczej nie dodajemy
ja poki co robie mieszane, zielona pietruszka, bazylka, albo rukola i nori, dodaje tez nasionka na zmiane z orzechami
na 100% nori, oliwa orzechy sie nie zdobylam - zgaduje ze nerkowce siadly by najlepiej bo maja wyrazisty i slodkawy smak.. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2012-01-25, 17:01
|
|
|
dziękuje |
|
|
|
|
lamialuna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 16 Cze 2010 Posty: 1396 Skąd: Eire
|
Wysłany: 2012-01-31, 10:12
|
|
|
nie ma za co |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe |
|
|
|
|
krzysztof
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 259
|
Wysłany: 2012-10-02, 19:20 Re: glony
|
|
|
WITAM
Jak hodować algi morskie w domu ( i cukier można do czegoś wykorzystać ):
Hodowla Alg Morskich
hxxp://www.algi.hdwao.pl/infopage.php?id=1
Algi Morskie
hxxp://www.algi.hdwao.pl/articles.php?id=2
Przykładowa zawartość niektórych minerałów (wartości dla 100g suchej rośliny):
Zawartość witamin w algach:
inne materiały:
hxxp://www.algi.hdwao.pl/articles.php
jak kogoś interesuje bardziej szczegółowa analiza poszczególnych glonów, alg
hxxp://nutritiondata.self.com/foods-%20%20Seaweed000000000000000000000.html
POZDRAWIAM Z ZIELOENJ GÓRY |
|
|
|
|
lamialuna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 16 Cze 2010 Posty: 1396 Skąd: Eire
|
Wysłany: 2012-10-09, 00:54
|
|
|
mniodzio |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-10-21, 21:14
|
|
|
Odświeżam wątek, może ktoś z Was poleci coś z wodorostami? Sałatka mi się marzy.
U nas na razie w użyciu tylko nori (w kashi albo do zawinięcia tofu) i dziś wakame (z ryżem i fasolą).
Też słyszałam na wykładzie, że bywają zanieczyszczone, więc by kupować z hodowli. |
|
|
|
|
Jabłania
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 12 Cze 2012 Posty: 1100 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-11-02, 19:18
|
|
|
Płaty glonów można pokroić na małe prostokąty. Każdy prostokąt nadziać ryżem, suszonymi pomidorami, utartą na grubym tarle marchewką, pietruszką i innymi lubianymi warzywami (nadzienie doprawić wcześniej olejem lnianym jak również np. bazylią i oregano). W opcji nie vegan można dodać do środka kawałeczki oscypka. Pakieciki zawinąć w rożki. Mozna jeść zarówno na ciepło podgrzane w piekarniku, jak i na zimno, po wcześniejszym podgrzaniu w piekarniku. Smakuje jak ryba. Nie próbowałam jeszcze dawać do środka tofu -na razie nie mam pomysłu jak wcześniej przygotować tofu, żeby przypominało smakiem oscypka.
gosia_w napisał/a: | obejrzałam wykład pani Desmond i mam mętlik w głowie. Do tej pory czytałam, że glony można i warto jeść, bo nie akumulują żadnych szkodliwych substancji. Pani Desmond powiedziała, żeby nie jeść glonów zbyt często (2 razy w tygodniu jest ok), bo są, podobnie jak ryby, zanieczyszczone. Czy spotkaliście się jeszcze w innych źródłach z informacjami o tym, że glony są zanieczyszczone? Ja używam prawie codziennie - dodaję do zupy. |
Na pewno są sto razy mniej zanieczyszczone niż ryby, które wiele osób zaleca jako "zdrowe" Mnie natomiast bardziej niepokoi to, że w glonach są analogi B 12, które zajmują miejsce tej właściwej B 12. Ale uwielbiam i jadem, tyle, że nie w każdym tygodniu |
_________________ hxxp://www.zapytajpolozna.pl]
hxxp://www.zapytajpolozna.pl]
hxxp://www.zapytajpolozna.pl] |
|
|
|
|
lamialuna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 16 Cze 2010 Posty: 1396 Skąd: Eire
|
Wysłany: 2014-01-19, 01:21
|
|
|
Anja napisał/a: | Sałatka mi się marzy. | ja dodaje ta mieszanke do salatek hxxp://www.healthysupplies.co.uk/seaweed-salad-clearspring-25g.html i w sumie do wszystkiego hahaha |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe |
|
|
|
|
|