wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
co dobrego z poppingu z amarantusa
Autor Wiadomość
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2014-01-16, 08:51   co dobrego z poppingu z amarantusa

Nie mam pomysłu jak wykorzystać popping z amarantusa NIE NA SŁODKO,
może macie jakieś pomysły?
 
 
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2014-01-16, 09:20   

Ja dosypuję go do ciasta naleśnikowego ALE CHCIAŁAŚ NIE NA SŁODKO - to też u nas często robi za posypkę do spaghetti, zamiast parmezanu, dobrze zachowuje się z sosem. Zresztą , posypać tym można chyba wszystko? zmieszać z kaszą, ryżem, itd...
_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2014-01-16, 11:18   

pieczesz chleb/bułki? można posypać po wierzchu, albo dodać do ciasta
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2014-01-16, 12:13   

Robię hxxp://cobylonaobiad.blox.pl/html/1310721,262146,17.html?6]takie chlebki. Przepyszne są, chociaż amarantusa w nich akurat niewiele, no, ale można dać więcej.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2014-01-16, 12:56   

dziękuję!
kofi kieruje na stronę główną Twojego bloga
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2014-01-16, 13:28   

Pipii napisał/a:
dziękuję!
kofi kieruje na stronę główną Twojego bloga

To blog edysqui, skopiowany przepis (sierpniowy):

Domowe chlebki chrupkie:
Składniki:

- 120 g mąki razowej,

- 120 g płatków owsianych,

- 100 słonecznika,

- 50 g sezamu (dla mnie było
go trochę za dużo),

- 50 g siemienia lnianego,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 500 ml wody,
- pół łyżeczki soli,
- 3łyżki poppingu z amarantusa (nie koniecznie, w przepisie go nie było),
- kminek (też mój dodatek bo lubię z nim pieczywo).

Wykonanie:

Proste, łatwe i przyjemne :-)
Wsypać wszystkie suche składniki do miski, wymieszać, dodać mokre, dokładnie połączyć. Nie przejmujcie się że będzie lejące ciasto. Odstawiamy miskę na co najmniej 10 minut żeby płatki i mąka napęczniały. Rozgrzać piekarnik do ok 170 stopni. Blachę wyłożyć matą do pieczenia lub papierem, wylać na nią ciasto (moje nadal było trochę rzadkie), równo rozsmarować je na cienki placek (cieńsze są lepsze, ale nie mogą być przeźroczyste; mnie z tych proporcji wyszły 2 blachy od piekarnika). Włożyć do nagrzanego pieca, ale po 10 minutach trzeba je wyjąć i pokroić chlebek na odpowiadające nam kromki, bo później będzie go można tylko połamać ;-) Piec następne 45-50 minut, sprawdzając czy nie za bardzo się przypiekły. Można również przełożyć je na drugą stronę jeśli z wierzchu będą bardziej przypieczone a od dołu nie.
Po wyjęciu z pieca, studzimy je na kratce a zimne możemy przechować w metalowej puszce.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2014-01-16, 13:46   

Brzmi super :) Aż normalnie spróbuję bo ostatnio bardzo mi smakuje taki chlebek z pastą z suszonych pomidorów i słonecznika, a jakoś nie wpadłam jeszcze na to, żeby samej zrobić...
_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 14