co dobrego z poppingu z amarantusa |
Autor |
Wiadomość |
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2014-01-16, 08:51 co dobrego z poppingu z amarantusa
|
|
|
Nie mam pomysłu jak wykorzystać popping z amarantusa NIE NA SŁODKO,
może macie jakieś pomysły? |
|
|
|
|
Sylwia8
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Wrz 2012 Posty: 944
|
Wysłany: 2014-01-16, 09:20
|
|
|
Ja dosypuję go do ciasta naleśnikowego ALE CHCIAŁAŚ NIE NA SŁODKO - to też u nas często robi za posypkę do spaghetti, zamiast parmezanu, dobrze zachowuje się z sosem. Zresztą , posypać tym można chyba wszystko? zmieszać z kaszą, ryżem, itd... |
_________________ Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2014-01-16, 11:18
|
|
|
pieczesz chleb/bułki? można posypać po wierzchu, albo dodać do ciasta |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2014-01-16, 12:13
|
|
|
Robię hxxp://cobylonaobiad.blox.pl/html/1310721,262146,17.html?6]takie chlebki. Przepyszne są, chociaż amarantusa w nich akurat niewiele, no, ale można dać więcej. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2014-01-16, 12:56
|
|
|
dziękuję!
kofi kieruje na stronę główną Twojego bloga |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2014-01-16, 13:28
|
|
|
Pipii napisał/a: | dziękuję!
kofi kieruje na stronę główną Twojego bloga |
To blog edysqui, skopiowany przepis (sierpniowy):
Domowe chlebki chrupkie:
Składniki:
- 120 g mąki razowej,
- 120 g płatków owsianych,
- 100 słonecznika,
- 50 g sezamu (dla mnie było
go trochę za dużo),
- 50 g siemienia lnianego,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 500 ml wody,
- pół łyżeczki soli,
- 3łyżki poppingu z amarantusa (nie koniecznie, w przepisie go nie było),
- kminek (też mój dodatek bo lubię z nim pieczywo).
Wykonanie:
Proste, łatwe i przyjemne
Wsypać wszystkie suche składniki do miski, wymieszać, dodać mokre, dokładnie połączyć. Nie przejmujcie się że będzie lejące ciasto. Odstawiamy miskę na co najmniej 10 minut żeby płatki i mąka napęczniały. Rozgrzać piekarnik do ok 170 stopni. Blachę wyłożyć matą do pieczenia lub papierem, wylać na nią ciasto (moje nadal było trochę rzadkie), równo rozsmarować je na cienki placek (cieńsze są lepsze, ale nie mogą być przeźroczyste; mnie z tych proporcji wyszły 2 blachy od piekarnika). Włożyć do nagrzanego pieca, ale po 10 minutach trzeba je wyjąć i pokroić chlebek na odpowiadające nam kromki, bo później będzie go można tylko połamać Piec następne 45-50 minut, sprawdzając czy nie za bardzo się przypiekły. Można również przełożyć je na drugą stronę jeśli z wierzchu będą bardziej przypieczone a od dołu nie.
Po wyjęciu z pieca, studzimy je na kratce a zimne możemy przechować w metalowej puszce. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Sylwia8
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Wrz 2012 Posty: 944
|
Wysłany: 2014-01-16, 13:46
|
|
|
Brzmi super Aż normalnie spróbuję bo ostatnio bardzo mi smakuje taki chlebek z pastą z suszonych pomidorów i słonecznika, a jakoś nie wpadłam jeszcze na to, żeby samej zrobić... |
_________________ Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl |
|
|
|
|
|