wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jęczmienia
Autor Wiadomość
arahja 


Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 1148
Skąd: brno
Wysłany: 2013-10-10, 20:13   Jęczmienia

Wrobiłam się. Miało być kilo kaszy jęczmiennej, a jest kilo jęczmienia. Takiego do "zabijaczkowych przetworów", brrr. I co mam z tym teraz zrobić? Da się to w ogóle zużyć w kuchni?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-10, 20:45   

Ugotuj i zjedz :-) Albo zmiel w młynku do kawy i będzie mąka.
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2013-10-10, 21:17   

A on nie jest z plewami?
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
arahja 


Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 1148
Skąd: brno
Wysłany: 2013-10-10, 21:47   

Nie jestem pewna, co to są plewy. Ale to całe ziarno, razem z tą otoczką, dlatego zwątpiłam w przystosowalność do jedzenia.
_________________
hxxp://czeski-sen.blogspot.cz
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2013-10-10, 22:29   

To może skiełkuj?
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2013-10-11, 09:10   

A do czego daje się mąkę jęczmienną? Tzn. wiem, że można do wszystkiego, ale czy jest coś szczególnie super z tej mąki? (Ostatnio dostałam w sklepie bo już było po terminie i nie mogli sprzedawać :-> ).
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-11, 09:13   

kofi, ja dodaję po prostu do chleba
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2013-10-11, 11:59   

kofi, ja daję trochę do naleśników, placuszków itp. Nadaje miękkość i słodkawy smak. Mniam :)
 
 
arahja 


Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 1148
Skąd: brno
Wysłany: 2013-10-11, 13:25   

Jak mi przejdzie jedzeniowstręt, to spróbuję :-)
Znalazłam w necie jeden przepis na cały jęczmień - krupnik szwajcarski. Taki sam jak nasz, tylko z innym typem ziarna.
Kiełkowanie to też fajny pomysł - zapomniałam o istnieniu kiełków...
_________________
hxxp://czeski-sen.blogspot.cz
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12