Jęczmienia |
Autor |
Wiadomość |
arahja
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 1148 Skąd: brno
|
Wysłany: 2013-10-10, 20:13 Jęczmienia
|
|
|
Wrobiłam się. Miało być kilo kaszy jęczmiennej, a jest kilo jęczmienia. Takiego do "zabijaczkowych przetworów", brrr. I co mam z tym teraz zrobić? Da się to w ogóle zużyć w kuchni? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-10-10, 20:45
|
|
|
Ugotuj i zjedz Albo zmiel w młynku do kawy i będzie mąka. |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2013-10-10, 21:17
|
|
|
A on nie jest z plewami? |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
arahja
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 1148 Skąd: brno
|
Wysłany: 2013-10-10, 21:47
|
|
|
Nie jestem pewna, co to są plewy. Ale to całe ziarno, razem z tą otoczką, dlatego zwątpiłam w przystosowalność do jedzenia. |
_________________ hxxp://czeski-sen.blogspot.cz |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2013-10-10, 22:29
|
|
|
To może skiełkuj? |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2013-10-11, 09:10
|
|
|
A do czego daje się mąkę jęczmienną? Tzn. wiem, że można do wszystkiego, ale czy jest coś szczególnie super z tej mąki? (Ostatnio dostałam w sklepie bo już było po terminie i nie mogli sprzedawać ). |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-10-11, 09:13
|
|
|
kofi, ja dodaję po prostu do chleba |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2013-10-11, 11:59
|
|
|
kofi, ja daję trochę do naleśników, placuszków itp. Nadaje miękkość i słodkawy smak. Mniam |
|
|
|
|
arahja
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 1148 Skąd: brno
|
Wysłany: 2013-10-11, 13:25
|
|
|
Jak mi przejdzie jedzeniowstręt, to spróbuję
Znalazłam w necie jeden przepis na cały jęczmień - krupnik szwajcarski. Taki sam jak nasz, tylko z innym typem ziarna.
Kiełkowanie to też fajny pomysł - zapomniałam o istnieniu kiełków... |
_________________ hxxp://czeski-sen.blogspot.cz |
|
|
|
|
|