Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2007-10-14, 00:36 Fasola (azuki, czarna lub czerwona) z dynią i glonem arame
|
|
|
"Fasola (azuki, czarna lub czerwona) z dynią i glonem arame
Z - 2 łyżki oliwy, ok. 25 dag dyni
M - pieprz, 1 ząbek czosnku
W - nieco wody, 1 czubata łyżka glonu arame, 1 szklanka ugotowanej dowolnej fasoli, sól, sos sojowy
Namocz glony w niewielkiej ilości zimnej wody. Dynię pokrój w niedużą kostkę. Rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną dynię, szczyptę pieprzu, posiekany ząbek czosnku i smaż 3 minuty na większym ogniu. Zmniejsz ogień, wlej nieco wody i dodaj odcedzone glony. Duś na małym ogniu od 10 do 15 min, a następnie dodaj ugotowaną wcześniej fasolę. Dopraw solą i sosem sojowym."
Przepis pochodzi od Bożeny Żak-Cyran z "Jedz i żyj zgodnie z porami roku". Wiem, że jej kuchnia nie jest w pełni wege, ale przepisy wege ma naprawdę mniam. Mi pasuje wiele z nich..
Ja zrobiłam z czarną fasolą, a na talerzu posypałam sezamowym gomasio. Polecam! |
|